Na notranjem ministrstvu zagotavljajo, da je policija pripravljena, načrti pa izdelani. Foto: BoBo
Na notranjem ministrstvu zagotavljajo, da je policija pripravljena, načrti pa izdelani. Foto: BoBo

Šefic se bo danes v Zagrebu srečal z državnim sekretarjem na hrvaškem notranjem ministrstvu Robertom Kopalom, v torek v Beogradu pa s kolegom s srbskega notranjega ministrstva Milosavom Miličkovićem.

Z notranjega ministrstva drugih podrobnosti niso sporočili, prihaja pa do srečanj v času, ko ob toplejših mesecih opozarjajo na možnost porasta migracij v regiji.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je pred dnevi dejala, da je v Sloveniji v zadnjem času očiten porast klasičnih nezakonitih migracij in da se migracijska slika poslabšuje ter da je v toplejših mesecih pričakovati, da bodo migracije v porastu.

Ob tem je po četrtkovi seji vlade zagotovila, da je policija pripravljena, načrti pa izdelani, a dodala, da bodo tokrat migracije zadevale celotno državo. Ne pričakuje sicer, da bi bil prebežniški val tako obsežen kot pred dobrima dvema letoma.

Nova prebežniška pot
V času, ko se je zaradi zaprtosti meja in okrepitve nadzora na mejah članic Evropske unije po podatkih Europola v regiji odprla nova prebežniška pot iz Grčije, prek Albanije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine na Hrvaško, je ministrica poudarila tudi nujnost rednega obveščanja in sodelovanja med vsemi pristojnimi institucijami v teh državah ter nudenja ustrezne pomoči državam v regiji za obvladovanje migracij.

Doslej je ta pot v glavnem vodila preko Srbije, Romunije in Madžarske ali pa preko Srbije in Hrvaške proti zahodu Evrope.

Več kot lani
Na Hrvaškem so v petek sporočili, da so v prvih treh mesecih letošnjega leta policisti ustavili 1371 ljudi, ki so vstopili na Hrvaško mimo mejnih prehodov, kar je za 72 odstotkov več kot v prvem lanskem trimesečju. Na meji proti Sloveniji so ustavili 286 ljudi, s Srbijo pa 522. Iz BiH-a je poskusilo na Hrvaško vstopiti 143 ljudi.

Petina vseh letos ustavljenih prebežnikov je iz Afganistana, sledijo državljani Kosova, Pakistana in Turčije.

Pretekli konec tedna pa so slovenski policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje izsledili in prijeli 14 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo na območju Spodnje Preloke in Vidošičev. Devet državljanov Alžirije, štirje državljani Pakistana in državljan Tunizije so zaprosili za mednarodno zaščito, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Sekretar Šefic zaradi novih migracij potuje po Balkanu
Sekretar Šefic zaradi novih migracij potuje po Balkanu