Potem ko je noveli nasprotovala pristojna komisija državnega sveta, so zdaj odložilni veto izglasovali svetniki. Foto: BoBo
Potem ko je noveli nasprotovala pristojna komisija državnega sveta, so zdaj odložilni veto izglasovali svetniki. Foto: BoBo

Novela, ki so jo poslanci potrdili prejšnji teden, znova dovoljuje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti, če veletrgovca z zdravili ustanovi občina ali javna lekarna. S tem se omogoča, da bosta veledrogerista LL Grosist in Farmadent ostala v lasti Lekarne Ljubljana oz. mariborske občine. Po do zdaj veljavnem zakonu bi namreč morali prekiniti lastniško povezavo do konca leta.

Sorodna novica Zelena luč noveli zakona o lekarniški dejavnosti

Predlog novele zakona je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SMC-ja, ključni spremembi sta bili sprememba meril za opredelitev lekarniške mreže in ponovna možnost vertikalnega povezovanja v lekarništvu. A so na odboru DZ-ja za zdravstvo pomembno predrugačili predlog novele, večino členov so črtali in nekoliko spremenili določbo glede vertikalnega povezovanja. Prejšnji teden je novela v glasovanju v DZ-ju dobila podporo 47 poslancev.

Predlagatelji pobude za odložilni veto ob tem opozarjajo, da bi ne glede na novelo še vedno ostala prepoved, da bi zasebne lekarne ustanavljale veledrogeriste in obratno.

Ker je državni svet izglasoval veto, bo moral DZ o zakonskem predlogu znova glasovati. Za ponovno potrditev pa bo potrebnih 46 glasov.