Državni svet je v ponovno odločanje državnemu zboru poslal dva zakona. Foto: BoBo
Državni svet je v ponovno odločanje državnemu zboru poslal dva zakona. Foto: BoBo
Loterija
Davke na srečke bodo poslanci morali obravnavati še enkrat. Foto: BoBo

Odložilni veto na novelo zakona o zvišanju sodnih taks, ki je nekatere takse zvišal, druge pa določil na novo, je podprlo 26 svetnikov, eden je gasoval proti. Državni svetniki so veto na zakon, ki ga je DZ potrdil prejšnji teden, predlagali, ker menijo, da je dvig taks namenjen zgolj polnjenju proračuna, hkrati pa ljudem omejuje pravico do sodnega varstva. Predsednik DZ-ja Janko Veber pa je za četrtek že sklical izredno sejo, na kateri bosta zakona ponovno morala skozi poslansko sito.

Prvopodpisanemu pod zahtevo za odložilni veto, Branku Šumenjaku, se sicer zdi neprimerno, da se vlada loteva urejanja razmer v sodstvu in zmanjšanja pripada zadev z dvigovanjem sodnih taks v času, "ki je precej razburkan, finančno, politično in tudi sodno". Dvig sodnih taks se mu zdi neutemeljen. Vprašal se je, ali ni bil namen sprejemanja novele po nujnem postopku tik pred parlamentarnimi in sodnimi počitnicami ta, da gre zakon skozi postopek čim hitreje in čim lažje.

Minister za pravosodje Senko Pličanič pa je svetnikom zagotovil, da pravica do sodnega varstva zaradi dviga sodnih taks ni ogrožena. Spomnil je na določilo zakona, ki predvideva, da se premoženjsko šibkejšim strankam olajšuje uveljavljanje oprostitve, odloga ali obročnega plačila taks. Kot je povedal, je sodstvo predlagalo povprečno 50-odstotno povišanje sodnih taks, vendar se takse v povprečju zvišujejo za deset odstotkov.

Veto tudi na zakon o davku od srečk
Državni svetniki so odložilni veto izglasovali tudi na zakon o davku na srečke. Podprlo ga je 26 svetnikov, proti pa ni bil nihče. Tudi zakon o davku od srečk zagotavlja del dodatnih proračunskih prihodkov v okviru rebalansa letošnjega proračuna, saj davek zvišuje na 10 odstotkov. Od davka, ki so ga poslanci potrdili prejšnji teden - zanj je glasovalo 41 poslancev, proti njemu pa 36 -, vlada že letos pričakuje malo več kot sedem milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa 17 milijonov.

Loterija Slovenije in Športna loterija sta davku nasprotovali, saj naj bi jima predstavljal preveliko breme za poslovanje - v obeh družbah pravijo, da bodo prisiljeni davek prenesti na potrošnike, ti pa se bodo raje odločali za igranje enakih ali podobnih iger v tujini.

V drugo potrebna absolutna večina
Zaradi izglasovanega odložilnega veta, bo o obeh zakonih moral DZ odločati še enkrat, vendar bo tokrat za sprejetje potrebna absolutna večina glasov.