Del koalicije je pred kratkim poskušal državni svet ukiniti oz. ga preoblikovati - neuspešno. Foto: BoBo
Del koalicije je pred kratkim poskušal državni svet ukiniti oz. ga preoblikovati - neuspešno. Foto: BoBo

Predlog je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Mihaelom Jenčičem, sicer predstavnikom samostojnih poklicev, je razvidno iz dnevnega reda državnega sveta za prihodnji teden.

Gre za novo oviro na poti k uveljavitvi obeh zakonov, ki sta po oceni koalicije ključna protikrizna ukrepa. Državni svet je na oba zakona že izglasoval odložilni veto, državni zbor pa ju je ta teden z glasovi koalicijske večine znova potrdil.

Tudi sindikati napovedujejo referendum
Nad zakonom visita še dve referendumski grožnji. Pobudi za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma sta namreč sprožila Sindikat delavcev v energetiki (za zakon o Slovenskem državnem holdingu) in Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (za zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank).

Pogajanja med ministrstvom za finance in obema sindikatoma potekajo dnevno. Na ministrstvu poudarjajo, da se nameravajo s predstavniki sindikatov dejavno pogovarjati do torka, ki je zadnji dan, ko mora predsednik DZ-ja Gregor Virant razpisati rok za zbiranje 40.000 podpisov za referenduma.

Ministrstvo za finance sicer o posameznih sestankih in njihovih rezultatih zaradi zagotavljanja konstruktivnega pogajalskega procesa ne namerava sproti obveščati javnosti.