Talat Xhaferi bo sklenil dvodnevni uradni obisk v Sloveniji. Foto: BoBo

Ratifikacijo protokola je v nagovoru poslancev po seji pozdravil in se zanjo zahvalil tudi predsednik sobranja Talat Xhaferi. Zakon bo stopil v veljavo 15. dan po objavi v uradnem listu. Protokol o članstvu v Natu mora ratificirati vseh 29 članic severnoatlantskega zavezništva, preden bo Makedonija postala 30. članica zavezništva pod novim imenom Severna Makedonija, kot to določa junija lani sklenjeni prespanski sporazum Skopja in Aten.
Z njim je država uradno spremenila ime in po več desetletjih končala spor z Grčijo zaradi imena, ki jo je oviral na poti v Nato in EU. Postopek naj bi se predvidoma končal v letu dni.

SNS in Levica nista glasovali v prid ratifikacije

Večina poslanskih skupin je v predstavitvi stališč napovedala podporo zakonu kot prispevku stabilnosti in varnosti tako v Severni Makedoniji kot širši regiji Zahodnega Balkana in Evrope. Poslanski skupini Levice in SNS-a pa sta napovedali glasovanje proti zaradi nasprotovanja Natu kot imperialistični organizaciji oziroma mnenja, da članstvo v zavezništvu ni v interesu makedonskih državljanov.

Zunanji minister Miro Cerar je v imenu vlade, ki je v DZ vložila predlog zakona, izpostavil, da želi z ratifikacijo pristopnega protokola le nekaj dni po dokončni uveljavitvi prespanskega dogovora in nekaj dni po podpisu pristopnega protokola na sedežu Nata v Bruslju, Slovenija podati "močno sporočilo podpore Severni Makedoniji".

Severna Makedonija na poti v Nato