Božič je izpostavil, da se s položaji v državnih podjetjih nagrajuje osebe, ki finančno podpirajo določene stranke. Foto: Reuters
Božič je izpostavil, da se s položaji v državnih podjetjih nagrajuje osebe, ki finančno podpirajo določene stranke. Foto: Reuters

Društvo Integriteta je pripravilo okroglo mizo z naslovom "Kako zagotoviti integriteto v zasebnem sektorju in zmanjšati vplive politike na poslovanje?".

Božič: Položaji v državnih podjetjih se pogosto kupujejo
Andrej Božič
, direktor Steklarne Hrastnik, je pojasnil, da državno lastništvo podjetij omogoča širitev korupcije. Po njegovih besedah v Sloveniji namreč nimamo transparentnega sistema financiranja političnih strank, ki pa jih financirajo tudi državna podjetja. Izpostavi je tudi, da se s položaji v državnih podjetjih nagrajuje osebe, ki finančno podpirajo določene stranke.

Poudaril je, da se direktorji v državnih podjetjih prepogosto menjujejo zaradi nesoglasij z nadzornim odborom, ne pa zaradi slabih rezultatov ali pa zaradi suma kaznivih dejanj. Kot je še dejal, sam nikoli ne bi želel delati v državnem podjetju, saj v njih pogosto delajo šibki ljudje, ki so si kupili položaj.

Šmuc: Ne država, politika naj se umakne iz gospodarstva
Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je zatrdila, da je vpliv politike nenehna grožnja poslovanju podjetij, kar se kaže tudi v konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Kot pravi, najvišjih položajev v državnih podjetjih pogosto ne zasedajo najsposobnejši, ampak poteka kadrovanje po politični poti. Zaradi vsega tega bi se morala po njenem mnenju predvsem politika, in ne toliko država, umakniti iz gospodarstva.

Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Rok Praprotnik je pojasnil, da ima vpliv politike na poslovanje zasebnega sektorja posledice na delovanje prostega trga in na pošteno konkurenco. Poudaril je, da veliko uprav in nadzornikov v državnih podjetjih dela z roko v roki, na drugi strani pa so direktorji državnih podjetij pogosto nekrivdno razrešeni, kar privede do tega, da na koncu nihče ne prevzame odgovornosti za nič.

Dodal je še, da je pred dnevi eden izmed direktorjev zasebnega podjetja protikorupcijski komisiji zaupal, da je prejel klic visokega državnega uradnika, ki mu je naročil, naj sklene svetovalno pogodbo z nekim podjetjem. Direktor je mislil, da si bo tako kupil mir z vlado, vendar je s tem škodoval podjetju, saj je ustvaril velike stroške. Kot pravi Praprotnik, direktorji ravnajo tako zaradi napačne slike, kaj bi se zgodilo, če bi ponudbo zavrnili in uradnika prijavili pristojnim organom.

De la Fuente izpostavil pomen dela z mladimi
Direktor podjetja EDF Communications iz ZDA Erich de la Fuente je dejal, da imajo državna pogosto prednost pri poslovanju z državo, poleg tega pa tudi napredovanja v teh podjetjih niso vedno odvisna od sposobnosti, saj so ljudje iz politike pogosto nagrajeni
s položaji.

Pojasnil je, da se korupcija pojavlja povsod, v vseh okoljih, razlika je le v tem, kako se nanjo odzovemo, ali jo prijavljamo in ali je primerno sankcionirana. Kot pomembno je izpostavil tudi delo z mladimi, ki morajo kot bodoči politiki in gospodarstveniki dobiti prave vzore.

Pri tem je Praprotnik dodal, da je protikorupcijska komisija seznanjena s primerom, ko je nogometni trener osnovnošolskim otrokom, ki jih je treniral, pred tekmo povedal, da je prodal tekmo za 300 evrov, nato pa je po tekmi vse igralce peljal na pico.