Člani so kritični tudi do načrta, da bi se zakonski predlog obravnaval po nujnem postopku, ker bi se tako izključila strokovna javnost iz razprave. Foto: Pixabay
Člani so kritični tudi do načrta, da bi se zakonski predlog obravnaval po nujnem postopku, ker bi se tako izključila strokovna javnost iz razprave. Foto: Pixabay

Predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu je ministrstvo za pravosodje v vladni postopek vložilo isti dan, ko je kolegij Evropskega javnega tožilstva imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat. Predlog bi omogočil, da bi lahko ministrstvo samo predlagalo kandidate za evropske delegirane tožilce, tudi če se osebe niso prijavile na razpis, končno odločitev o imenih, ki so posredovana Evropskemu javnemu tožilstvu, pa bi imela vlada in ne več DTS. Z novelo naj bi tudi omogočili odpoklic obeh delegiranih tožilcev.

Kot je sporočila predsednica državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič, je svet predlog obravnaval v torek in sprejel sklep, s katerim ostro nasprotuje kakršnim koli spremembam, ki bi posegle v ustavno zagotovljeno neodvisnost in samostojnost državnega tožilca oziroma ki bi omogočile neposreden ali posreden političen ali drugačen nedovoljen pritisk na imenovanje ali na delo državnega tožilca, evropskega tožilca ali evropskega delegiranega tožilca.

"Predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje, omogoča nedopustno politično kadrovanje, s čimer se ruši v ustavi zagotovljen položaj državnega tožilca in se zmanjšuje vloga DTS-ja kot samostojnega in strokovnega organa," je po torkovi seji opozoril DTS. Člani so kritični tudi do načrta, da bi se zakonski predlog obravnaval po nujnem postopku, ker bi se tako izključila strokovna javnost iz razprave.

Pri tem na DTS-ju še poudarjajo, da je z imenovanjem Frank Eler in Oštirja za evropska delegirana tožilca omogočeno ustrezno delovanje Evropskega javnega tožilstva (EPPO) tudi v Sloveniji. Njuno imenovanje za polni petletni mandat pa pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS-ja, so sporočili.

Frank Eler in Oštir sta bila sicer kandidata za evropska delegirana tožilca od samega začetka procesa, ki je trajal več kot leto dni. Predlog za njuno imenovanje je bil glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, a ju je EPPO imenoval za polni petletni mandat kot vse preostale evropske delegirane tožilce.