Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da bodo dogajanje glede razpisa za evropska delegirana tožilca pojasnili v prihodnjih dneh. Foto: BoBo
Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da bodo dogajanje glede razpisa za evropska delegirana tožilca pojasnili v prihodnjih dneh. Foto: BoBo

Upravno sodišče je na začetku oktobra razsodilo v upravnem sporu, ki sta ga sprožila oba kandidata za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Odpravilo je sklep vlade s konca maja, s katerim je ta razveljavila prvotni razpis, in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, pri čemer je vladi naložilo, da v ponovljenem postopku obrazloži svojo odločitev.

Kljub tej sodbi upravnega sodišča je vlada nato na seji pozneje sklenila, da "izreka sodbe" ni mogoče izvršiti, saj da je bil postopek, v katerem naj bi vlada ponovno odločala, končan z objavo novega javnega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Minister naj bi sklenil, da je še vedno v teku prvi razpis

Na ta razpis, ki je bil objavljen julija, sta se prijavila zgolj Frank Eler in Oštir, zdaj pa naj bi Dikaučič po pisanju Dnevnika sprejel sklep, s katerim je zavrgel njuni prijavi. Pri tem naj bi se skliceval tudi na sodbo upravnega sodišča, katere 30-dnevni rok za izvršitev se bo iztekel v petek. Sklenil naj bi, da je do pravnomočnosti sodbe še vedno v teku prvi razpis, zaradi česar ni mogoče izpeljati ponovljenega razpisa, poroča časopis. Na ministrstvu za pravosodje so za STA navedli, da bodo sporočilo v zvezi s tem objavili v prihodnjih dneh.

Vlada je sicer po objavi sodbe ‒ v nasprotju s pričakovanji tako dvojice tožilcev kot Vrhovnega državnega tožilstva, da se bo seznanila s predlogom za njuno imenovanje in ga posredovala Evropskemu javnemu tožilstvu ‒ ministrstvu za pravosodje naložila, naj v Uradnem listu objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Državnotožilski svet (DTS) je nasprotno vztrajal, da prvi postopek za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev zaradi odločitve upravnega sodišča še ni zaključen. Zato naj trenutno ne bi bilo nobene pravne podlage niti za izvedbo drugega niti katerega koli nadaljnjega postopka imenovanja.

Neuradno naj bi Evropska komisija z ukrepanjem počakala do konca slovenskega predsedovanja

O vprašanju evropskih delegiranih tožilcev sta prejšnji četrtek govorila tudi premier Janez Janša in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, po srečanju pa so v Evropski komisiji znova pozvali k hitrim rešitvam za zagotovitev polnega delovanja evropskega javnega tožilstva (EPPO). Odgovora na vprašanje, ali oziroma kdaj Evropska komisija načrtuje ukrepanje zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, na primer sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, pa tedaj ni bilo mogoče dobiti. Tudi danes v komisiji niso odgovorili na vprašanje, zakaj še niso ukrepali.

Govorec komisije Christian Wigand je dejal le, da so v stiku s slovenskimi oblastmi, da bi zagotovili izpolnitev obveznosti Slovenije v skladu z uredbo o EPPO. Ob tem je govorec ponovil pripravljenost komisije, da ustrezno ukrepa za zagotovitev polnega delovanja EPPO, a dodal, da na tej točki ne more govoriti o časovnem vidiku ali možnih ukrepih. "Smo pa jasno povedali, da smo v tem primeru pripravljeni ustrezno ukrepati na podlagi pogodb," je dejal.

Po neuradnih pričakovanjih naj bi komisija z ukrepanjem počakala do konca slovenskega predsedovanja, ki se bo sklenilo konec decembra. Najverjetnejša možnost ukrepanja v tem trenutku je sprožitev klasičnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje.