Po letu 1983 se za duhovnike plačujejo pokojninski prispevki. Foto: EPA
Po letu 1983 se za duhovnike plačujejo pokojninski prispevki. Foto: EPA
Kakšne pokojnine prejemajo duhovniki

Vprašanje pokojnin duhovnikov je na seji vlade DZ-ja sprožila poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner Tavš, ki je predsednika vlade Janeza Janšo opomnila, da je vlada znižala pokojnine nekdanjih vrhunskih športnikov, pokojnin duhovnikov pa ne.

Sporen naj bi bil 198. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki z zakonom za uravnoteženje javnih financ ni bil deležen negativne uskladitve, je za TV Dnevnik poročala Alenka Pogačnik. Zakon namreč pravi, da se za duhovnike in redovnike, ki so versko službo opravljali pred letom 1983, pokojnino izplačuje iz proračuna.

Če vložijo zahtevek, pomaga država
Po tem letu pa duhovniki pokojnino dobivajo na podlagi plačanih prispevkov, a kot je povedal Branko Kokot iz Zpiza, lahko, "če vložijo ustrezne zahtevke", do 113 evrov ali 48 odstotkov prispevka za povprečne plače dobijo iz državnega proračuna.

S Slovenske škofovske konference so sicer sporočili, da se za duhovnike vplačuje najnižja prispevna stopnja, zato so pokojnine nizke in jih varčevanje ne prizadeva. Dodali so še, da so mnogi upokojeni duhovniki svojo službo opravljali tudi po upokojitvi, ko ostanejo v svojih župnijah ali v domovih za ostarele duhovnike ali redovnike, je še poročala Pogačnikova.

Rez enim da, drugim ne?
Žgajner Tavševa je sicer še dodala, da razlikovanje med upokojenci pomeni protiustavno delitev, in jo označila za politično ideologijo, ki jo kaže tudi to, da so pokojnine znižali tudi žrtvam nacizma in fašizma, ne pa tudi žrtvam komunizma.

Kakšne pokojnine prejemajo duhovniki