Totislo je napovedal svojo predsedniško kandidaturo. Foto: MMC RTV SLO
Totislo je napovedal svojo predsedniško kandidaturo. Foto: MMC RTV SLO
Med predsedniškimi kandidati tudi duhovnik

51-letni Kubot je ob začetku današnje novinarske konference zapel slovensko himno in razložil, da se je za kandidaturo odločil šele pred dvema tednoma. Ob tem je poudaril, da bi ga vest pekla vse življenje, če ne bi kandidiral. "Vidim velik nered in neučinkovitost delovanja naše pravne države, pa tudi v nepravilnostih ter družbenih deviacijah v državi, ko v središču niso človek in vrednote," je na svoji današnji predstavitvi med drugim povedal Kubot.

Nekdanji duhovnik, ki ga je zaradi njegovega javnega delovanja oziroma organizacije javnih shodov po njegovih besedah oktobra lani mariborski nadškof Marjan Turnšek »izključil iz občestva škofov in duhovnikov«, je še pojasnil, da ga zelo boli, ker sedanji državni voditelji niso opravili revizije lastninskega preoblikovanja podjetij. Zaradi tega se zavzema za vrnitev in odvzem vsega premoženja nezakonitega izvora, saj naj bi si le tako lahko Slovenci povrnili ponos in etično ter moralno avtoriteto, ki so jo imeli naši predniki.

Kubot, ki si je nadel vzdevek Totislo (Trdna odgovornost in trajna istovetnost Slovenije), je sicer svoj morebitni uspeh na volitvah poimenoval za čudež. Kot duhovnik pa bi državo vodil z ljubeznijo, a tudi s trdo palico. Ob tem se zavzema tudi za uvedbo predsedniškega sistema, pri čemer bi si plačo takoj znižal za petino.

Predsedniško kandidaturo so poleg Kubota doslej napovedali sedanji predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec Milan Zver s podporo SDS-a in NSi-ja, nekdanji predsednik vlade in stranke SD Borut Pahor ter Marko Kožar, Monika Malešič, Ladislav Troha, Fani Eršte in Miro Žitko.

G. C.

Med predsedniškimi kandidati tudi duhovnik