Zdajšnja ministrica in nekdanji minister obtožujeta drug drugega. Foto: MMC RTV SLO
Zdajšnja ministrica in nekdanji minister obtožujeta drug drugega. Foto: MMC RTV SLO
Stavba na Litostrojski
Ministrica se je veselila selitve na Litostrojsko, nato pa zamenjala ploščo, trdijo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Nacionalni preiskovalni urad
SDS vztraja pri interpelaciji, če MNZ ne bo prekinil pogodbe z Ramom Investom. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Rada bi razčistila še eno laž gospodov iz SDS-a.

Katarina Kresal

Za razliko od nekaterih strank, naslednic nekdanje komunistične partije, ki so svoje prostore dobile brezplačno, je SDS prostore za delovanje stranke kupila s pomočjo kredita.

SDS

V LDS-u ugotavljajo še, da naj bi Imos tudi prodal stanovanje predsedniku SDS-a Janezu Janši in obnavljal SDS-ove prostore. Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je že zavrnil očitke, da je Imos posel dobil prav zaradi financiranja stranke, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak.

Mate namreč zatrjuje, da je bila predpogodba za ta objekt podpisana že mnogo prej. Tudi nakazani zneski so po njegovih besedah relativno nizki. Še več, med svojim ministrovanjem nisem bil član stranke SDS in s strankarskimi financami nisem bil seznanjen, dodaja. O tem, ali je Imos prodal stanovanje Janši, ne ve ničesar.

"Podjetji IMOS Holding in IMOS d. d. sta SDS-u nakazali sredstva, ki so bila pod zakonsko določeno zgornjo mejo, njuna vsota pa je znašala skupaj 3.800 EUR. To je pol manj, kot je podjetje RAM nakazalo stranki LDS," na očitke odgovarjajo v stranki SDS. Tudi trditve generalnega sekretarja LDS-a o obnovi strankinih prostorov podjetja IMOS so neresnične, saj stranka prostorov nikoli ni obnavljala, še navajajo, temveč jih je kupila s pomočjo posojila, ki ga redno odplačuje.

Drži pa, da je Imos gradil sosesko, kjer je nekoč živel Janša. Direktor družbe Branko Kastelic pri tem sicer zatrjuje, da financirajo tako leve kot desne stranke.

Kresalova s pogodbo na dan
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je medtem razkrila tudi dokumentacijo, povezano z gradnjo objekta MNZ-ja na Litostrojski v Ljubljani. Postopek naročanja in gradnje te stavbe naj bi namreč po njenih besedah tudi obšel veljavno zakonodajo o javnem naročanju.

Kot je izpostavila, ne držijo trditve Mateja, da naj bi stavba po 20 letih postala last ministrstva, saj naj bi v pogodbi pisalo, da bosta stranki preverili možnosti prenosa nepremičnin v lasti države in v uporabi MNZ-ja na DSU nepremičnine. To bi pomenilo, da bi po 20 letih, ko bi minisitrstvo plačalo že skoraj 90 milijonov evrov, za lastništvo stavbe moralo predati še dodatne nepremičnine, je dejala Kresalova.

Minister Mate je po njenih besedah zadnji dan svojega ministrovanja podpisal še aneks k predpogodbi v višini 4,5 milijona evrov za dodatna dela, a ni jasno, za kaj naj bi šlo.

Poleg tega je stavba zaradi bližine skladišča utekočinjenega plina neprimerna, je še poudarila.

Dokumenti za NPU tudi h Kosu
Kresalova obenem vztraja pri trditvi, da so bili postopki pri najemu stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi v Ljubljani transparentni in zakoniti, pa tudi cena in pogoji najema naj bi bili ugodni za ministrstvo. Kot je povedala, so dokumentacijo v zvezi s pogodbo o najemu stavbe med ministrstvom in Ramom Investom poslali v presojo tudi Komisiji za preprečevanje korupcije.

Kot je znano, so v SDS-u v torek napovedali možnost interpelacije, če ministrstvo pogodbe z Ramom Investom ne bi hotelo prekiniti. Mate tu vrača očitke Kresalovi, saj zatrjuje, da je najem kvadratnega metra po ceni 13,03 evra z DDV-jem neugoden, pa tudi sam posel naj bi bil sporen.

SDS: Gre za očiten manever
Tudi v stranki SDS so se znova odzvali na besede Kresalove, saj menijo, da gre za poskus prelaganja odgovornosti na prejšnjega ministra in manever, s katerim naj bi Kresalova skušala prikriti klientelistične povezave v lastnih poslih.

Kresalova je sama navajala, da se veseli selitve v prostore na Litostrojski, pravijo v SDS-u, nato pa naj bi ploščo obrnila. "Očitno so se nepremičninske in finančne potrebe pojavile drugje, konkretno pri stavbi v lasti RAM Investa na Dimičevi. Ker za stavbo očitno niso našli drugega ustreznega najemnika, je na koncu situacijo rešila kar predsednica LDS-a sama in poskrbela, da se je v prostore za drag denar vselil NPU," pravijo v stranki.

Kot dokazujejo, bi objekt na Litostrojski prinesel tudi mnogo manj stroškov. Navajajo namreč, da bi v 20 letih za najemnino plačali 35 milijonov evrov oziroma 1,75 milijonov letno, to pa je letno tudi približno toliko, kolikor znaša letna najemna pogodba za steklenjak na Dimičevi, ki poleg tega nikoli ne bo v lasti MNZ. "Povedano drugače, od 'Litostrojske' cene 10,16 eur/m2 odpade 62 % oziroma 6,29 eur/m2 na kupnino in 38 % oziroma 3,87 eur/m2 na najemnino. Ta najemnina pa je kar 3,36-krat nižja od tiste, ki jo je Kresalova ob trdih pogajanjih zagotovila Pogačarjevemu RAM Investu."

"Moje premoženje že zdaj javno"
Kresalova se je odzvala tudi na poziv vodje poslanske skupine SDS-a Jožeta Tanka, naj javno objavi svoje premoženjsko stanje. Kot je dejala, je svoje premoženje razkrila "vsaj že dvajsetkrat" in je že zdaj javno. Glede premoženjskega stanja svojega partnerja Mira Senice pa je poudarila, da on ni politik, premoženje pa imata notarsko razdeljeno. "Točno vem, kaj je moje, in tisto ni njegovo. Kar je pa njegovo, je pa njegovo," je povedala.

Rada bi razčistila še eno laž gospodov iz SDS-a.

Katarina Kresal

Za razliko od nekaterih strank, naslednic nekdanje komunistične partije, ki so svoje prostore dobile brezplačno, je SDS prostore za delovanje stranke kupila s pomočjo kredita.

SDS