Foto:
Foto:
Največje pridelovalke koke najdemo med državami Južne Amerike. Foto: EPA

Vsaj enkrat v življenju ga je uporabilo več kot 12 milijonov Evropejcev, največ jih pripada mlajšim odraslim, sporoča inštitut za varovanje zdravja. Uporaba kokaina je bila v preteklosti z vidika zdravstvenih posledic dolgo podcenjena.

Kokain in vino za glas
Uporaba kokaina je bila v preteklosti z vidika zdravstvenih posledic dolgo podcenjena. Tako je npr. bil kokain - ki ga je leta 1860 prvič izoliral Albret Nieman -, konec 19. stoletja odobren celo kot zdravilo. V tem obdobju so ga med drugimi dodajali tudi v vino, ki je bilo zelo priljubljeno med glasbeniki in opernimi pevci.

Kokain ima stimulativen učinek na centralni živčni sistem, saj poveča budnost, zmanjša občutek utrujenosti, poveča motorično dejavnost in zmanjša apetit. Kokain nevarno učinkuje na srčno-žilni sistem, ker pospeši bitje srca, skrči žile in zviša krvni pritisk.

Od priporočanja do preprečevanja
Dolgotrajna uporaba kokaina ima vrsto zdravstvenih posledic. Tako njuhanje povzroča poškodbe nosnih tkiv, kajenje povzroča respiratorne težave, injiciranje pa poškodbe žil in tveganje za okužbe. Redna uporaba kokaina povzroča duševno in telesno odvisnost, nasilno vedenje, izgubo telesne teže, razdražljivost, nemir, paranojo in psihoze. Še posebej je nevarna uporaba kokaina v kombinaciji z alkoholom. Znaki, ki se pojavijo ob prenehanju redne uporabe kokaina, so razdraženost, nemir, motnje v delovanju žlez in krvnem obtoku, motnje prebave, nasilnost in utrujenost.

Programov, namenjenih izključno uporabnikom kokaina, pri nas skoraj ni, še opozarja IVZ.