Vse tri predloge vladnih zakonov so volivke in volivci večinsko potrdili, glasovanja pa se je udeležilo nekaj manj kot 42 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: BoBo
Vse tri predloge vladnih zakonov so volivke in volivci večinsko potrdili, glasovanja pa se je udeležilo nekaj manj kot 42 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: BoBo

Na referendumu o spremembah zakona o vladi (ZVRS-J) je glasoval 708.701 volivec oziroma 41,83 odstotka vseh volilnih upravičencev. Oddanih je bilo 704.905 veljavnih glasovnic, 3710 glasovnic (0,52 odstotka) je bilo neveljavnih. Za uveljavitev novele zakona o vladi je glasovalo 399.588 oz. 56,69 odstotka volivcev, proti pa 305.317 oz. 43,31 odstotka volivcev.

Na referendumu o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-A) je glasovalo 708.856 volivcev oz. 41,84 odstotka vseh volilnih upravičencev. Oddanih je bilo 708.582 veljavnih in 3.209 (0,45 odstotka) neveljavnih glasovnic. Za uveljavitev novele zakona o dolgotrajni oskrbi je glasovalo 439.376 oz. 62,27 odstotka volivcev, proti pa 266.206 oz. 37,73 odstotka volivcev.

Na zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1B) je glasovalo 709.020 volivcev oz. 41,85 odstotka volilnih upravičencev. Oddanih je bilo 706.619 veljavnih in 2347 (0,33 odstotka) neveljavnih glasovnic. Za uveljavitev novele zakona o RTV Slovenija je glasovalo 443.971 oz. 62,83 odstotka volivcev, proti pa 262.648 oz. 37,17 odstotka volivcev.

Poročila o izidu referendumov bodo predvidoma jutri, v petek, 16. decembra 2022, objavljena v uradnem listu, so sporočili z Državne volilne komisije.

Sorodna novica Prepričljiva potrditev vseh treh zakonov

Do uveljavitve zakonov še nekaj korakov

A jasen izid vseh treh referendumov še vedno ne pomeni, da lahko ti zakoni v kratkem začnejo tudi veljati, saj mora za to potekati še nekaj postopkov. DVK bo torej najprej sprejel poročila o izidu referendumov, ta pa bodo nato objavljena v uradnem listu, potem pa bo na voljo tridnevni rok za pritožbo, ki jo lahko na vrhovno sodišče vloži vsak glasovalec.

Sorodna novica Na referendumskem trojčku glasovalo 42 odstotkov volivcev

Vrhovno sodišče mora o pritožbi odločiti v 30 dneh, na to odločitev pa pritožba nato ni več mogoča. Ko bodo poročila postala pravnomočna, mora državni zbor v osmih dneh z objavo v uradnem listu razglasiti referendumsko odločitev, šele potem pa se odpre pot, da v uradnem listu objavijo tudi na referendumu potrjene zakone, ki takrat tudi dejansko začnejo veljati.

DVK zaradi jasnega izida skrajšal rok

Postopek ugotavljanja in potrjevanja izidov je sicer DVK že skrajšal – uradne izide referendumov naj bi namreč DVK v skladu z rokovnikom zaradi ugotavljanja kvoruma sprejel šele 24. januarja, saj bi moral počakati na podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do konca glasovanja.

A ker je bilo iz izidov jasno, da je več volivcev glasovalo za kot proti in da število umrlih državljanov z volilno pravico od dneva sestave volilnih imenikov do konca glasovanja ne bi moglo bistveno vplivati na izid referenduma, je DVK konec novembra sprejel sklep o skrajšanju roka za sprejetje poročila o izidu referendumov.

Hitrost uveljavitve je namreč zelo pomembna zlasti za zakona o dolgotrajni oskrbi in o vladi, saj se lahko pri prvem, če bo začel veljati po novem letu, uveljavijo nekatere določbe, ki jih novi zakon sicer zamika. Od začetka veljanja zakona o vladi pa je odvisno, kdaj se bo premier Robert Golob lotil verjetne širše rekonstrukcije vlade. Ob predvidenih novih resorjih pa se mu je s sporom v zadnjih dveh tednih po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar sprostil še en resor.