Glavni temi tokratne izredne seje: ustanovitev dveh občin in imuniteta Prijatelju. Foto: DZ
Glavni temi tokratne izredne seje: ustanovitev dveh občin in imuniteta Prijatelju. Foto: DZ
Mirna in Ankaran bosta občini

Poslanci so na izredni seji dali zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. Ob tem so znova glasovali proti priznanju poslanske imunitete priprtemu Srečku Prijatelju.

V parlamentu je torej potekala razprava o noveli zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij, ki predvideva, da se sedanjim 210 občinam pridružita še dve novi. Občina Ankaran se je z novelo izločila iz sedanje Mestne občine Koper, občina Mirna pa iz obstoječe občine Trebnje.

Prenos iz parlamenta lahko v živo spremljate na TV Slovenija 2 ali 3 in prek MMC-ja.


Rok za ustanovitev občin se je iztekel že v začetku meseca

V postopku, ki poteka že od leta 2009, je DZ ugotovil, da ta predloga izpolnjujeta pogoje za ustanovitev nove občine, zato je tako za Ankaran kot za Mirno za 8. november 2009 razpisal referendum, na katerem so se prebivalci na teh dveh območjih izrekli za to, da dobijo svojo občino.

Pojasniti velja, da so v preteklih dneh Ankarančani in Mirnčani opozorili, da država namerno zavlačuje z ustanovitvijo njihovih občin, saj se je rok za to iztekel že 8. marca.


Na sporedu še Prijatelj, Jelinčič in Gjerkeš
O čem so še odločali poslanci? Znova so glasovali proti podelitvi imunitete priprtemu poslancu SNS-a Srečku Prijatelju (mandatno-volilna komisija jim je dopoldne znova predlagala, naj podelitve imunitete ne podprejo); razrešili so prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča z mesta komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je pred kratkim s te funkcije sam odstopil; in potrdili odločitev premiera Boruta Pahorja, da vodenje ministrstva za kmetijstvo začasno prevzame minister za lokalno samoupravo Henerik Gjerkeš.

Mirna in Ankaran bosta občini