Slovenija
DZ
Opozicija: kdo je odgovoren za doseženo, nižjo ceno za delnico NLB-ja? Foto: DZ/Matija Sušnik

DZ brez sklepov končal razpravo o prodaji NLB-ja

Opozicija: Kdo je kriv za doseženo, nižjo ceno za delnico NLB-ja?
5. december 2018 ob 07:48,
zadnji poseg: 5. december 2018 ob 18:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DZ je končal šesturno razpravo o domnevni škodi zaradi prepozne prodaje NLB-ja. Konec leta 2017 bi za banko iztržili več, so opozarjali v opozicijskih SNS-u, NSi-ju in SDS-u, kjer za zamudo krivijo prejšnjo vlado. Kot so izračunali, bi bila v primeru pravočasne prodaje kupnina za največjo slovensko banko za vsaj 460 milijonov evrov višja.

V opoziciji so želeli priporočiti vladi in pristojnim organom, naj se preišče in ugotovi odgovornost prejšnje vlade pod vodstvom Mira Cerarja za škodo, ki je nastala, ker Slovenija NLB-ja ni prodala do konca leta 2017, kot se je ob njeni sanaciji zavezala Evropski komisiji, pač pa po metodi prve javne ponudbe 65 odstotkov delnic šele na začetku letošnjega novembra.

O tem so že prejšnji teden razpravljali člani odbora DZ-ja za finance. Na koncu niso podprli predloga omenjenega sklepa, zato ta tudi ni bil predviden po razpravi na današnji plenarni seji DZ-ja.

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je v uvodu v imenu predlagateljev opozoril, da smo prvo napako storili že s tem, ko smo banko sploh začeli prodajati, druga pa je bila, ko smo jo prodali pod ceno. Zdaj bomo zanjo dobili kakšno milijardo evrov, njena vrednost pa je od sedem do deset milijard evrov. "Kdo bo to pobasal v žep," je vprašal.

Če bi se prodaja zgodila v času vlade, ki bi jo vodil Janez Janša, bi bil NLB prodan za primerno ceno in ne pod ceno, je ocenil Anže Logar (SDS). Naštel je tudi krivce za to, kot je dejal, da se nekaznovano z lopato meče državni denar v ogenj. To so Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan, ki "banke niso prodali v prvem poskusu, ko so bile cene bank na trgu 20 odstotkov višje kot v času prodaje", je dejal.

Dosežena cena za delnico NLB-ja je bila po njegovih besedah nižja tudi zato, ker je prejšnja vlada na vsak način želela razpršeno lastništvo. "Vzeli so vam približno 400 milijonov evrov ali 200 evrov na vsakega izmed nas," je o omenjeni trojici dejal Logar in vprašal, ali so za to odgovarjali. "Eden je zunanji minister, drugi je obrambni minister, tretji pa je predsednik hiše demokracije," si je odgovoril.

Zaradi prodaje NLB-ja nam po besedah državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje ni treba zardevati pred nikomer. Zatrdil je, da je postopek potekal v skladu z zakonom o Slovenskem državnem holdingu (SDH), pri čemer je moral holding slediti strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, ki jo je potrdil DZ. Postopek je stekel že leta 2016, a vlada je lani prodajo ustavila, saj je ocenila, da cenovni razpon ni primeren.

V letos novembra izvedenem postopku prodaje NLB-ja je bila dosežena nižja cena za delnico, vendar pa vlada po Dragonjevih besedah ni mogla predvideti, kakšne bodo razmere na kapitalskem trgu več kot leto dni pozneje. "Finančni trgi so nepredvidljivi, zato je težko določiti, kdaj je najprimernejši čas za prodajo," je dejal.

V strankah, ki so v prejšnjem mandatu sestavljale vlado, so predlagateljem izredne seje očitali, da si želijo le političnega obračunavanja. Poleg tega bi morali pri ocenjevanju ravnanja z največjo slovensko banko pogledati precej dlje v preteklost kot pa le v prejšnji mandat. "Upravljanje NLB-ja ima tako dolgo brado, ki seže ne samo v ta mandat, ampak nekaj mandatov nazaj," je dejal Matjaž Han (SD).

"SMC je v prejšnjem mandatu vodila vlado in ne beži od odgovornosti," je dejal poslanec te stranke Jani Möderndorfer. A kot je opozoril, se lahko nezaupnica oz. zaupnica izreče le aktualni vladi, medtem ko lahko politično odgovornost za nastalo škodo ocenjujejo preiskovalne komisije. Te smo imeli v zvezi z bankami že tri, je dejal, na preiskovalne komisije pa je spomnil tudi Robert Polnar (DeSUS).

Igor Peček (LMŠ) je tako kot Dragonja opomnil, da so finančni trgi nepredvidljivi. "Navsezadnje lahko vsakič pomislimo tudi na to, koliko manj bi s prodajo iztržili naslednje leto, če tega ne bi storili letos, ali pa koliko več bi zaslužili, če bi NLB prodali pred 10 leti," je ponazoril.

V Levici so prepričani, da NLB ne bi smeli prodati. "Ta seja bi morala biti sklicana zato, ker se je banko sploh prodalo," je menil Željko Cigler (Levica), ki je prepričan, da bi morala "vlada v zadnjih petih letih izpodbijati izsiljevanje Evropske komisije za prodajo banke, v katero smo z dokapitalizacijo vložili 2,3 milijarde evrov".

"Zagotovo je prav in dobro, da smo NLB končno prodali," mu je opotekal Jernej Vrtovec (NSi). Kot je pojasnil, smo imeli davkoplačevalci v preteklosti od te banke bore malo, res pa nismo iztržili dobre cene. Med vzroki za to je navedel napačno odločitev prejšnje vlade, da se banka proda po načinu razpršenega lastništva, poleg tega se jo je prodajalo neresno in pod pritiskom.

V SAB-u so se strinjali s predlagatelji izredne seje, da bi bil v primeru prodaje pred nekaj leti morda izkupiček večji, a kot je dejal Andrej Šušmelj (SAB), je "po bitki zelo lahko biti general". Zdaj je, kar je – banka je prodana in lahko samo upamo, da ji je SDH našel dobre lastnike, ki bodo znali poskrbeti za njeno rast in razvoj, je dejal.

V resnici ne gre za bitko, ampak za vojno, ki je trajala dalj časa, pa je menila Janja Sluga (SMC). Strinjala se je, da je bila za NLB dosežena prenizka cena. A ta ni prenizka zaradi dogajanja v zadnjem letu ali v zadnjem mandatu. "Cena je taka zaradi dogajanja že od – vemo, kdaj," je povedala.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Radoveden
# 05.12.2018 ob 08:19
Retorično vprašanje. Prodati bi jo morali že več kot 10 let nazaj, pa je bil nekdo proti. Vedno. Saj veste... "My precious".
The Matrix
# 05.12.2018 ob 09:41
DZ: Ali je bila pri zamudi prodaje NLB-ja narejena škoda?

Halo???? Pa kakšna škoda???
Prodaja NLB po najnižji možni ceni je velikanski uspeh vlade karizmatičnega Serpentinška, ki jo podpira tudi koalicijska Levica.
Vsaj tako pravijo moji levi prijatelji na forumu :)
Mimobeznik
# 05.12.2018 ob 08:39
Nacionalni interes v izvedbi levih strank ali kako podjetje čez pol leta prodati po pol nižji ceni.
pobrisan
# 05.12.2018 ob 08:22
Zadržke je imela tudi zakonodajnopravna služba DZ-ja, ki je opozorila, da je vlada lahko odgovorna le politično, pa še to le aktualna vlada.
---------------

V aktualni vladi so vse stranke iz prejšnje vlade. V čem je problem? Odgovoren je Cerar, ker je na vsak način skušal ustavit prodajo banke. Nimamo vsi spomina zlate ribice.
Applecore
# 05.12.2018 ob 10:16
Pol leta nazaj je bila že dogovorjena precej višja cena, pa so takrat na vladi govorili, da je cena prenizka in da je bolje, če počakamo s prodajo. To so dejstva.
joestar
# 05.12.2018 ob 12:45
fiston
Čakaj kdo ni hotel prodati? To bi neko potvarjanje zgodovine, ker proti prodaji so bili takrat v opoziciji in v Desus, ne pa v SDS. Kako potem "grobar Slovenije ni hotel prodati"? Aja verjetno si Karla s tem mislil.
xerces8
# 05.12.2018 ob 11:32

KLIPAN je napisal(-a)

Država je lani pobrala 280 milijonov dobička Nlb.
Če bi jo prodali tega seveda ne bi bilo.
Kaj torej ni jasno desnim??

Desnim ni jasno, kako levim ni jasno, da razen leta 2017 obstaja tudi leto 2016, pa še 2015 in še kup drugih let.
Applecore
# 05.12.2018 ob 10:19
Koalicija nabira politične točke s preiskavo osovraženega SDS-a, namesto da bi se ukvarjala z resnimi problemi. Zdravstvo? Proračun? Pokojninska reforma?

Točno, ta trhla koalicija se mora spomniti, kaj jih sploh drži skupaj. Brez te preiskovalne komisije bi namreč kmalu razpadla.
Flagellum Dei
# 05.12.2018 ob 12:55
nepokorni - "SĐS je blokiral prodajo NLB v letu 2006, zato je belgijski KBC tudi izstopil iz lastništva NLB."

NE LAŽI. Prodajo je blokiral DeSUS in SLS.
pobrisan
# 05.12.2018 ob 10:10
Medtem pa na siolu berem nadaljevanko z Abanko, ki bo zgleda šla po identični poti! Zadnji bankomat mora ostat mafiji..... Pri tej se bo točno vedelo kdo bo odgovoren za nižjo kupnino:

Na ministrstvu za finance so za Siol.net potrdili, da bodo razdelali mogoče alternativne scenarije, po katerih bi Abanka ostala v (večinski) državni lasti. Pri Evropski komisiji bodo tako preverili možnost spremembe zavez iz leta 2013, po katerih mora Slovenija Abanko v celoti prodati najpozneje do sredine prihodnjega leta.

Tej ideji so po naših informacijah naklonjeni tako predsednik vlade Marjan Šarec kot večina predsednikov koalicijskih strank. Gre namreč za zaveze, ki jih je država morala sprejeti, da je lahko v času sanacije bank v Abanko vložila 348 milijonov evrov kapitala. Tej je pripojila še Banko Celje, pred tem pa njen kapital povečala za 252 milijonov evrov.
endvatrilovi
# 05.12.2018 ob 08:49
Seveda je bila narejena škoda, letos so dosegli bistveno nižjo ceno kot lani... Sedaj bodo šli pa v obrambo A banke, zadnjega bankomata slo mafije...
RJSlo
# 05.12.2018 ob 08:06
No ja. Rezultati "dela" Kosovih "specialcev"? Nič?
SpicyWeiner
# 05.12.2018 ob 13:29
fiston
Največji krivec je ravno Janez Janša, grobar Slovenije. Rop je takrat prodal 1/3 Belgijcem in obljubil, da bodo lahko odkupili večinski delež. No potem je prišel na oblast grobar Slovenije in ni hotel prodati.

Zavajaš in lažeš. SDS je takrat podpirala prodajo, proti so bili DeSus, SLS, ter vsa opozicija z LDSom na čelu. Naslednjič se prej vsaj malo prepričaj, kakšna so dejstva, preden ti tvoje sovraštvo do Janše popolnoma zamegli razum, in tukaj gor pišeš takšne neumnosti.
fiston
# 05.12.2018 ob 12:31
Največji krivec je ravno Janez Janša, grobar Slovenije. Rop je takrat prodal 1/3 Belgijcem in obljubil, da bodo lahko odkupili večinski delež. No potem je prišel na oblast grobar Slovenije in ni hotel prodati.
Potem se je pa naredila bančna luknja, za katero grobar Slovenije ni odgovoren, ni vedel nič... Jasno da kot vedno laže kot krdelo psov teče, ne samo pes. Je Bajuk jokal Pleskoviču, pa ga je ta vprašalk, če je govoril z premierom grobarjem Slovenije. Je rekel Bajuk da je, pa mu je rekel naj se drži stran da NLB ima on čez. In seveda ni nič vedel. Drugi dokaz, da je še kako dobro vedel, pa je prodaja Mercatorja. Kako bi lahko prodajal Mercator Šrotu in kompaniji, od kje jim bo pa denar. Verjetno tudi ni vedel kje so dobili denar, bla bla.
No potem pa še višek, ko je edini ki je NLB celo kupil, namesto da bi jo prodal. Odkupil je delež od Belgijcev za 1 evro in se hvalil, kako je naredil posel tisočletja, ko so delnice vredne čez 30 evrov.
In sedaj bo ta govoril, kdo je za kaj kriv.

Janez Janša je oberkomunist zato mu je v onih dobrih 5 letih uspelo narediti več škode kot komunistom v 70 letih.

No sej ravno sedaj izvedel, kako je Janez Janša grobar Slovenije uspešno predsedoval Evropski uniji. Na Brdu so v tem času pripravili čez milijon obrokov. No zdaj za one magnate koliko stane 1 obrok ?
Ja če jih je tako futral za davkoplačevalski denar, potem ni čudno, da so rekli, da je uspešno predsedoval. Važno, da so dobro jedli in pili.
navigator007
# 05.12.2018 ob 08:45
No, sedaj čakam na argumente socialistov za nasprotovanje povečanju najnižjih možnih starostnih in invalidskih pokojnin na višino minimalnega dohodka.
amigo
# 05.12.2018 ob 09:19
Mogoče bi lahko kateri od slovenskih ekonomskih veleumov izračunal koliko smo zaslužili s pravočasno prodajo NKBM. Zraven naj izračuna tudi koliko davka od dobička bo dobila Slovenija in koliko bodo lastniki plačali v davčnem raju Luxemburgu, kjer domujeta tako briefkastel lastnik NKBM, kot tudi spoštovani šef EU komisije gospod Juncker. Za vaš trud se vam že naprej zahvaljujem.
sirob
# 05.12.2018 ob 15:13
Ma ja, prodajmo vse. Sto kilometrov od kakega komuzima in skrajne levice sem, a kot ekonomistu mi je kristalno jasno, da se največje banke, ki posluje z največjim številom gospodarskih subjektov, ne prodaja. Mi sedaj debatiramo kdo je kriv za zamudo!!? Debatirati bi morali, kdo je kriv za popolnoma napačne teste, ki so jih opravili "mednarodni strokovnjaki". Ki niso bili nič drugega, kto pa od špekulantov in domačih priskldnikov poklicani lopovi, ki so morali zbiti vrednost banke in doseči filanje s strani državljanov in države. Ko smo banko lepo nakrmili, pa je taista klika (z veliko pomočjo medijev, tudi vas RTV SLO) tako dolgo lobirala, da je banka končno prodana. Za koliko? Verjemite, da še za desetino svoje realne cene ne. Kdo je pobasal razliko? Špekulanti. Drobtine pa so padle v žepe tudi lokalnim podpornikom. Tistim, ki zdaj vpijejo, da so krivi Cerar, pa Erjavec, pa Židan. Krivi so ja. Ampak samo zato, ker niso imeli jajc, da bi preprečili prodajo. Tako da naj ljuba SDS pobara tiste, ki so klicali trojko in napovedovali skrajne ukrepe. Za bruhat.
nepokorni
# 05.12.2018 ob 12:51
SĐS je blokiral prodajo NLB v letu 2006, zato je belgijski KBC tudi izstopil iz lastništva NLB.
m72
# 05.12.2018 ob 08:32
Menda je vsakemu normalnemu jasno, da je ravno "prodaja" povzročila veliko škodo.
nonparel
# 05.12.2018 ob 15:41
@pohorjezeleno
No, pa mi povej kaj ni res v mojem zgornjem komentarju.
Sicer pa je lahko škoda glede na dolžino vladavine lahko zelo nesorazmerna.
Recimo šofer, ki je imel šele mesec dni vozniški izpit je povzročil prometno nesrečo s petimi smrtnimi žrtvami, jaz ga imam 44 let, pa še nisem imel prometne nesreče.
Zanci
# 05.12.2018 ob 10:07
Škoda je itak z odlašanjem prodaje NLB... samo tepci bodo govorili, da temu ni tako... Samo, da bi drek iz sebe sprali... ampak saj veste, dobro lahko spereš, vonj pa še vedno ostane.
Grešnica
# 05.12.2018 ob 11:55
Prejšnja vlada je postavila pogoj, da je največji odkupni delež 25%. To je prvi razlog nižje cene, če pa potem cena še ni dovolj nizka, pa počakaš, da cela EU izve za tvoj časovni ultimat in kupci z veseljem počakajo do zadnjega trenutka.

Prodaja je šla pač prosto "po ekonomski logiki Kordiša (Levice)"....
KLIPAN
# 05.12.2018 ob 10:51
Država je lani pobrala 280 milijonov dobička Nlb.
Če bi jo prodali tega seveda ne bi bilo.
Kaj torej ni jasno desnim??
Springbok
# 05.12.2018 ob 08:40
Vselej je možno trditi, da bi bila cena kasnje višja. Dokazati pa to ni možno. Saj bi lahko bila v prihdonosti tudi nižja. Z gotovostjo lahko le trdimo, ali bi bil izkupiček v preteklosti višji. Vendar tedaj v preteklosti si lahko legitimno upal, da bo v prihodnosti višja. In si zato odlagal prodajo. V upanju na višjo ceno,

Seveda to velja le, če si prodajalec.če si kupec, pa so prepstavke obratne.

Tistim, ki ugotavljajo ali smo se pri prodajo NLB zašpekulirali, so po metodi delovanja sami špekulanti.
nonparel
# 05.12.2018 ob 15:24
Zakaj sploh toliko modrovanja. Vso to večletno dogajanje okoli slovenskih bank je posledica malomarnosti Janševega mandata 2004-2008, ko so bili v večini podeljeni nikoli vrnjeni tajkunski krediti.
Prej bodo v SDS-u to priznali, manj bo takšnih neproduktivnih sej in več časa za reševanje drugih problemov, kateri se še dajo rešiti. Prodaja NLB je zdaj že mrtev problem, tu ni več rešitve.
KLIPAN
# 05.12.2018 ob 13:49
@abria
A misliš da smo pozabili kdo je prodajal Mercator v povezavi z Delom in Pivovarno Laško?

@xerces8
Obstajalo je tudi obdobje 2004-2008.

Sicer pa, NLB je prodana, na naslednjih volitvah to nikogar več ne bo zanimalo.
Desnim preostane samo še molitev, da bo begunskih val trajal. Ko še ta usihne je fertig.
fritaja
# 05.12.2018 ob 10:28
Applecore
# 05.12.2018 ob 10:16
Pol leta nazaj je bila že dogovorjena precej višja cena, pa so takrat na vladi govorili, da je cena prenizka in da je bolje, če počakamo s prodajo. To so dejstva.


S katerim kupcem je bila dogovorjena tista višja cena?
fritaja
# 05.12.2018 ob 10:27
The Matrix
# 05.12.2018 ob 09:41
Prodaja NLB po najnižji možni ceni je velikanski uspeh vlade karizmatičnega Serpentinška, ki jo podpira tudi koalicijska Levica.


Ni bila prodana po najnižji možni ceni, ta bi bila 1€. Delnice so bile ponujene na borzah, zato je bila prodana po ceni, za katero je trg ugotovil, da je smiselna.
Ali se desnica ne zavzema več za prosti trg?
fiston
# 05.12.2018 ob 19:40
V opoziciji so želeli priporočiti vladi in pristojnim organom, naj se preišče in ugotovi odgovornost prejšnje vlade pod vodstvom Mira Cerarja za škodo, ki je nastala, ker Slovenija NLB-ja ni prodala do konca leta 2017, kot se je ob njeni sanaciji zavezala Evropski komisiji, pač pa po metodi prve javne ponudbe 65 odstotkov delnic šele na začetku letošnjega novembra.

Vrli verniki Janeza Janše, grobarja Slovenije. Kaj jaz zavajam, a Janša nikoli ni nič kriv ? Kaj mene briga kdo je bil takrat proti, da niso prodali NLB ali Desus ali kaj vem kdo, no lahko se zavzemaš za prodajo, če veš da so drugi proti, potem lahko blefiraš.
No če so bili ti proti, kako je potem uspelo Ropu prodat ?

Pa preberite si, da se ugotavlja odgovornost vlade pod vodstvom Mira Cerarja, zdaj če je Cerar kriv, po kaki logiki je potem Janša nedolžen ?
Če to drži, potem sedaj zavaja Janez Janša grobar Slovenije.
No Cerar je vsaj odstopil, čeprav na koncu. Janši ko ni uspelo prodati NLB, mu ni padlo na pamet, da bi odstopil. No njemu tudi v naslednjem mandatu ni padlo na pamet, da bi odstopil, ko je ostal sam v vladi s svojimi podrepniki Nsi. In potem so vse drugi krivi. Ja komunajzarji so krivi...., pravi oberkomunist Janez Janša grobar Slovenije.
jerkos
# 05.12.2018 ob 17:17
Nekdo je rekel "po 25-ih letih". Lepo vas prosim za malo resnosti in fer politikamntstav, če to sploh je lahko. Vsaka vlada v preteklem več kot četrt stoletja bi jo lahko prodala in tudi bi jo, če ji ne bi koristila. Danes se s tem ukvarjati je za državljane SLO, ki so jo prisilno (nesvobodno) finančno podpirali zgolj norčevanje iz njih.
stari maček
# 05.12.2018 ob 17:12
...in Logar je preiskoval b.luknjo od 2008 dalje,b.luknja je pa bila večinsko izkopana 2004-08.
Krimsky
# 05.12.2018 ob 15:55
Škoda ni bila narejena zaradi 'zamude pri prodaji' ...
~
... ampak zaradi prodaje.

A tu je brezpredmetno iskati krivca, ker smo 'sprejeli obveze', ... ker smo vpeti v ta svet.

Prvi korak v zavojevanju sveta je ukinitev finančne suverenosti, drugi korak je ukinitev ozemeljske suverenosti, ... ki je na obzorju nekje v sredini decembra, ... samo podpisati še moramo, ... kar seveda bomo.

Kaj bi še radi?
Moč je moč, nemoč je nemoč.

Bi radi nemoč nadomestili s pobožnimi željami? V tem svetu to ne gre, rodili ste se v napačnem kraju, v napačnem času ...
fritaja
# 05.12.2018 ob 15:47
sirob
# 05.12.2018 ob 15:13
Ma ja, prodajmo vse. Sto kilometrov od kakega komuzima in skrajne levice sem...


Kje pa si, v puščavi Kalahari?
pohorjezeleno
# 05.12.2018 ob 15:30
Vidim, da je še vedno Janša kriv za vse slabo v Sloveniji. Pa samo 4 ali pet let je bil na oblasti...
pobrisan
# 05.12.2018 ob 10:31
fritaja

Delnice so bile ponujene na borzah, zato je bila prodana po ceni, za katero je trg ugotovil, da je smiselna.
---------------

To sploh ne drži.
Lobo
# 05.12.2018 ob 09:49
Ali je bila pri zamudi prodaje NLB-ja narejena škoda?

Največja škoda je bila narejena s tem, da se je NLB sploh prodala.
Joker
# 05.12.2018 ob 09:40
Škoda je bila narejena s prodajo. Če smo že čakali več kot 10 let, bi lahko čakali še naprej.
deželan
# 05.12.2018 ob 22:21
V Levici so prepričani, da NLB ne bi smeli prodati. "Ta seja bi morala biti sklicana zato, ker se je banko sploh prodalo,"

-----

Stranka Levica povdarja, da je to banjko škoda prodati, ker je zelo uspešna.
Poglejmo kakšpne rezultate psolovanje je imela zadnja leta :

2005 - dobiček 71
2006 - dobiček 105
2007 - dobiček 131
2008 - izguba -21
2009 -izguba -87
2010 - izguba -202
2011 - izguba -239
2012 - izguba -274
2013 - izguba -1442
2014 - dobiček 62
2015 - dobiček 92
2016 - dobiček 110
2017 - dobiček 184
---------------------------------
Skupaj - izguba -1510

VIdimo, da je kljub dobremu rezultatu leta 2017 še vednpo velika zguba. Kako je moč postavljati trditve, da je to uizredno dobro polslovanje, če pa vse kaže na to da nam je poslovanje povzročilo velika bemena. Take trditve so zavajajoče in sodržavljanom povzročajo škodo.
Nam bodo naslednjihč svetovali, naj jemo pokvarjeno hrano in zopet brez odgovornosti, samo zato, ker si od tega obetajo koristi ?
stari maček
# 05.12.2018 ob 17:05
Točno tako v večini za slabo je odgovorna prva vlada JJ,dobila je v roke že bogato in uspešno državo zapustil pa pogorišče,b.luknjo,tajkune,stečaje na pragu pa svet.in f.kriza.
Skupaj dolgo spravljaš,podreš pa hitro in ne zopet JJ je vladal 5 let,ohoho v 5 letih lahko.uničiš vse kar je nekdo skupaj spravljal 20 let.
ČRNIGAD
# 05.12.2018 ob 16:37
Verjel bi da misli SDS iskreno če bi preiskovali daljše obdobje recimo od 2004 dalje , ampak ne. Naj priznajo da so leta 2004 postavili svoje nadzornike, ki svojega dela niso opravili, ne povedo iskreno zakaj so se razšli z Damjanom, svoje je povedala Adrijana Starina Kosem. Čudim se da jih jurišniki SDS pustijo pri miru mogoče se bojijo da bi še kaj povedala -
Naj priznajo da so nam si klicanjem trojke 2012 podražili kredite itd.
Treba je začeti pri izvirnem grehu, prodaje podjetij prijateljem na Gregorčičevi, financiranje - kreditiranje z strani NLB, kar je pozneje povzročilo stanje , ki ga sedaj bremeni vse davkoplačevalce.
Pri naših vrlih preiskovalnih komisijah pa je itak značilno, da si izberejo časovno obdobje, ki jim najbolj ustreza da očrnijo nasprotno stran, svoje mahinacije - nepravilnosti pa pustijo pri miru - jih ne odkrivajo
Pri NLB so si opomogli tako levi kot desni odvisno kdaj je bil kdo pri koritu
Zanimivo je kako vsi govorijo o postavljanju pravih strokovnih politično neobremenjenih kadrov, ko pa na koncu vsi vidimo kako so v večini desni in levi le politično nastavljene lutke.
Pohojen
# 05.12.2018 ob 16:28
Če prodaje še ne bi izvedli, se tudi ne bi imeli o čem pogovarjati,
saj tistih 470 mil. ne bi bilo znanih.
Od leta 2009 silijo naj leva vlada proda banko!!! Zakaj? Ker so
jo izpraznili, ko so prišli evri, skrili tiste evre (ne nazaj v banko),
in bi si očistili ime s prenosom krivice na druge. Dokaz: zakaj niso
leta 2007 prodali NLB in tako rešili probleme davkoplačevalcev??

Kavelj je v tem, da banko s manjkajočih 15 milijard že takrat ne
bi mogli prodati po nikakršni ugodni ceni. Kam je pa šlo teh 15
milijard? V prodajo vseh naših firm (60% vsake) z garancijo v
delnicah, ki se pa niso smele prodajati brez gotovine!!!

EU nam je (po zahtevah od znotraj) nalagala tako pomoč banki,
(kot so to le vse druge države lahko storile) kot tudi prodajo.
Zakaj se to ni ugotavljalo pri NKBM, zaradi izgube 600 mil. ???
deželan
# 05.12.2018 ob 22:29
stari maček
Vse vlade po 2008 rešujejo b.luknjo in banke agonija z bankami se dogaja od 2004 dalje .

--------------

Za nekatere, je najvažnejše kaj se je dogajalo leta 2004. Večina državljanov to ne zanima, zanima jih 5 milijardna bančna luknja in to , da so prav vse vlade tako desne kor leve malomarno raziskale vzorke in še manj denarja povernile. Koliko časa je kdo vladal med letom 2004 -2018 se brez problema lahko najde na spreltu.

Vsi idnici kažejo na to, da se je bančna luknja zaznala 2012 in ne odkrila vse do 2018. Bruselj nam je hvala bogu stopil v bran in poitiko izločil iz nadaljnega izsesavanja sodržavljanov preko banke. Kdor ve za krajo ima vse možnosti barabijio pregnati a jo ne, predstavlja zelo veliko nevarnost, da bo to počel še naprej. Borci za neprodajo banke se pavzaprav borijo, da bi jim bankomat ostal naprej pri roki.
runcajz
# 05.12.2018 ob 18:58
Kakšna sreča, da imamo Jerneja Vrtovca, diplomiranega teologa, ki obvlada bančno poslovanje " v nulo" !

Modra je ta njegova : ""Zagotovo je prav in dobro, da smo NLB končno prodali," mu je opotekal Jernej Vrtovec (NSi). Kot je pojasnil, smo imeli davkoplačevalci v preteklosti od te banke bore malo, res pa nismo iztržili dobre cene. Med vzroki za to je navedel napačno odločitev prejšnje vlade, da se banko proda po načinu razpršenega lastništva, poleg tega se jo je prodajalo neresno in pod pritiskom."

Kakšna škoda, da ni bil ta Jernej blagoslovljeni v NO NLB ali pa vsaj pri kakšnem Zvonu 1 ali 2. Tam bi šele modroval , razpršeno ali pa v enem kosu, kaj ne Jernej ?

Kaj ne jamrajo farji, da jim manjkajo kaplani in župniki ? Saj ima kvalifikacije tudi za takšno selo .
Pohojen
# 05.12.2018 ob 17:10
G. Horvat: da bodo tujci bolje ravnali z našim premoženjem.
Pozablja pa, da oni ne delajo za dobro SLO, temveč za svoj
dobiček, ki pa ne bo ostal v SLO. Najlepši primer je LEK, ki
resda dobro deluje, toda katera farmacevtska firma ne dela
dobro. Razlika je le v dobičku, ki ne bo ostal v SLO.
stari maček
# 05.12.2018 ob 16:53
Klipan
Pri prodaji bank pa dam desnim prav.
Kaj je 280 tisoč € proti milijardam,ki smo jih vložili v banke.
Če bi bile že več kot pred 10 leti prodane,ne bilo kreditov in b luknja.
Banke in firme v drž.lasti so bankomati.za politike.
Pohojen
# 05.12.2018 ob 16:52
G. Logar ni našel protipravnega razloga za preganjanje
bančnikov, ki so dajali kredite za odkup firm po priporočilu
vlade. G. Marko Pogačnik(ar?) kot vodja SOD-a ni zahteval
dokaza o možnem pranju denarja, ker so krediti zavarovani
z delnicami, ki pa so se morale odkupovati z gotovino in ne
s krediti.
Kako smo davkoplačevalci ubogi? Jaz ne bom pojedel več
kruha, kot ga vedno pojem. Davki se ne bodo povečali.
Torej, vsi se "izgovarjajo" na koristi davkoplačevalcev.
Trg pa le ni noben mecen, ki bi nam pomagal.
stari maček
# 05.12.2018 ob 16:47
Ja pred 10 leti,pa je JJ popustil Rjavcu za ceno vladanja,ker je le ta strašil z odhodom iz vlade,tu se pa z Logarjem strinjam.
Kar se pa tiče pokojnin se strinjam z SDS-OM,redkokdaj tukaj pa se.Invalidi niso sami krivi da se morajo upokojit in prejemajo nižjo pokojnino kot je soc.pomoč,enako se morajo povečat starostne pokojnine.
velenjcan
# 05.12.2018 ob 16:38
Gre namreč za zaveze, ki jih je država morala sprejeti, da je lahko v času sanacije bank v Abanko vložila 348 milijonov evrov kapitala. Tej je pripojila še Banko Celje, pred tem pa njen kapital povečala za 252 milijonov evrov.

Banko Celje da so pripojili? Ne se no hecat. BC so ukinili na podlagi sumljivih kšeftov Jazbecev in jazbečarjev. Za kakšne vse razlastitve je šlo pri tem, bomo zvedeli leta 2050.
velenjcan
# 05.12.2018 ob 16:32
Ali je bila pri zamudi prodaje NLB-ja narejena škoda?

Škoda je bila/bo narejena kljub zamudi, večć zamude - manj škode.
joestar
# 05.12.2018 ob 16:25
nepokorni
Če ta SĐS logika na današnji seji drži, potem je za neprodajo najprej kriv SĐS v letu 2006.
Zakaj, če so pa SLS, DeSUS in opozicija bili proti?

Prodajo v Cerarjevi vladi sta zablokirala SD in DeSUS, SMC je bil za čimprejšnjo izpolnitev zavez.
Lahko bi pa izkoristil podporo opozicije, mar ne? Ali je pri nas sveto prepovedano, da koalicija sodeluje z opozicijo?
Kazalo