Državni zbor bo o zdravstvenozavarovalnem zakonu opravil le dve obravnavi. Foto: RTV SLO
Državni zbor bo o zdravstvenozavarovalnem zakonu opravil le dve obravnavi. Foto: RTV SLO
Vlada želi z zakonom preprečiti preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič (L) in Sašo Peče, poslanca SNS-a
SNS je na hitro zbral 3.417 podpisov. Foto: RTV SLO

Tretjo obravnavo je preprečil SNS zaradi vložene pobude za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma, ki mora biti do ponedeljka dopolnjena. SNS mora tako preoblikovati referendumsko vprašanje in spet zbrati vsaj 1.000 podpisov. DZ namerava obravnavo nadaljevati po izteku tega roka v ponedeljek.

Poslanec SDS-a Branko Grims je pred prvim premorom DZ-ju glede na veliko soglasje podpore vladni noveli predlagal sprejem ustavnega zakona, a se je seja nadaljevala po prvotno sprejetem dnevnem redu. Poslanec LDS-a Anton Rop je sicer Grimsov predlog označil za pravno nesprejemljiv.

Vlada deluje v interesu zavarovancev
Vlada je DZ-ju predlagala obravnavo novele po nujnem postopku, ker je želela ustaviti preoblikovanje zdravstvene zavarovalnice Vzajemna v delniško družbo, s čimer bi bilo po njenem mnenju oškodovanih skoraj milijon njenih zavarovancev.

Minister za zdravje Andrej Bručan je na sredinem kolegiju predsednika DZ-ja povedal, da se z vladnim predlogom novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju predvsem ščitijo interesi slabega milijona zavarovancev Vzajemne, ki naj bi bili ob njenem morebitnem preoblikovanju oškodovani.

O preoblikovanju zavarovalniškega trga v Sloveniji se lahko v petek 27. 1 ob 14.30 pogovorite tudi z Mićom Mrkaićem, ki prihaja v našo spletno klepetalnico.
Zakonski predlog med drugim določa preoblikovanje statuta in pravilnika o volitvah zastopnikov v skupščino Vzajemne do 1. maja 2006. V enem letu pa je po vladnem predlogu predvideno tudi sprejetje posebnega zakona o preoblikovanju Vzajemne, pri čemer bi imeli zavarovanci možnost soodločanja.

"Samo da smo d. d. čim prej"
Predsednik uprave največje slovenske zdravstvene zavarovalnice Marko Jaklič se z vladnim predlogom načeloma strinja, čeprav po njegovem ni izvedljiv, sicer pa meni, da se zavarovalnica strinja z vsakim predlogom, ki bi v najkrajšem času omogočil preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo.

SNS za zdaj uspešen
Zaradi vložene pobude SNS-a za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma, podprte z 3.417 podpisi, tretja obravnava zakona danes ne bo mogoča. Z novelo se sicer strinjajo vse preostale poslanske skupine.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je za prvi zakonski predlog SNS-ja, ki je bil v parlamentarno obravnavo vložen deset minut pred vladnim, zahteval dopolnitev, kar je opozicijska stranka tudi storila. Kljub vsemu je kolegij predsednika DZ-ja v sredo odločil, da bo vladni predlog obravnavan prvi. Po prepričanju SNS-a njihov predlog teži k temu, da se presežki plačanih premij zavarovancem vrnejo v obliki delnic, vladni predlog pa naj bi Vzajemno nacionaliziral.