Poslance med drugim skrbi podražitev opravljanja vozniškega izpita. Foto: BoBo
Poslance med drugim skrbi podražitev opravljanja vozniškega izpita. Foto: BoBo
false
Predlog bo sicer, sodeč po napovedih poslanskih skupin, prestal glasovanje, a je bilo v razpravi slišati nekaj opozoril tudi iz vrst koalicije, medtem ko mu v opoziciji nasprotujejo. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Predlog novele zakona o voznikih določa, da stroški vozniškega izpita, ki jih kandidati za vozniški izpit plačajo na upravnih enotah, namensko dodeljujejo Agenciji za varnost prometa (AVP). Na ta način bi se bodo po zagotovilih vlade agenciji zagotovila potrebna sredstva.

Zakon o voznikih namreč zdaj določa, da AVP na podlagi javnega pooblastila zagotavlja opravljanje vozniških izpitov, stroške, ki jih plača kandidat za voznika, pa po trenutnem zakonu v celoti pripadajo integralnemu proračunu, AVP pa nato dobi del teh sredstev nazaj iz proračuna, kar ne pokrije vseh dejanskih stroškov zagotavljanja opravljanja vozniških izpitov. Zato agencija sedaj del sredstev za ta namen zagotovi iz sredstev, namenjenih izvajanju preventivnih programov.

Predlog bo sicer, sodeč po napovedih poslanskih skupin, prestal glasovanje, a je bilo v razpravi slišati nekaj opozoril tudi iz vrst koalicije, medtem ko mu v opoziciji nasprotujejo.

Pomisleki tudi v koaliciji, opozicija proti
Za Bojana Krajnca iz SMC-ja je sicer predlagana rešitev pravilnejša od obstoječe in skladna z načeli javnega financiranja. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bodo izboljšali preventivni programi agencije in da se celoten strošek opravljanja vozniškega izpita v prihodnje ne bo povišal za več kot 1,5 odstotka.

V DeSUS po besedah Tomaža Gantarja s predlogom načeloma nimajo težav, se pa sprašujejo, ali bo prinesel tudi izboljšanje prometne varnosti. Skrbi jih tudi napovedano zviševanje cen opravljanja izpitov, čeprav predlagana novela tega še ne prinaša, a je v pripravi predlog, po katerem se bodo cene občutno zvišale.

Predlog pa ob glasovanju ne bo dobil podpore opozicijskih poslancev. Poslanec SDS-a Ljubo Žnidar je denimo opozoril, da agencija zelo malo sredstev namenja za preventivo v prometu, saj jih večino porabi za lastno delovanje. V SDS nasprotujejo podražitvi vozniških izpitov in namenitvi teh sredstev agenciji, je dodal.

Dražji znesek za opravljanje izpita?
Tudi v NSi predloga ne nameravajo podpreti, saj po besedah Zvonka Laha pušča preveč odprtih vprašanj. Tako ni dovolj natančno opredeljen namen porabe sredstev, zato se v NSi-ju sprašujejo, ali bo agencija preventivne dejavnosti še naprej opravljala v enakem obsegu. Bojijo se tudi, da se bo znesek za opravljanje izpita znatno povečal.

Novele ne bodo podprli niti poslanci Levice. Kot je opozoril Franc Trček, agencija ne opravlja svojega osnovnega poslanstva, več kot dve tretjini sredstev pa namenja za plače zaposlenih. "Ali jo zapremo ali pa spremenimo ime," je dejal Trček, ki opozarja, da imamo v državi celo vrsto podsistemov, ki so sami sebi namen.

Poslanci so o predlogu zakona razpravljali v okviru novembrske 35. redna seja državnega zbora, ki še vedno poteka. Glasovanja bodo v četrtek.