Skupina držav proti korupciji GRECO pri Svetu Evrope, je po navedbah KPK-ja že leta 2012 na Slovenijo oziroma njene poslance naslovil izrecno priporočilo, da naj se pripravi kodeks etike. Foto: BoBo
Skupina držav proti korupciji GRECO pri Svetu Evrope, je po navedbah KPK-ja že leta 2012 na Slovenijo oziroma njene poslance naslovil izrecno priporočilo, da naj se pripravi kodeks etike. Foto: BoBo

Poslanka Bojana Muršič je zaradi spornega nakupa jopic iz flis z denarjem občine Ruše v ponedeljek odstopila z mesta podpredsednice DZ-ja in občinske svetnice Občine Ruše. Poslanski mandat pa želi končati, je zapisala v javnem pismu.

"Slovenska javnost že več let spremlja medijska razkritja ravnanj poslancev, ki predstavljajo vsaj kršitve integritete javne funkcije, če ne celo kazniva dejanja," navaja protikorupcijska komisija (KPK) v sporočilu za javnost.

Sumi plagiatorstva, ponarejanja šolskih spričeval in neporavnavanja finančnih obveznosti so po opozorilih KPK-ja le nekatera ravnanja, ki so pripeljala do tega, da so jih poslanci in člani njihove poslanske skupine pojasnjevali in relativizirali. Ni pa sledilo dejansko prevzemanje odgovornosti.

Dejstvo, da je kakšen izmed teh poslancev izstopil iz poslanske skupine, po mnenju KPK-ja ni takšno prevzemanje odgovornosti, kot ga lahko javnost upravičeno pričakuje. Takšno stanje zgolj škoduje verodostojnosti politike in zaupanju javnosti v iskrenost zavzemanja poslancev in poslanskih skupin za boljšo kakovost vladanja in omejevanje korupcije, še navaja KPK.

Pozivi k sprejemu kodeksa že leta 2012
Tega se po njenih navedbah zaveda tudi skupina držav proti korupciji GRECO pri Svetu Evrope, ki je že leta 2012 na Slovenijo oziroma njene poslance naslovil izrecno priporočilo, da naj se pripravi kodeks etike.

GRECO je namreč opozoril, da namen kodeksa etike ni le dopolniti in pojasniti pravil obnašanja poslancev, kot jih določajo že zakoni, temveč ozavestiti javnost, ki ima pravico vedeti, kakšno obnašanje lahko pričakuje od izvoljenih predstavnikov. Tako bi se krepilo zaupanje v pravno državo in parlamentarne institucije, dodaja KPK.

Kdo bo nasledil Muršičevo?
Po odstopu poslanke Muršičeve z mesta podpredsednice DZ-ja se bo koalicija v prihodnjih dneh pogovorila o njenem nasledniku. V poslanski skupini SD-ja za zdaj ostajajo pri oceni vodje Matjaža Hana, da so tega "jokerja" zapravili in se za funkcijo zdaj ne morejo potegovati. Vendar so pripravljeni na dogovor s partnerji in vrat ne zapirajo. DeSUS tega mesta ne namerava zasesti.

Poslanska skupina SD-ja po besedah poslanca Jana Škoberneta za zdaj ostaja pri Hanovem stališču. "Ne pogojujemo svojega kandidata. Če bo prišlo v koaliciji do drugačnega dogovora, pa ničesar ne zapiramo," je pojasnil in ob tem izpostavil dejstvo, da bo DZ le z enim podpredsednikom težko deloval.

Eno izmed treh podpredsedniških mest namreč zaseda poslanec DeSUS-a Primož Hainz, medtem ko največja opozicijska stranka SDS, čeprav ji to pripada, podpredsednika ni predlagala. Tako je malo verjetno, da bi koalicija drugi podpredsedniški stolček pustila prazen.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa je zatrdil, da DeSUS drugega podpredsednika DZ-ja ne namerava predlagati in bodo pri tem dali prednost SD-ju.