Kolegij predsednika državnega zbora, ki ga vodi Dejan Židan, se je dogovoril o podrobnostih sklica izredne seje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Kolegij predsednika državnega zbora, ki ga vodi Dejan Židan, se je dogovoril o podrobnostih sklica izredne seje. Foto: BoBo/Borut Živulović


Če bodo poslanci na četrtkovi seji potrdili listo ministrskih kandidatov, bo izvoljena 13. slovenska vlada. To bo vodil predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, ki je s strankami SD, SMC, SAB in DeSUS podpisal koalicijsko pogodbo, s stranko Levica pa so sklenili dogovor o sodelovanju.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ-ju je potrebna podpora večine navzočih poslancev, glasuje pa se o listi kandidatov v celoti. Stranke, ki imajo ministre v vladi, sicer v DZ-ju štejejo skupaj 43 poslancev, dogovor z Levico pa predvideva, da njeni poslanci ministrskim kandidatom ne bodo nasprotovali. Ker imajo v Levici pomisleke glede nekaterih kandidatov, je pričakovati, da se bodo glasovanja vzdržali.

V četrtek tudi prva vladna kadrovanja
Po izvolitvi bodo ministri nove vlade pred DZ-jem prisegli in se predvidoma še isti dan sešli na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem. V četrtek bo tako predvidoma znan tudi končni seznam državnih sekretarjev, ki bodo pri delu pomagali novoizvoljenim ministrom. O razdelitvi mest državnih sekretarjev so se dogovorili koalicijski partnerji, njihova imena pa so vsaj neuradno bolj ali manj znana.

Tako naj bi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade postal nekdanji direktor Leka Vojmir Urlep, eno izmed sekretarskih mest v kabinetu pa naj bi zasedala tudi dozdajšnja ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Na ministrstvu za pravosodje naj bi mesti državnih sekretarjev zasedla pravnica Dominika Švarc Pipan in vodja službe za odnose z javnostjo na vrhovnem sodišču Gregor Strojin, na ministrstvu za obrambo pa poleg aktualnega državnega sekretarja Miloša Bizjaka še obramboslovec Klemen Grošelj. Državna sekretarja naj bi postala tudi nekdanja poslanca DeSUS-a Peter Vilfan in Uroš Prikl, prvi na ministrstvu za izobraževanje, drugi na ministrstvu za zdravje.

Sestanek vodij koalicijskih poslanskih skupin
Danes se bodo sicer sešli tudi vodje koalicijskih poslanskih skupin in se na rednem srečanju poskusili uskladiti o imenu kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije, pogovarjali pa se bodo tudi o zahtevi za sklic izredne seje DZ-ja o davčnih ukrepih iz koalicijske pogodbe.