Marjan Šarec opravlja prvi del pogovorov s kandidati za ministre. Foto: BoBo
Marjan Šarec opravlja prvi del pogovorov s kandidati za ministre. Foto: BoBo
SD
SD-jeva četverica. Foto: Stranka SD
Jernej Pikalo, Dejan Židan, Andreja Katič, Milan Brglez, Dejan Prešiček
Jernej Pikalo bo znova kandidiral za ministra za izobraževanje, Andreja Katič, ki naj bi se v novem mandatu z obrambnega preselila na čelo pravosodnega ministrstva, in direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Dejan Prešiček pa je kandidat za vodenje kulturnega ministrstva. Foto: BoBo
Peter Gasperšič, Zdravko Počivalšek, Ksenija Klampfer in Jure Leben
V SMC-ju za gospodarskega ministra predlagajo Zdravka Počivalška, za okoljskega Jureta Lebna, za ministrico za delo Ksenijo Klampfer in za zunanjega ministra Mira Cerarja. Foto: BoBo
Jure Leben, Ksenija Klampfer in Zdravko Počivalšek, SMC-jevi kandidati za ministre v Šarčevi vladi.
Kandidati, ki jih za ministre predlagajo v SMC, danes izjav za medije niso dali. Foto: BoBo/Borut Živulović
Priprave na vložitev ministrske kandidatne liste
Pri Šarcu ministrski kandidati SMC-ja in SD-ja
Pri Šarcu prvi kandidati za ministre
Gneča v Šarčevi pisarni

Na pogovor k Marjanu Šarcu so najprej prišli ministrski kandidati, ki jih v vlado predlaga SD. Med njimi so Jernej Pikalo, ki bo znova kandidiral za ministra za izobraževanje, Andreja Katič, ki naj bi se v novem mandatu z obrambnega preselila na čelo pravosodnega ministrstva, in direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Dejan Prešiček, ki ga predlagajo za vodenje kulturnega ministrstva.
Pred za petek napovedano vložitvijo ministrske liste v DZ bi Šarec teoretično lahko katerega izmed kandidatov tudi še zavrnil. "Na podlagi pogovora bom seveda potem podal odločitev, ker ne morem soditi ljudi po tem, kaj je kdo o njih rekel," je po prvem krogu pogovorov dejal Šarec.

Prešiček za kulturni evro
Kot je po pogovor za medije pojasnil Prešiček, sta se s Šarcem nekoliko spoznala in se pogovarjala o načinu delovanja ter o prioritetah na področju kulture. Prešiček je pogovor, ki je bil po njegovih besedah relativno kratek, ocenil za zelo prijetnega.

Ob tem je pojasnil, da je področje kulture zelo obsežno in da je odprtih kar nekaj vprašanj, med njimi medijska zakonodaja in prekarno delo. Kot je napovedal, bo kot minister poskušal pridobiti čim več denarja za kulturo. Po njegovem mnenju bo vsem lažje, če bo uveden kulturni evro, ki je dogovorjen v koalicijski pogodbi. "Upam, da se bodo tega držali, predsednik se s tem nekako strinja, kako bo v realnosti, bomo pa še videli," je dejal.

To, da kot glasbenik vstopa v politiko, je po njegovem mnenju tako prednost kot pomanjkljivost. "Predvsem čutim, da nisem politično obremenjen s političnimi igricami, ki obstajajo," je dejal saksofonist. Ker je delal na področju kulture, ve oziroma si vsaj predstavlja, da ve, kaj kulturniki potrebujejo. Ob tem pa je spomnil, da od leta 2010 vodi javni zavod z 250 zaposlenimi, ki organizira 200 prireditev na leto, zaradi česar se je že veliko ukvarjal z organizacijo in vodenjem. Obenem pa je ostal glasbenik in se namerava z glasbo aktivno ukvarjati še naprej, saj ne namerava samo ministrovati. "Upam, da bom kdaj tudi še kaj zaigral," je dodal.

Na vprašanje, ali je dobil občutek, da ga predsednik vlade ocenjuje kot ustreznega kandidata za vodenje kulturnega resorja, je odgovoril, da sta po njegovem mnenju oba ugotovila, da je ustrezen za ta resor.

Glede kritik njegove kandidature znotraj SD-ja pa je pojasnil, da je hvaležen za kakršna koli nesoglasja in kritike, saj to človeka spodbudi, da razmisli o stvareh. Tako sta se po njegovih navedbah z nekdanjim direktorjem Cankarjevega doma Mitjo Rotovnikom, ki je bil kritičen do Prešička, sestala, se pogovorila o odprtih vprašanjih in tudi rešila nesoglasja. "Poteza, da se na ministrsko mesto predlaga človek, ki ni iz politike, je gotovo nepričakovana. Mislim, da so Socialni demokrati s tem pokazali, da mislijo resno, da bi radi človeka, ki izhaja iz kulture, ki ima izkušnje na področju vodenja kulturnih ustanov, in da si želijo na tem področju nekaj narediti," je pojasnil.

Katičeva: Nekaj časa se že poznamo
Katičeva pa je dejala, da so se pri Šarcu pogovarjali o načinu sodelovanja in tudi o programu ter o sestavljanju koalicijske pogodbe. "Nekaj časa se že poznamo, tako da mislim, da bomo dobro delali tudi v prihodnje," je dejala, a dodala, da bo vse odvisno tudi od tega, kako se bodo odrezali na zaslišanju v DZ-ju.

Na vprašanje, ali se ji je zdel Šarec zadovoljen z vizijo vodenja pravosodnega ministrstva, je odgovorila, da so prioritete določene v koalicijski pogodbi, da pa bo več treba povedati na zaslišanju. "Predvsem pričakuje rezultate, trdo delo. Mislim pa, da smo do zdaj že pokazali, da znamo delati. Verjamem, da bodo tudi rezultati," je dodala. Glede možnosti veta, ki ga lahko Šarec uporabi na predloge kandidatov iz strank, je Katičeva pojasnila, da Šarec danes ni omenil te možnosti.

Nov obraz SMC-ja: Ksenija Klampfer
Po dopoldanskih pogovorih s kandidati SD-ja je Šarec nadaljeval pogovore s kandidati SMC-ja. V SMC-ju so za ministra za gospodarstvo predlagali Zdravka Počivalška, za ministra za okolje pa Jureta Lebna, kandidata ob odhodu s pogovora izjav nista dajala.

Za ministrico za delo v SMC-ju predlagajo Ksenijo Klampfer. Po poročanju Radia Slovenija se je njena politična kariera začela 2014 z vstopom v takrat ustanovljeni SMC. Odslej je bila večinoma zaposlena v upravnih enotah, za nekaj mesecev je na ministrstvu za javno upravo nastopila funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo. Trenutno vodi upravno enoto Maribor, ki sta jo med njenim vodenjem zaznamovali izdaja odločbe o prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona in prva istospolna poroka v Sloveniji.

S kandidatom za zunanjega ministra Mirom Cerarjem se Šarec danes ni posebej sestal.

Tugomir Kodelja, kandidat LMŠ-ja za ministra za javno upravo
Prvič po objavi predlogov za ministrske kandidate je pred novinarje stopil Tugomir Kodelja, ki ga v LMŠ-ju predlagajo za vodenje ministrstva za javno upravo. Ob odhodu iz prostorov stranke v Ljubljani je dejal, da bo njegov prehod iz gospodarstva v javno upravo najbrž v prvem trenutku za vse malce čuden, a meni, da bi morda lahko pri svojih letih in izkušnjah v gospodarstvu kaj dobrega naredil tudi v javni upravi oz. državi, v kateri živi.

Kot je dejal, bodo seveda del dela, ki ga čaka, tudi pogajanja s sindikati javnega sektorja. "To je njihova legitimna pravica in bomo naredili vse, da bomo poskušali uravnotežiti ta pogajanja v obojestransko zadovoljstvo," je dejal.

Na vprašanje o morebitnih načrtih za reorganizacije v javni upravi pa je odgovoril, da bi bilo o vsaki reorganizaciji zdaj še prezgodaj govoriti. Stvari bodo pretehtali in določili zadeve, ki jih je treba urediti. Kot je dodal, se svet razvija in digitalizira. Po njegovih besedah je treba prestrukturirati tudi ta področja, da bomo šli v korak s časom in pripravili Slovenijo na predsedovanje Svetu EU-ja.

V sredo podpis koalicijske pogodbe
V sredo se bo Šarec sestal še s kandidati, ki jih v vlado predlagajo v SAB-u in DeSUS-u. V SMC-ju in SAB-u s podporo njihovim kandidatom pogojujejo tudi vstop v koalicijo. Vložitev liste ministrskih kandidatov so v Šarčevem LMŠ-ju napovedali za petek, stranke peterice pa bodo že v sredo podpisale koalicijsko pogodbo.

Sledeče procedure
Pred potrditvijo v DZ-ju pa morajo ministrski kandidati prestati še zaslišanje na pristojnih odborih. Delovna telesa DZ-ja še niso ustanovljena, po napovedih predsednika parlamenta Dejana Židana pa je za tokrat sklicana seja kolegija predsednika DZ-ja, kar omogoča tudi sklic izredne seje državnega zbora v sredo. Takrat naj bi poslanci tudi potrdili delovna telesa, je še napovedal Židan.

MinistrstvoKandidatStranka
FinanceAndrej BertonceljLMŠ
ZdravjeSamo FakinLMŠ
Notranje zadeveBoštjan PoklukarLMŠ
Javna upravaTugomir KodeljaLMŠ
Gospodarstvo, tehnologijaZdravko PočivalšekSMC
Okolje in prostorJure LebenSMC
Delo, družina, socialne zadeveKsenija KlampferSMC
Zunanje zadeveMiro CerarSMC
Šolstvo, znanost, športJernej PikaloSD
PravosodjeAndreja KatičSD
KulturaDejan PrešičekSD
InfrastrukturaAlenka BratušekSAB
Razvoj in kohezijaMarko BandelliSAB
Slovenci v zamejstvuPeter Jožef ČesnikSAB
ObrambaKarl ErjavecDeSUS
KmetijstvoAleksandra PivecDeSUS

Priprave na vložitev ministrske kandidatne liste
Pri Šarcu ministrski kandidati SMC-ja in SD-ja
Pri Šarcu prvi kandidati za ministre
Gneča v Šarčevi pisarni