Jože Novak (desno) je kot državni sekretar že močno vpet v delo na ministrstvu za naravne vire in prostor, Franca Propsa (levo) pa čakajo zahtevna pogajanja o sistemu plač v javnem sektorju. Propsu je zdaj prenehala poslanska funkcija. Oba sta že prisegla pred DZ-jem. Foto: BoBo
Jože Novak (desno) je kot državni sekretar že močno vpet v delo na ministrstvu za naravne vire in prostor, Franca Propsa (levo) pa čakajo zahtevna pogajanja o sistemu plač v javnem sektorju. Propsu je zdaj prenehala poslanska funkcija. Oba sta že prisegla pred DZ-jem. Foto: BoBo

Novi minister za naravne vire in prostor Jože Novak je med prvimi nalogami po imenovanju poudaril izvedbo ukrepov za popoplavno obnovo, ki bodo po njegovih besedah zahtevni in obsežni, lotiti pa se jih morajo takoj. "Sem človek projektov in inženirski človek, tako da se bom še navadil tega političnega jezika, ki ga ne znam najbolje," je v izjavi v DZ-ju po današnji potrditvi za ministra dejal dozdajšnji državni sekretar na tem ministrstvu Novak.

Med prvimi ukrepi ministrstva pod njegovim vodstvom mora biti po njegovih besedah pomoč tistim, ki so v avgustovskih poplavah ostali brez domov oziroma so ti tako poškodovani, da bivanje v njih ne bo več mogoče. Poudaril je, da je treba ukrepe za popoplavno obnovo izvesti tako, da bodo pripomogli k dolgoročnemu izboljšanju upravljanja voda.

Pričakuje, da mu bo z ekipo uspelo zmanjšati administrativne obremenitve do te mere, da bodo izboljšave zaznavali tudi državljani.

Podrobnosti o svoji ožji ekipi še ni razkril. Napovedal je, da bo najprej predlagal državnega sekretarja, pristojnega za vode, nato pa še za prostor. Obstoječo ekipo na ministrstvu namerava okrepiti za še učinkovitejše delo.

Na tej funkciji bo nasledil Uroša Brežana, ki je po izgubi premierjevega zaupanja odstopil.

Props napoveduje intenzivna pogajanja

Sorodna novica Nezadovoljni sindikati javnega sektorja imajo dovolj vladnega "zavlačevanja" pri pogajanjih

Novi minister za javno upravo Franc Props, je med prednostnimi nalogami poudaril reševanje kadrovske slike v javnem sektorju in odpravo birokratskih ovir, ob čemer je kot ključne poudaril tudi spremembe zakona o splošnem upravnem postopku. Te morajo odgovarjati na izzive in potrebe sodobnega časa, je navedel.

Najtrši oreh, ki ga bo moral streti, pa bodo najbrž pogajanja s sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Props napoveduje, da bodo na ministrstvu pogajanja intenzivno nadaljevali takoj.

Prav danes je sicer del sindikatov po večmesečnih pogajanjih in vse večjem nezadovoljstvu na svoje zahteve opozoril tudi s protestnim shodom, na katerem so vlado opozorili, da je dovolj praznih obljub ter da je nastopil čas, da dane zaveze izpolni. Props je ob tem dejal le, da pogajanja s sindikati potekajo, tako o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju kot tudi o uskladitvi plač z inflacijo. Če ta ne bi potekala, bi lahko našli razlog za protest sindikatov, je ocenil.

Zatrdil je, da spoštuje zahteve sindikatov, pa tudi, da na ministrstvu delajo korake k izpolnjevanju vsaj dela njihovih zahtev. "Treba pa je vedeti, da rezultat oziroma dinamika ni odvisna samo od vladne strani, ampak tudi od druge, ki jo predstavljajo sindikati," je poudaril.

Jasnega odgovora, kako bodo potekala nadaljnja pogajanja in kako se bodo poskušali izogniti temu, da bi bili po novem letu prisiljeni v ločena pogajanja z zdravniki in šolniki, novi minister za javno upravo ni podal. "Pogajali se bomo, da dosežemo, kar je bil na začetku dogovorjen skupni cilj," je dejal.

Glede pogajanj o uskladitvi plač z inflacijo pa je napovedal, da bo pri teh tudi v nadaljevanju sodeloval finančni minister Klemen Boštjančič, ki je resor začasno vodil po odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Ta je odstopila po zapletanju s pojasnjevanjem visokih stroškov službene poti in branjenjem pred očitki o netransparentnosti pri razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij.

Dozdajšnji poslanec Svobode tudi v vlado Roberta Goloba prihaja v kvoti Gibanja Svoboda, z današnjim imenovanjem pa mu je poslanska funkcija prenehala. Glede na volilne izide bi ga v poslanskih klopeh lahko nasledil Jernej Žnidaršič iz volilnega okraja Sevnica.

Koalicija s trdno podporo

V koaliciji so prepričani, da gre za izkušena strokovnjaka, zato računajo, da bosta kos številnim izzivom. Kot je v imenu poslanske skupine SD-ja dejal Damijan Zrim, sta kandidata "izkušena, dobro poznana in zaupanja vredna". Glede resorja javne uprave je Zrim poudaril, da "prvo kislo jabolko ni daleč". "Zaradi visoke inflacije in vse bolj oddaljene obljubljene reforme plačnega sistema so uslužbenci javnega sektorja izjemno nezadovoljni," je dejal. V SD-ju tako pričakujejo, da bo Props vse svoje sile usmeril v dogovor, da se bo pogajal "intenzivno in predvsem učinkovito".

Pri Novaku je Zrim kot spodbudno označil to, da je Novak kot aktualni državni sekretar "že seznanjen z aktualno tematiko, pozna teren in delovanje resorja". "Trenutno najbolj akutni problem so še vedno neurejeni vodotoki, ki z vsakim večjim dežjem vnašajo strah v kosti prebivalcev v neposredni bližini voda," je opozoril Zrim in izrazil pričakovanje, da se bodo pristojni odzvali na pozive lokalnih skupnosti.

V Svobodi so pričakovano podprli oba kandidata iz njihove kvote. Sedanji poslanec Props je po besedah poslanca Miroslava Gregoriča delaven, srčen in načelen, delal je tako v gospodarstvu kot znotraj javne uprave, "zato pozna obe strani kovanca". Poleg pogajanj s sindikati javnega sektorja je Gregorič omenil tudi demografske spremembe in zastarel zakon o upravnem postopku, česar da se kandidat zaveda. Prav tako kandidat pritrjuje stališču, da so občine pomemben steber razvoja in delovanja Slovenije.

Jožeta Novaka pa je označil za edino logično izbiro. Poleg njegovega predhodnega dela je poudaril njegovo aktualno delo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor. Poleg poplavne obnove in razvoja je Gregorič med prednostnimi nalogami, ki si jih je zastavil Novak, omenil tudi izzive v povezavi z naravnimi viri, kot so skrb za biotsko raznovrstnost, reševanje problematike različnih pogledov na upravljanje območja Natura 2000 ter problematiko prenormiranosti s prostorskimi akti.

Kot je dejal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec, je treba v Sloveniji vzpostaviti protipoplavne sisteme, ki bodo ustrezno odgovarjali na vsakršne prihodnje naravne ujme, tudi on je kot pozitivno ocenil, da je Novak aktualni državni sekretar na tem ministrstvu.

Prihodnjemu ministru za javno upravo je poudaril pogajanja o sistemu plač v javnem sektorju, ki je tudi eden izmed ključnih reformnih projektov te koalicije. V Levici prihodnjemu ministru želijo "predvsem precej trdnih živcev, potrpljenja in seveda tudi modrosti pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja". Poudaril pa je, da je prav, da se reforma plač v javnem sektorju, ki so si jo v koaliciji zastavili pred letom dni, uresniči, da se odpravijo tudi nakopičene anomalije.

Prisegla nova ministra

Opozicija nezadovoljna s Propsom in Novakom

Opozicija jima je podporo odrekla. V SDS-u so bili kritični do njunih predstavitev pred odbori, kjer da kandidata nista podala prepričljivih rešitev, v NSi-ju pa so poudarili izzive resorjev in pričakovanje, da bosta kandidata ponudila rešitve.

Poslanec Andrej Kosi, ki je predstavil stališče poslanske skupine SDS-a, je dejal, da je Props na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ-ja na vprašanja SDS-a odgovarjal s splošno vsebino, brez jasnih in konkretnih rešitev. V odgovoru glede financiranja nevladnih organizacij pa je pomen po mnenju SDS-a nekaterih nepotrebnih nevladnih organizacij "zavajajoče opravičeval s pomembnostjo nevladnih organizacij, kot so gasilci, Rdeči križ in podobno".

Novak pa je po oceni SDS-a pred pristojnim odborom nastopil s pozitivno predstavitvijo, vendar "so takšno poslušali tudi od prejšnjih kandidatov". Ob tem ni predstavil prepričljive in konkretne časovnice glede preventivnega urejanja vodotokov in ni podal konkretnih odgovorov, kaj bo ukrenil na področju vodovarstvene problematike kanala C0, je dodal poslanec.

Glede na navedeno v poslanski skupini SDS-a menijo, da kandidata s svojimi predstavitvami "nista podala prepričljivih rešitev, ki bi upravičevale njuno imenovanje za ministra". "Prav tako pa bosta postala ministra slabo delujoče, neučinkovite in za državo pogubne svobodne vlade, zato imenovanja kandidatov ne bomo podprli," je v imenu SDS-a napovedal Kosi.

Od prihodnjega ministra za javno upravo v NSi-ju pričakujejo kar nekaj konkretnih potez. Med njimi je poslanka Vida Čadonič Špelič naštela poseben program pomladitve javne uprave, napredovanje javnih uslužbencev glede na sposobnosti in znanje, izboljšanje priprave predpisov ter nagrajevanje najboljših javnih uslužbencev tudi s povečano maso za izplačilo delovne uspešnosti. Pričakujejo tudi odgovornost uradnikov za njihovo slabo ali nevestno delo. Pozorno bodo spremljali sodelovanje z občinami.

Novakovo predstavitev pa je pohvalila kot zelo dobro. "Vidi se, da je strokovnjak s tega področja, povedal je zelo konkretne stvari za sanacijo poplav, zaveda se pomena preventive na tem področju," je povedala Vida Čadonič Špelič. Ob tem je pripomnila, da je tudi prejšnji minister Uroš Brežan poznal področje, a je moral oditi. "Brez močne politične podpore predsednika vlade tudi dober strokovnjak, kar Jože Novak nedvomno je, ne bo mogel delati dobro. Ne bo mogel delati čudežev, ki jih v tem trenutku, vsaj pri sanaciji poplav, ljudje od njega in ekipe pričakujejo," je opozorila. Napovedala je, da stranka NSi kandidatov ne bo podprla, ker aktualne vlade ne podpira, jima pa želi uspešno delo.

Primopredaja na ministrstvu za naravne vire in prostor, ki ga začasno vodi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, bo predvidoma v petek. Na ministrstvu za javno upravo, ki ga začasno vodi finančni minister Klemen Boštjančič, pa naj bi jo opravili na začetku prihodnjega tedna.

Golob: Izkušena strokovnjaka

"V resnici gre pri obeh kandidatih za izkušena strokovnjaka, ki sta celotno svojo pot prehajala med zasebnim sektorjem in javno upravo. Gre za strokovnjaka, ki dejansko dobro poznata delovanje in ustroj obeh sistemov – tako sistem gospodarskih družb kot sistem javne uprave," je ob predstavitvi ministrskih kandidatov v DZ-ju dejal predsednik vlade Robert Golob. Njune izkušnje bodo po njegovih besedah prišle prav tudi pri popoplavni obnovi.

Sorodna novica Ministrska kandidata Props in Novak prestala zaslišanji

Kaj sta povedala na torkovem zaslišanju

Kandidata sta v torek prestala zaslišanje pred pristojnima matičnima odboroma. Props, sicer dozdajšnji poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ dve leti vodil Upravno enoto Litija, je na predstavitvi med prednostnimi nalogami naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih razmer in ohranjanje kadrov.
Jože Novak, ki je bil do zdaj državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor, pa je med glavnimi cilji za vodenje ministrstva poudaril izboljšanje upravljanja voda in odpornosti proti podnebnim spremembam.


SDS predlaga črtanje sprememb na področju evidentiranja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Državni zbor je sklenil, da je predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki so ga s ciljem črtati pred kratkim uveljavljene spremembe vložili v SDS-u, neprimeren za nadaljnjo obravnavo. Za predlog je glasovalo 26 poslancev, 45 proti.

A SDS je nemudoma po zavrnitvi znova vložil taisti zakonski predlog.

Predlog je predvidel črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada in so v uporabi od 20. novembra. To so med drugim beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence ter obvezne elektronske evidence za kršilce.

Sorodna novica Delovni čas je treba evidentirati še z dodatnimi podatki

"Na ta način želimo obveznosti delodajalcev in delojemalcev postaviti v čas pred sprejemom zadnje novele zakona," je v imenu poslancev SDS-a pojasnil Rado Gladek. S tem bi se po njegovih besedah "slovenskemu gospodarstvu omogočilo, da se namesto z nepotrebno birokracijo ukvarja z rešitvami za ustvarjanje večje dodane vrednosti".

Na vladni strani so vztrajali, da je bilo treba zakonodajo spremeniti, ker je bilo ugotavljanje nepravilnosti na področju evidenc, ki so osnova za izvajanje določb o delovnem času, odmorih in počitkih, s tem pa za obnavljanje fizičnih moči delavca, delovno učinkovitost, dolgoročno ohranjanje delovne sposobnosti in zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, do zdaj oteženo.

Sorodna novica Zakon o evidencah delovnega časa ne bo zamrznjen. Delodajalci: Nepotrebna dodatna obremenitev.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je predlog SDS-a ocenil kot nepotreben, saj je njegovo ministrstvo pred kratkim napovedalo, da bo tri mesece dejavno spremljalo izvajanje novele na terenu, tudi prek posebej za to vzpostavljenega elektronskega naslova evidence.mddsz@gov.si, na katerem sprejema pripombe in predloge. Inšpektorat za delo trenutno opravlja predvsem svetovalno vlogo, je spomnil.

Poslanci opozicije so v razpravi vladni noveli očitali neživljenjskost in dodatno obremenjevanje gospodarstva, poslanci koalicije pa so opozarjali, da je novelo v delu, ki se ga zdaj izpodbija, pripravil že minister za delo Janez Cigler Kralj v času vlade Janeza Janše. Poudarili so tudi, da je bila novela lani usklajena na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in da podobno evidentiranje poznajo tudi v Nemčiji in na Nizozemskem.

SDS za spremembo zakona o nevladnih organizacijah

Skupina poslancev s prvopodpisano poslanko SDS-a Jelko Godec je na DZ naslovila predlog novele zakona o nevladnih organizacijah. Z njim želijo odstotek dohodnine, ki ga državljani ne namenijo upravičencem in ostanejo za projekte nevladnih organizacij, preusmeriti v Sklad za obnovo Slovenije po poplavah, po letu 2028 pa v proračun.