Mnenja poslancev o novi osebni izkaznici so bila deljena, kar je pokazalo tudi glasovanje. Foto: RTV SLO
Mnenja poslancev o novi osebni izkaznici so bila deljena, kar je pokazalo tudi glasovanje. Foto: RTV SLO
Del opozicije je sejo med branjem predloga kazenskega zakonika zapustil. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci o kazenskem zakoniku in osebnih

Za novelo je glasovalo 46 poslancev, 27 pa jih je bilo proti. Državni sekretar Zvonko Zinrajh je povedal, da bo stara osebna izkaznica še vedno veljavna, zato jih državljanom, ki tega ne želijo, ne bo treba zamenjati. Po njegovih besedah se bo povečala uporabnost nove osebne izkaznice, saj jo bo mogoče uporabljati tudi za storitve e-uprave ali za obisk pri zdravniku - vsebovala bo namreč digitalno potrdilo in zapis zdravniškega certifikata.

Zinrajh je tudi zagotovil, da na kartici ne bo nobenih občutljivih zdravstvenih podatkov, le številka zavarovane osebe in podatek, ali je državljan zavarovan. Do osebne izkaznice bodo po novem upravičeni tudi državljani zunaj meja Slovenije, ob izgubi pa je ne bo več treba preklicati v uradnem listu.

Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o potnih listinah, ki prinaša nekaj poenostavitev pri pridobivanju in uporabi potnega lista. Novela ukinja preklic potne listine v uradnem listu in daje podlago za vzpostavitev javno dostopnega dela evidence o pogrešanih, ukradenih oziroma izgubljenih potnih listinah.

O kazenskem zakoniku dokončno v četrtek
Ob obstrukciji SD-ja, LDS-a, Zaresa in Lipe so opravili drugo branje predloga kazenskega zakonika, o katerem bodo dokončno odločali v četrtek.

Poslanci, ki so obstruirali, se niso strinjali z vsebino zakona in s postopkom sprejemanja. Poslanka SD-ja Darja Lavtižar Bebler je opozorila, da se zakon ne bi smel sprejemati tako "rokohitrsko", pri čemer je pozvala, naj upoštevajo opozorila predsednika, varuhinje človekovih pravic in pravnih strokovnjakov.

Državni sekretar na pravosodnem ministrstvu je zavrnil očitke, rekoč, da se ministrstvo zakonika ni lotilo lahkomiselno, saj po njihovem mnenju dokument temelji na ugotovitvah 12-letnih razprav, poleg tega pa je bil tudi v medresorskem usklajevanju in javni razpravi dlje kot vsi drugi.

Preložitev točke ni bila mogoča
Darja Lavtižar Bebler je zahtevala tudi preložitev točke na drugo sejo, a je podpredsednik DZ-ja Vasja Klavora dejal, da je o tem parlament glasoval že ponedeljek in da tega ne more več dati na glasovanje. Preden so zapustili dvorano, je SD-jev vodja poslancev dejal, da so računali na razum, sami pa nočejo sprejeti odgovornosti za takšen postopek in takšno vsebino zakona.

Zares ima pomisleke zato, ker naj bi s tem zakonom globoko posegali v pravni red, po njihovem mnenju pa je sprejemanje zakona na takšen način nespodobno in se z zakonom strinjajo le tisti, ki so ga pisali.

Obravnavali so 23 dopolnil
Državni zbor se je opredelil tudi do 23 dopolnil, ki so bila večinoma iz vrst SDS-a, NSi-ja, SLS-a in Lipe. V Lipi so predlagali dve dopolnili, s katerimi bi zvišali kazen za kazniva dejanja s področja spolne nedotakljivosti, a ju poslancu niso izglasovali. So pa v predlog novega zakonika vključili dvig najnižje mogoče izrečene kazni za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, in sicer z enega na tri leta.

Poslanci o kazenskem zakoniku in osebnih