Predlog novega kazenskega zakonika uvaja tudi možnost prestajanja kazni na prostosti in hišni zapor. Foto: EPA
Predlog novega kazenskega zakonika uvaja tudi možnost prestajanja kazni na prostosti in hišni zapor. Foto: EPA
Državni zbor
Kazenski zakonik podpirajo v SDS-u, NSi-ju, SNS-u in SLS-u, v SD-ju, LDS-u, DeSUS-u, Zaresu pa menijo, da so nekatere spremembe nepotrebne. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci o kazenskem zakoniku

Besedilo je v strokovni javnosti naletelo na kritike, ki se jim je pridružil tudi del opozicije. Očitajo mu, da naj bi bil pripravljen preveč na hitro, predlagane rešitve pa da so premalo domišljene. Pravosodni minister Lovro Šturm je očitke zavrnil in dejal, da zakonu nasprotujejo le na kazenskopravni katedri ljubljanske Pravne fakultete in na Inštitutu za kriminologijo, medtem ko ga preostala pravna stroka podpira.

Kazenski zakonik podpirajo v SDS-u, NSi-ju, SNS-u in SLS-u
Da je kazenski zakonik večina stroke podprla, je na obravnavi v DZ-ju dejal tudi poslanec SDS-a Dimitrij Kovačič, s čimer pa se niso strinjali v poslanskih skupina SD-ja, Zaresa in LDS-a. S Kovačičem se je strinjal tudi Drago Koren iz NSi-ja, ki je dejal, da zakonik uvaja tudi nov koncept kazenskega prava, ki je usmerjen v bolj evropsko okolje. V SNS-u novemu kazenskemu zakoniku ne bodo nasprotovali, saj prinaša veliko sprememb, s katerimi se v poslanski skupini strinjajo, je dejal Zmago Jelinčič.

SD, LDS, DeSUS, Zares: Nekatere spremembe nepotrebne
Poslanka SD-ja Darla Lavtižar Bebler je opozorila, da je predlagatelj zakonika po mnenju poslanske skupine posegel v osnovne institute kazenskega prava, brez utemeljenih nujno potrebnih obrazložitev. Poslanec LDS-a Aleš Gulič pa je dejal, da se o zakoniku ni razpravljalo zadnjih deset let, kot zagotavljajo na ministrstvu, bila je le javna razprava, v kateri pa se je pokazalo, da predvsem strokovna javnost nasprotuje noveli zakona.

V poslanski skupini SLS-a se zavzemajo le za najbolj čisto in pravno urejeno možnost izreka kazni dosmrtnega zapora, s čimer bi odpadla tudi dvoličnost, ki takšen odvzem prostosti omogoča skozi stranska vrata v že veljavnem kazenskem zakoniku, je dejal Marjan Drofenik.

Majda Širca iz Zaresa je pojasnila, da obstaja soglasje o določenih spremembah, ki so potrebne, za celostno konceptualno spremembo pa po mnenju poslanske skupine Zaresa ni soglasja. Dodala je, da v poslanski skupini menijo, da strožja kaznovalna politika ne daje pravih rezultatov. Tudi v DeSUS-u so prepričani, da tako pomembno področje ne potrebuje hitrih rezultatov, v novem kazenskem zakoniku pa je veliko novih institutov, ki so primerjalno pravno zelo redki, zato so v DeSUS-u do njih skeptični, je dejal Ivan Jelen.

Peče: Register pedofilov tudi staršem
Pravosodni minister je prepričan, da bo zakonik pozitivno prispeval k odpravi sodnih zaostankov. Sašo Peče iz Lipe je dejal, da bo zakonik, dokler ne bodo imeli vpogleda v register nekdanjih obsojencev za kazniva dejanja pedofilije tudi starši, nepopoln. V poslanski skupini pa bodo tudi predlagali zvišanje spodnje ravni zagrožene kazni kaznovanja pedofilov.

Odvetniške tarife bo določal zakon
Poslanci so obravnavali tudi predlog zakona o odvetniški tarifi, ki je po novem ne bodo določevali odvetniki, ampak zakon, predlog pa predvideva tudi enotno ceno celotnega postopka.

Poslanci o kazenskem zakoniku