Predsednik države Danilo Türk je minuto čez polnoč podpisal odlok o razpustitvi parlamenta. Foto: BoBo
Predsednik države Danilo Türk je minuto čez polnoč podpisal odlok o razpustitvi parlamenta. Foto: BoBo
državni zbor
Državni zbor bo do decembra bolj ali manj sameval. Foto: BoBo
Danilo Türk
Po razpustitvi parlamenta ta opravlja le še nujen zadeve na izrednih sejah, volilna tekma pa se začenja. Foto: BoBo

Državni zbor, ki se je na ustanovni seji sestal 15. oktobra 2008, je v triletnem mandatu zasedal na 80 sejah, in sicer na 32 rednih in 48 izrednih. Seje so skupaj trajale 228 dni, od tega redne 169, izredne pa 59 dni.

Glasovanje
Volivci bodo svoj glas oddali v nedeljo, 4. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Akt o razpustitvi parlamenta
Predčasnih volitev in razpustitve parlamenta v Sloveniji še nismo imeli. Foto: BoBo

Popolnega seznama strank in list, ki se bodo potegovale za vstop v državni zbor, še ni, saj bo šele sredi novembra jasno, komu vse je uspelo zbrati dovolj glasov podpore. Za zdaj je znano, da se na volitve odpravljajo vse zdajšnje parlamentarne stranke, poleg njih pa še Lista Gregorja Viranta, Lista Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija, Stranka za trajnostni razvoj (TRS) Matjaža Hanžka, Demokratična stranka dela Franca Žnidaršiča, Nova Slovenija (NSi) z Ljudmilo Novak, Stranka enakih možnosti Elene Pečarič, Stranka mladih Slovenije Darka Krajnca in koalicija Za Slovenijo. Gibanje za Slovenijo, ki združuje del slovenskih županov, bo skušalo zbrati 8.000 podpisov.

Za Državno volilno komisijo se je delo že začelo. Roki so določeni. V tujino bodo poslali 54 tisoč glasovnic. V afriške države in države, kamor pošta putuje več kot 10 dni, bodo poslali 900 praznih glasovnic, popolne glasovnice (z imeni kandidatov) pa bodo šle v Kanado, Avstralijo, Argentino in ZDA.

DZ mora biti izvoljen najpozneje v dveh mesecih
Ko predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve, mora biti nov državni zbor izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Volilna kampanja se uradno začne 30 dni pred volitvami, torej 4. novembra. Politične stranke, skupine volivcev oziroma posamezniki, ki se bodo želeli potegovati za sedeže v parlamentu, bodo lahko od petka, torej dneva, ko bodo začeli teči roki za izvedbo volitev, začeli pridobivati podpise podpore volivk in volivcev, potrebne za vložitev kandidatnih list.

Stranke potrebujejo za vložitev kandidature podpise treh aktualnih poslancev ali 50 podpisov volivcev, medtem ko potrebujejo nestrankarske kandidatne liste podpise najmanj tisoč volivcev v vsaki volilni enoti, v kateri kandidirajo.

Organizatorji volilne kampanje morajo do ponedeljka odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnavali vse stroške kampanje

DZ odloča le o nujnih zadevah na izrednih sejah
Mandat zdajšnjega sklica DZ-ja bo sicer kljub razpustitvi trajal vse do ustanovne seje novega državnega zbora, ki mora biti sklicana najpozneje 20 dni po izvolitvi. Tudi aktualni poslanci bodo do takrat obdržali svoje funkcije. To pa ne pomeni, da bo imel DZ v tem času tudi polna pooblastila, saj bo lahko odločal le še o nujnih zadevah na izrednih sejah.

O tem, katere zadeve so nujne, pa bo odločal kolegij predsednika DZ-ja Ljuba Germiča z glasovi navzočih predstavnikov poslanskih skupin, ki imajo skupaj vsaj dve tretjini poslancev. Enaka pravila bodo veljala za seje delovnih teles.

Volilni roki:
.

3. november: volivci, ki so v tujini in želijo glasovati tam, morajo to prijaviti DVK-ju

9. november: rok za vložitev kandidatur (ob polnoči) in zadnji dan zbiranja podpisov

15. november: žrebanje vrstnega reda na glasovnici

18. november: javna objava ime kandidatov, strank in list

23. november: rok za napoved glasovanja po pošti

29. in 30. november, 1. december: predčasno glasovanje

30. november: rok za napoved glasovanja na volišču za invalide, doma (zaradi bolezni) ali v kraju, ki ni kraj bivanja

4. december: volitve

5. december: preštevanje glasov po pošti iz Slovenije

12. december: preštevanje glasov po pošti iz tujine

do 16. decembra: ugotavljanje uradnega rezultata in objava v Uradnem listu RS-a

Kratko, burno
Po mnenju Pavla Gantarja, ki je parlament vodil do začetka septembra letos, je bil mandat sicer kratek, a zelo buren. "Prvič je bil pravnomočno obsojen poslanec, prvič je bila opravljena preiskava v prostorih poslanske skupine, prvič so kamenjali parlament. Konec koncev je iz političnih razlogov prvič odstopil predsednik parlamenta," dodaja.

Državni zbor, ki se je na ustanovni seji sestal 15. oktobra 2008, je v triletnem mandatu zasedal na 80 sejah, in sicer na 32 rednih in 48 izrednih. Seje so skupaj trajale 228 dni, od tega redne 169, izredne pa 59 dni.