Žalne seje so se udeležili tudi Drnovškova hči Nana Forte, sestra Helena Drnovšek Zorko in sin Jaša Drnovšek. Foto: MMC RTV SLO
Žalne seje so se udeležili tudi Drnovškova hči Nana Forte, sestra Helena Drnovšek Zorko in sin Jaša Drnovšek. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska tranzicija je med vsemi primerljivimi primeri v svetu najbolj socialno odgovorna.

Danilo Türk o Drnovškovi zapuščini
Slovo poslancev od Drnovška
MMC: Poslanci po žalni seji o Janezu Drnovšku

Türk je še dejal, da njegove poti ni mogoče opisati z izrazom "kariera", ampak z drugačnimi izrazi - ustvarjalnost, novost, izvirnost in predvsem popolna zavest o tem, da v politiki odločajo rezultati.

Türk je poudaril pomembno vlogo Janeza Drnovška na tranzicijski poti Slovenije. "Pokazalo se je, da se politični talent skriva v človeku, ki tega ne kaže na vsakem koraku, in da se pripravljenost sprejeti velike izzive ne dokazuje z ideologijo in nabuhlim nacionalizmom," je v nekaj besedah strnil njegov slog. Omenil je tudi njegovo predanost razvoju Slovenije, ki je na tranzicijski poti ohranila socialni čut.

Verjetno rešil tudi človeška življenja
V svojem nagovoru je poudaril tudi Drnovškovo pomembno vlogo med osamosvajanjem in dejal, da je imel občutljivo nalogo in da bodo "njegovi dogovori, ki so pospešili odločitev o odhodu Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije, ostali v zgodovini kot primer uspešnega diskretnega dogovarjanja, ki je Sloveniji prihranilo mnoge politične težave, materialno škodo in verjetno tudi človeška življenja".

Iz Slovenije naredil zgodbo o uspehu
Omenil je še stabilnost njegovega vladanja, ko je bil še premier, kar naj bi po Türkovem mnenju prinašalo Sloveniji prestiž in prepričljivost teze o Sloveniji kot zgodbi o uspehu. "Že kmalu se je izkazal kot trden demokrat, vešč pogajalec in spreten tvorec koalicij," je opisal njegovo delovanje v burnih devetdesetih letih. Zapuščina tega delovanja je po Türkovem mnenju blagodejni učinek na slovensko politično zavest, kar je dajalo ljudem občutek, da pluralistična politika, ki je na slovenskem razmeroma nova, lahko zagotovi tudi občutek stabilnosti in varnosti, ki ga ljudje potrebujejo.

Cukjati: Spravil se je z boleznijo
Žalno sejo je odprl predsednik DZ-ja France Cukjati. Drnovšku je priznal kvalitete trdnega politika, ki je znal umirjeno krmariti skozi koalicijske spore, in dodal, da se tudi kot človek se ni nikoli ustrašil nalog, ki mu jih je postavljalo življenje. Omenil je njegovo življenje v mladosti, ko se je srečeval s socialnimi stiskami delavskih družin in stisko na jesen življenja, ko se je srečal z boleznijo.

"Iz njegovih misli, ki jih je izrekel ali napisal v zadnjem času, lahko zaključimo, da se je spravil s svojo boleznijo, s svojo usodo in z vsemi, ki jih je srečal v svojem življenju. To pomeni, da je odpustil bolezni, ki je tako trdo zarezala v njegovo življenje, in odpustil vsem tistim, ki so mu v življenju kdaj storili krivico," je dejal in dodal, da smo zdaj na vrsti mi, da sprejmemo njegove pozitivne strani in pozabimo na njegove napake ali očitke, s katerimi je morda kdaj koga prizadel.

Na žalni seji tudi Drnovškovi bližnji
Žalne seje se je udeležil tudi premier Janez Janša z ministrsko ekipo, diplomatski zbor, v prvih vrstah pa so bili tudi njegovi svojci, hči Nana Forte, sin Jaša Drnovšek in sestra Helena Drnovšek Zorko, ki so prejeli sožalja od tam prisotnih.

M. K.

Slovenska tranzicija je med vsemi primerljivimi primeri v svetu najbolj socialno odgovorna.

Danilo Türk o Drnovškovi zapuščini
Slovo poslancev od Drnovška
MMC: Poslanci po žalni seji o Janezu Drnovšku