Foto:
Foto:

Ta povzema smernice Evropskega sveta o dogovorih o finančnih zavarovanjih in ureja enotna pravila na sekundarnem finančnem trgu.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Marka Starmana naj bi z zakonom v slovenski pravni red vključili smernice Evropskega sveta s tega področja in s tem zagotovili učinkovitejše delovanje finančnega trga po vstopu v EU. Do zakona so bili kritični nekateri opozicijski poslanci, ki menijo, da je ta v popolnem neskladju s slovenskim pravom.

Diskriminacija odslej kaznovana
Poslanci so sprejeli tudi zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja, t. i. protidiskriminacijski zakon, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine. Za dosledno izvajanje zakona bo skrbel zagovornik pri uradu za enake možnosti, h kateremu se bodo oškodovanci lahko obračali po pomoč ali nasvet.

Zagovornik bo na podlagi pridobljenih podatkov kršitelju priporočil, kako naj odpravi nepravilnosti. Če te ne bodo odpravljene, bo obvestil pristojni inšpektorat. Le-ta je potem dolžan uvesti postopek zaradi prekrška pri pristojnem organu, če tudi sam oceni, da je šlo za diskriminacijo.

Izpiti obvezni tudi za carinike
Sprejeta je bila še novela zakona o policiji, ki policistom začetnikom za dve leti podaljšuje rok, v katerem morajo opraviti državni strokovni izpit. Za policiste, ki so že zaposleni, pa novela določa, da morajo izpit opraviti najpozneje do julija 2007, v nasprotnem primeru jim preneha delovno razmerje.

S tem se številnim carinikom, ki bodo zaradi vstopa Slovenije v EU morali obleči policijsko uniformo, zagotovljene enake pravice, kot so jih imeli v dosedanjih službah. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, bodo zaradi varovanj schengenske meje v naslednjih letih zaposlili še 1.200 policistov, od tega približno 500 carinikov.

DZ še o drugih "evropskih zakonih"
Poslanci so sprejeli še zakon o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju zdravja. V osmih zakonih s tega področja so tako ustrezno opredelili notranji trg, uvoz, izvoz, tranzit ter s tem povezane pristojnosti posameznih organov Slovenije in EU-ja.

Sprejeli so tudi novelo zakona o blagovnih razmerah, s katero naj bi omogočili nemoteno financiranje in delovanje zavoda za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov. Poslanci so med drugim še ocenili, da je zakon o varstvu osebnih podatkov primeren za drugo obravnavo.