Javnost je lahko poslušala razpravo o ugotovitvah in stališčih komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Foto: BoBo
Javnost je lahko poslušala razpravo o ugotovitvah in stališčih komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Foto: BoBo
Napovedane ostrejše kazni v prometu

Tako je ugotovila komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, katere poročilo o delu v preteklem letu je danes obravnaval državni zbor.

Poslanke in poslanci so obravnavo poročila začeli za zaprtimi vrati, v odprtem delu seje pa je poslanec SDS-a Dragutin Mate, ki je letos prevzel tudi vodenje nadzorne komisije, povzel njeno preteklo delo in prihodnje načrte.

Komisija se bo lotila tudi teme prisluškovanja
Med drugim se je dotaknil problematike skrajnih skupin, ki jim je nadzorna komisija lani namenila precej pozornosti, izpostavil pa je tudi nekatera konkretnejša vprašanja, povezana z delovanjem obveščevalnih in varnostnih služb.

Tako je med drugim opozoril, da mora policija za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov izkazati utemeljen sum, medtem ko lahko Slovenska obveščevalno-varnostna služba (Sova) slovenskim državljanom prisluškuje že na podlagi indica. Napovedal je, da se bo komisija lotila te tematike in da bo morda predlagala spremembe zakonodaje, s katerimi bi predlagala višje standarde.

Mate je izpostavil tudi vprašanje, kaj se s posnetim gradivom zgodi v primerih, ko preiskovalni organi v določenem času ne odkrijejo ničesar spornega, gradivo pa ostane v policijskih arhivih. Težava je po njegovem mnenju toliko večja, če so na teh posnetkih tudi ljudje iz javnega življenja.

Poslanec SD-ja Srečko Meh je dodal, da so se v komisiji sicer prepričali, da se varnostno-obveščevalne službe osredotočajo na zagotavljanje varnosti. Poudaril je, da pri spoštovanju človekovih pravic niso našli anomalij, na katere bi bilo treba posebej opozarjati.

V DZ-ju tudi o pravilih cestnega prometa ...
Predlagana novela zakona o pravilih cestnega prometa poleg možnosti zasega vozila med drugim predvideva možnost pridržanja voznika, tudi če je ta blizu doma ali če zagotovi, da ima varen prevoz do doma, razširja pa tudi pooblastila cestninskim nadzornikom.

Poslanska večina je danes zaostritvi sankcij za prometne prekrške napovedala podporo, o noveli pa bodo poslanke in poslanci glasovali v ponedeljek.

... ter o gozdovih in javni agenciji za knjigo
Predlog novele zakona o gozdovih prinaša dve vsebinski spremembi. V slovenski pravni red tako vnaša uredbo o določitvi obveznosti gospodarskih subjektov, ki določa, da morajo ti zagotavljati sledljivost lesa in zagotoviti potrebno skrbnost, da se prepreči nezakonito prodajanje lesa.

Z novelo zakona o javni agenciji za knjigo pa se predlaga prenos področja znanstvenega tiska z javne agencije za knjigo nazaj na javno agencijo za raziskovalno dejavnost. S tem prenosom se usklajuje tudi sestava sveta in število komisij javne agencije za knjigo. Poslanci bodo danes obravnavali tudi predlog resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014-2018.

Napovedane ostrejše kazni v prometu