Patrie še vedno burijo duhove. Foto: EPA
Patrie še vedno burijo duhove. Foto: EPA
Razkrita avstrijska obtožnica

TV Dnevnik je ekskluzivno pridobil obtožnico, ki jo je avstrijsko tožilstvo na Dunaju pred kratkim vložilo zoper glavne osumljence afere Patria v Avstriji. Prvoobtoženi je dunajski posrednik Patrie Wolfgang Riedl, drugoobtoženi pa podjetnik Walter Wolf. Z njima soobtoženi so še trije Avstrijci, vendar ne zaradi podkupovanja. Medtem ko Wolfu očitajo sodelovanje v kriminalni združbi, so očitki na račun Riedla precej obširnejši in segajo od utaje davkov in industrijske špijonaže vse do vodenja kriminalne združbe in podkupovanja, je poročal Matej Hlebš.

Avstrijsko tožilstvo trdi
Sodeč po obtožnici, so avstrijski tožilci zgodbo in obtožbe sestavili takole: Patria je 6. februarja Riedlu nakazala 3,6 milijona evrov. Že naslednji dan je Riedl del te vsote nakazal poslovnemu partnerju Wolfu. Zapleto se je na banki, saj je ta posumila, da gre za pranje denarja, in je s prijavo policiji sprožila preiskavo. Ko sta se Wolf in Riedl odpravila po ta denar, ga jima ni izplačala. Wolf je zato 2,3 milijona evrov (znesek je vključeval poseben bonus v višini 900.000 evrov) vrnil Riedlu.

Ne vedoč za policijsko preiskavo, sta Wolf in Riedl nadaljevala z nakazili. Od 2,3 milijona vrnjenih evrov je Riedl dvignil 300.000 evrov, od teh je 100.000 dal nazaj Wolfu, 200.000 pa shranil - kot je povedal na zaslišanju, za tajskega poslovnega partnerja Apichata Sirithaporna.

Preostala dva milijona sta romala na račun Wolfovega podjetja v Liechtensteinu. Družba ICB je nato 700.000 evrov nakazala na avstrijski račun že omenjenega Tajca, vendar ga ta ni dvignil sam, temveč je za to pooblastil kar Riedla.

Riedl je na zaslišanju zatrdil, da je 13. februarja 2007 Apichatu na dunajskem letališču izročil 900.000 evrov, to pa je Apichat preiskovalcem zanikal.

Dunajsko tožilstvo zato sumi, da je kovček z 900.000 evri Riedl odnesel v Slovenijo - le dva dni po srečanju s Tajcem je bil Riedl v Sloveniji. In takrat, sumi avstrijsko tožilstvo, naj bi teh 900.000 evrov - ki natanko ustrezajo posebnemu bonusu, ki je bil vključen v Wolfovo 2,3-milijonsko provizijo - izročil Jožetu Zagožnu. Zagožen je bil nekoč viden član SDS-a, njegovo ime pa se večkrat pojavlja v zaseženem dokaznem gradivu.

Zagožen: Bil sem v Avstraliji
"Z veseljem vam povem to, da mi gospod Riedl nikoli ni obljubil, ponudil ali izročil kakršnega koli denarja - še najmanj pa 15. 2. 2007, ker sem bil jaz v tem času s hčerko v Avstraliji," se je odzval Zagožen.

Lobiranje v Sloveniji ...
Tudi Wolfgang Riedl je na poizvedovanje TV Dnevnika zanikal, da bi se 15. februarja srečal z Zagožnom. Ob tem je zatrdil, da tudi sicer Zagožnu ni nikdar ponujal ali dajal denarja. Kot sledi iz avstrijske obtožnice, pa so preiskovalci na Finskem našli računalniško predstavitev v PowerPointu z naslovom 'Lobiranje v Sloveniji', iz katere sledi, da so leta 2005 v Patrii dejansko razmišljali, kako bi prek Wolfa podkupili Janšo oziroma stranko SDS.

... a sklepanja oz. domneve bo treba še dokazati
Janša je v obtožnici večkrat omenjen, a več kot do, da naj bi mu Riedl in Wolf leta 2005 enkrat med januarjem in septembrom prek Zagožna obljubila provizijo, pa tudi iz avstrijske obtožnice ni razvidno. Tudi to, da naj bi Riedl februarja 2007 prišel v Slovenijo in pri sebi imel 900.000 evrov, je predvsem sklepanje oziroma domneva, ki jo bo tožilstvo moralo še dokazati, je sklenil novinar TV Dnevnika.
V pripeti galeriji je prikazana domnevna sled denarja.

Razkrita avstrijska obtožnica