Elbitovi krmilni sistemi so slabo prestali teste. Foto: MMC RTV SLO
Elbitovi krmilni sistemi so slabo prestali teste. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Karl Erjavec zatrjuje, da sprememba oborožitvene postaje, ki je sicer veliko dražja od Elbitove, ne bo vplivala na končno vrednost pogodbe, saj naj bi razliko v ceni plačala Patria. Foto: RTV SLO

Res je tudi, da ta odločitev ministrstva zavrača vsa namigovanja glede morebitnih škodljivih povezav med naročnikom in podizvajalci, kot je bilo očitano, in dokazuje, da je zahtevana raven kakovosti in zanesljivosti predmeta pogodbe glavni cilj naročnika.

Mors
Elbit bo zamenjal norveški Kongsberg. Foto: MMC RTV SLO
Razveljavitev pogodbe Elbita

Oborožitvene postaje naj bi po prvotnem načrtu dobavilo izraelsko podjetje Elbit, njihova testiranja oborožitve za oklepnike so tudi že končana. Na Morsu sicer uradno poročilo o testiranjih pričakujejo danes, priznavajo pa že, da so nad njimi močno razočarani. Ekipa z ministrstva si je namreč v Izraelu ogledala Elbitevo testiranje tega računalniško krmiljenega orožja, ki se namesti na streho bojnih vozil.

"Pomanjkljivosti so se ugotovile predvsem pri določenih testih oborožitvene postaje pri ekstremno nizkih temperaturah (manj kot 30 stopinj Celzija) in pri določenih tehničnih rešitvah oborožitvene postaje 12,7 mm," pojasnjujejo na Morsu.

Mors: Aneks ne prinaša sprememb cen
Prav zato se je v sredo na Morsu sešla komisija, ki je proučila aneks k pogodbi o dobavi patrij, ki ga je predlagal Rotis (ministrstvo je namreč od izvajalca zahtevalo rešitev). Po njem naj bil večji del okoli 100 milijonov evrov vredne oborožitve zamenjan.

Minister za obrambo Karl Erjavec je sicer že pred časom dejal, da bo aneks o zamenjavi proizvajalca podpisal le, če se cena ne bo spremenila niti za en cent. Mors tako zagotavlja, da aneks ne prinaša sprememb cen, ohranja pa v pogodbi zahtevano raven kakovosti ter zanesljivosti oborožitve.

Erjavec ne izključuje možnosti razveljavitve pogodbe
Aneks sicer predvideva opremo norveškega proizvajalca Kongsberg, ki je preizkušena na več tisoč vozilih ameriške vojske. "S podpisom dodatka k pogodbi je ministrstvo za obrambo soglašalo s spremembo podizvajalca oborožitvenih postaj z mitraljezom 12,7 mm in bombometom 40 mm ter sprejelo predlog izvajalca, da bo oborožitveno postajo M 151 Protector dobavilo norveško podjetje Kongsberg," pravijo na Morsu.

Minister zatrjuje, da zaradi sprememb pri izbiri proizvajalca oborožitvenih postaj ne bo zamude pri dobavi prvih osemkolesnikov. Kot je znano, je rok za dostavo prve patrie konec septembra. Če bi le prišlo do zamude, namerava Mors uveljaviti pogodbene kazni, pri čemer Erjavec ne izključuje možnosti, da bi v primeru zapletov prišlo tudi do prekinitve pogodbe.

Težave z oborožitvijo Elbita na dan prišle že avgusta
MMC je o težavah z oborožitvenimi postajami izraelskega proizvajalca Elbit, ki je med najcenejšimi na trgu, poročal že konec avgusta. Že takrat je nastal zaplet z mitraljezom 12,7 mm, s katerim naj bi bila opremljena večina slovenskih patrij. Po neuradnih podatkih je prišlo do zatikanja mehanizma, nenatančen naj bi bil tudi sistem, ki usmerja streljanje, poleg tega pa je sistem prototip, ki ga slovensko obrambno ministrstvo pred odločitvijo za nakup ni testiralo.

Obramboslovec Klemen Grošelj je takrat za MMC povedal, da je Elbit resno in v orožarskih krogih zelo znano in priznano podjetje. Prepričan je bil, da "z vidika izkušenj proizvajalca ne bi smelo biti težav, poleg tega Elbit podobne oborožitvene postaje v kalibrih 25 in 30 mm ter 7,62 mm izdeluje za potrebe izraelske in tudi ameriške vojske, kjer so dokazali svojo bojno in tehnološko dovršenost v operacijah v tujini". Pri tem gre za povsem ustaljene postopke preizkušanja nove oborožitvene postaje, kjer se lahko pričakujejo določene težave, je dodal Grošelj.

Na patriah oborožitev primerna za lažja vozila
Kot je znano, naj bi bilo v skladu z razpisom iz leta 2005 90 od 135 patrij oboroženih s topom 30 mm, a je obrambni minister v skladu z obljubo, da bo država kupila 135 vozil za 278 milijonov evrov, oborožitev patrij oklestil. Tako naj bi bilo 25 vozil popolnoma neopremljenih, večina preostalih pa naj bi nosila le 12,7-milimetrski mitraljez, ki je lahko orožje, večinoma nameščeno na terenskih vozilih 4 x 4 in 6 x 6, je avgusta poročal časnik Dnevnik.

Polovica oklepnikov brez komunikacijskega sistema
Več kot polovica patrij tudi ne bo opremljena s komunikacijskim sistemom C4I, ki je bil prav tako predmet razpisa, zato bo treba za ustrezno stopnjo operativnosti vozil vložiti več proračunskih sredstev, kot jih je za to namenjenih. To informacijo naj bi Erjavec skrival pred javnostjo, je še pisal Dnevnik.

MMC je obrambno ministrstvo za nekaj pojasnil v zvezi z najnovejšim dogajanjem že poprosil. Ali jih bomo prejeli, še ni znano.

Cvikl: Današnje priznanje dodaten razlog za razveljavitev razpisa leta 2006
Odstavljeni predsednik komisije, ki je preiskovala nakup patrij, in poslanec SD-ja Milan M. Cvikl se je na zgodbo odzval z besedami, da je današnje priznanje ministra Erjavca o neuspelem testiranju dodaten razlog, zakaj bi moral biti v maju 2006 razpis razveljavljen. "Očitno je bilo treba izbrati Rotis d. o. o. kot prvega in tudi ne edinega posrednika, ker je to omogočalo provizije, in s tem oškodovanje slovenskih davkoplačevalcev," je še dodal Cvikl.

Kot je še poudaril Cvikl, je bilo orožje brez referenc, takrat pa je obstajal zgolj prototip orožja, Rotis pa je v vseh devetih različicah ponudil zgolj neobstoječo oborožitveno postajo. To pa je ugotovila že njegova komisija, ki takrat od prič ni dobila odgovora na vprašanje, zakaj takšna odločitev. Zato je po Cviklovih besedah treba "obrambni posel stoletja" nujno revidirati.

C. R.

Res je tudi, da ta odločitev ministrstva zavrača vsa namigovanja glede morebitnih škodljivih povezav med naročnikom in podizvajalci, kot je bilo očitano, in dokazuje, da je zahtevana raven kakovosti in zanesljivosti predmeta pogodbe glavni cilj naročnika.

Mors
Razveljavitev pogodbe Elbita