Školč predlaga sklic izredne seje, na kateri bi Janša pojasnil poslancem, ali so obtožbe resnične. Foto: MMC RTV SLO
Školč predlaga sklic izredne seje, na kateri bi Janša pojasnil poslancem, ali so obtožbe resnične. Foto: MMC RTV SLO
Lipa zahteva, da se pogodba s Patrio prekine. Foto: MMC RTV SLO

Na finsko televizijo so ves material poslali iz Slovenije - nekateri ljudje iz opozicije. Finska televizija pa je to povzela.

Jože Tanko
Zmago Jelinčič
Jelinčič meni, da gre pri zgodbi za konstrukt in verjame v povezavo med finskimi socialdemokrati in SD-jem, saj je bil direktor finske TV svetovalec nekdanjega finskega premierja iz vrst finskega SDP-ja. Miran Potrč navedb ne komentira. Foto: MMC RTV SLO

Izredno sejo skliče predsednik državnega zbora na zahtevo najmanj četrtine poslancev ali predsednika republike najkasneje v 15 dneh po vložitvi zahteve.

1. alineja 58. člena Poslovnika DZ-ja
Odzivi politike na obtožbe

Vodja poslanske skupine LDS Školč je na vodje poslancev Zaresa, SD-ja in Lipe naslovil pobudo za sklic izredne seje parlamenta v zvezi z afero Patria. Zadnji dogodki po besedah Školča dokazujejo, da so bila njihova dozdajšnja opozorila na mestu. Poslanci Lipe pa zahtevajo prekinitev poslov s finsko Patrio in odstop od nakupa oklepnikov.

"Menim, da bi bilo potrebno, da predsednik vlade Janez Janša z nastalo situacijo seznani državni zbor in poroča, kaj v zvezi s tem so do zdaj naredili slovenski organi pregona," pravi Školč. Po njegovem je dolžnost poslancev, da se na take zadeve resno odzovejo, saj omenjena afera, kot pravi Školč, dobiva vse večje razsežnosti, ki krnijo mednarodni ugled Slovenije.

Potrč: SD sodeluje z vsemi, a ne tako
Na Školčevo pobudo se je odzval vodja poslanske skupine SD Miran Potrč, ki pravi, da pobuda zahteva resno oceno, o kateri se bodo v stranki pogovorili jutri. "Vsekakor soglašamo, da se pred vsako odločitvijo srečamo na skupnem razgovoru opozicijskih strank," je dodal.

Na vprašanje, kako komentira trditve, da je v ozadju oddaje finske televizije YLE o domnevnem podkupovanju premiera Janeza Janše s strani Patrie, zelo verjetna povezava med Pahorjevo SD in finskimi socialdemokrati (SDP) - direktor televizije YLE je namreč svetovalec nekdanjega premiera Mikaela Jungnerja iz vrst SDP -, je Miran Potrč odgovoril, "da tega ne komentira" in da tudi sicer "ne komentira takih stvari".

Kot je dejal, "bi bil silno hvaležen, če jim nihče ne bi nasedel, ker vem, od kod prihajajo". Po njegovih besedah SD v okviru Socialistične internacionale in v okviru zveze evropskih socialdemokratov sodelujejo z vsemi. "Ampak to kakor koli povezovati s takšnimi dogovori, lepo prosim, ne tega delati," je še dejal Potrč.

Preberite tudi odzive "vpletenih" v zgodbo finskega novinarja o podkupovanju:
Erjavec sumi, da obtožbe izvirajo iz Slovenije

Lipa zahteva prekinitev pogodbe s Patrio
V poslanski skupini Lipa pa zahtevajo, da Slovenija takoj prekine posle s finsko Patrio in odstopi od po njihovem mnenju spornega nakupa. Ministra Karla Erjavca in premierja Janeza Janšo tudi pozivajo, da javnosti predstavita vsebino oziroma pogoje nakupa oklepnikov. Pravijo, da je oddaja finske televizije "dodaten razlog za vnovičen resen razmislek o nadaljevanju sklenjenega posla."

SMS čaka na odgovor Janše
Tudi v Stranki mladih Slovenije pričakujejo od predsednika vlade, da pojasni navedbe finskih novinarjev. Če trditve v oddaji držijo pa zahtevajo takojšen odstop Janeza Janše z mesta predsednika slovenske vlade.

Jelinčič: Gre za konstrukt
Trditvam finske televizije pa ne verjame Zmago Jelinčič. Predsedniku SNS-a se zdi povezava med finsko socialdemokratsko stranko SDP in sestrsko Pahorjevo SD zelo verjetna in zelo razumljiva. Direktor finske nacionalne televizije YLE Mikael Jungner je namreč bil svetovalec nekdanjega finskega premiera iz vrst finske SDP.

Po Jelinčičevem mnenju gre za močno povezavo, ki je verjetno potekala na evropski ravni, mogoče celo prek Bruslja. Prepričan je tudi, da trditve o podkupovanju niso resnične in da gre za konstrukt. "Zdaj je pomembno, da se kogar koli umaže, opljuva, ne glede na to, kaj je res," je poudaril in pojasnil, da po volitvah, "če zmagajo, bo ta zadeva šla mimo in samo to bo pomembno, kdo je zmagal na volitvah," je še dodal predsednik SNS-a.

Potrč Jeličičevih navedb ne komentira
Na Jelinčičeve besede se je že odzval Miran Potrč, ki je dejal, da se mu zdi vprašanje o povezavah med strankama nekorektno, in dodal, da tega ne komentira. Po njegovih besedah pa SD v okviru Socialistične internacionale in v okviru zveze evropskih socialdemokratov sodeluje z vsemi, česar pa ni mogoče povezovati s takšnimi dogovori.

V SLS-u šokirani
Iz Slovenske ljudske stranke so sporočili, da so nad zadnjimi informacijami o aferi Patria šokirani, očitno pa vse kaže na to, da so bili oklepniki preplačani. Menijo, da si državljani zaslužijo odgovore na vprašanja, povezana z afero.

Tanko: Opozicija se poslužuje lažnih afer
V imenu SDS-a je dogajanje komentiral Jože Tanko in krivdo prevalil na opozicijo. "Nekaterim vodjem opozicije je zmanjkalo moči za soočenja, ko pa spoznajo, da so v stiski, se poslužijo lažnih afer, saj na tej poti niso dorasli oziroma konkurenčni in nimajo kompetentnih kandidatov," je bil oster Tanko.

Po Tankovem mnenju gre zgolj za predvolilno kampanjo, ki tako postaja vse bolj umazana in drugačna, kot je bilo napovedano. Tanko je še pozval tiste, ki naj bi imeli kakšne dokaze, naj jih posredujejo organom pregona in javnosti.

C. R.

Na finsko televizijo so ves material poslali iz Slovenije - nekateri ljudje iz opozicije. Finska televizija pa je to povzela.

Jože Tanko

Izredno sejo skliče predsednik državnega zbora na zahtevo najmanj četrtine poslancev ali predsednika republike najkasneje v 15 dneh po vložitvi zahteve.

1. alineja 58. člena Poslovnika DZ-ja
Odzivi politike na obtožbe