Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje naj bi začeli izdajati na začetku prihodnjega leta. S tem stare izkaznice ne bodo nehale veljati, izdaja novih pa bo predvidoma prinesla nekaj evrov višje stroške.

Sporazum o sodelovanju na področju skupnega naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic ter uporabe osebnih izkaznic za dokazovanje lastnosti zavarovane osebe v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja so danes podpisali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar.

Poleg biometričnih podatkov, enako kot sodobni potni listi, bo nova osebna izkaznica vsebovala dve stopnji elektronske identifikacije, visoke in nizke stopnje zaupanja, in podporo za elektronski digitalni podpis.

Nizka stopnja zaupanja je tisto, kar se lahko enači z zdravstveno izkaznico. Biometrična izkaznica bo uporabljena kot zdravstvena izkaznica, kar pomeni, da bomo imeli v denarnicah le en dokument, je za TV Slovenija pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Poudaril je še, da bodo upravne enote, ki izdajajo osebne izkaznice, imele isti vpogled v osebne podatke kot doslej. Pri pripravi smo se posvetovali z informacijsko pooblaščenko, pripravljena je bila ocena vpliva na posebne podatke in glede tega ni bilo težav, je še dodal. Prve biometrične izkaznice pa bodo začeli izdajati 3. januarja prihodnje leto, vsak pa si bo osebne dokumente zamenjal po želji oz. bodo stari še naprej v veljavi.

Biometrične osebne izkaznice

ZZZS bo še naprej izdajal zdravstvene izkaznice

Nova osebna izkaznica bo lahko delovala tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja. "Zavarovana oseba se bo z novo osebno izkaznico lahko identificirala in dokazovala veljavnost svojega zdravstvenega zavarovanja ob obisku zdravstvenih zavodov in zdravstvenih delavcev. Kartica zdravstvenega zavarovanja tako ne bo več edini dokument za takšno identifikacijo zavarovane osebe," je pojasnila Mlakarjeva. Predvidoma bo to mogoče z avgustom v prihodnjem letu.

ZZZS bo sicer še naprej izdajal kartice zdravstvenega zavarovanja. Osebna izkaznica namreč ni obvezni dokument, prav tako je ne izdajajo tujcem.

Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da bo javno naročilo za izdelavo elektronskih izkaznic objavljeno v prihodnjih dneh. Okvirni rok, ki je trenutno v razpisni dokumentaciji določen za oddajo ponudbe, je konec avgusta. "Računamo, da bi na začetku septembra imeli v hiši veljavne ponudbe, da bi jih razmeroma hitro analizirali, ovrednotili in v septembru delo že oddali," je dejal po podpisu sporazuma.

Prihajajo nove osebne izkaznice