40 predlogov za digitalizacijo Slovenije

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga vodi Mark Boris Andrijanič, je predstavil prvi sveženj 40 ukrepov s področij javne uprave in digitalne družbe, gospodarstva in podjetniškega okolja, zdravstva, izobraževanja, novih tehnologij in digitalne diplomacije, ki ga je vlada potrdila prejšnji teden.

S konkretnimi rešitvami na področju digitalizacije, kot je dejal Andrijanič, naj bi Slovenijo popeljali med prvih pet digitalno naprednih držav v Evropi do leta 2026.

"Gre za 40 ukrepov, ki predstavljajo korake do digitalne in moderne Slovenije. Na tej poti naša država zaostaja. Medtem ko Slovenija skuša nadoknaditi zaostanek za evropskim povprečjem, ZDA in Kitajska povečujejo svojo tehnološko prednost pred Evropo. Globalna tehnološka tekma prinaša izjemne priložnosti za majhne in agilne, a obenem ne prizanaša neodločnim in počasnim," je v uvodu povedal Andrijanič.

Med prve ukrepe je strateški svet uvrstil tiste ukrepe, kot je povedal Andrijanič, ki so z vidika državljanov najpomembnejši in najnujnejši ter jih je lahko realizirati relativno hitro. Med njimi so e-gradbeno dovoljenje, e-osebna izkaznica ter ukinitev prometnega dovoljenja.

Ukrepi na področju zdravstva pa naj bi pripomogli k reševanju življenj s pomočjo naprednih tehnologij, k prihranku milijonov evrov pri javnih naročilih in zmanjševali čakalne vrste. Med njimi je Andrijanič navedel telemedicinsko obravnavo kroničnih in onkoloških bolnikov in uvedbo aplikacije za dostop do osebnega zdravnika ter e-javno naročanje v zdravstvu.

Na področju gospodarstva naj bi rešitve strateškega sveta poenostavile poslovanje podjetij z državo, spodbudile nastajanje zagonskih podjetij ter pripomogle, da se bodo slovenski IT-strokovnjaki vrnili v Slovenijo. To naj bi storili z možnostjo nagrajevanja zaposlenih z delnicami in opcijami podjetja.

Boni za e-veščine

Na področju izobraževanja so se, tako Andrijanič, osredotočili na vseživljenjsko učenje digitalnih veščin in premagovanje digitalne neenakosti. Ob tem so predlagali uvedbo digitalnega bona za pridobivanje e-veščin. V osnovnih in srednjih šolah pa naj bi uvedli obvezne predmete računalništva in informatike.

Slovenija pa naj bi v sklopu digitalne diplomacije odprla svoje razvojno gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini.

Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija
Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija

Informacijski izračun družinskih prejemkov, davčni trajnik ...

Novomeški župan Gregor Macedoni, ki je v strateškem svetu vodja delovne skupine javna uprava in digitalna družba, je med rešitvami, ki jih pokriva njegova delovna skupina, navedel informacijski izračun družinskih prejemkov in sprejetje zakona o e-identiteti, ki je potreben za uvedbo e-osebne izkaznice. Prometno dovoljenje naj bi ukinili v obliki dokumenta, ostali pa naj bi vsi procesi, ki veljajo za registracijo vozil. Ker prometno dovoljenje služi tudi kot dokazilo o lastništvu, bi lahko lastnikom vozil na njihovo željo izdali poseben obrazec, ki bi dokazoval lastništvo. Uvedli naj bi tudi davčni trajnik za plačilo davkov, s katerim bi avtomatsko poravnavali davčne obveznosti. Državna oz. javna uprava naj bi v prihodnosti z državljani komunicirala prek virtualnega okenca.

Med 40 ukrepi pa je tudi uvedba vladne službe za digitalno preobrazbo. "Precej enotno smo ugotovili, da na več področjih manjka ta strateški in vizionarski pogled na razvoj, na digitalno preobrazbo v Sloveniji," je dejal Macedoni.

Poenostavitev poslovanja podjetij, boni za učenje digitalnih veščin …

Mark Pleško iz podjetja Cosylab, ki je vodja delovne skupine gospodarstvo in podjetniško okolje, je med predlaganimi ukrepi navedel enkratno poročanje podjetij državi, iz tega obrazca pa naj bi se potrebni podatki razvrstili pristojnim uradom, enotno točko za e-subvencije in poenostavitev dela na daljavo.

Digitalni glasnik Marko Grobelnik, vodja delovne skupine za nove tehnologije, je povedal, da so v prvi fazi predlagali pet ukrepov, v prihodnje pa naj bi jih precej več. Med njihovimi predlogi so enotna platforma za javne oblike prevozov, s čimer bi poenotili programske vmesnike, ki bi omogočili kombiniranje in brezgotovinsko plačevanje javnih prevozov, samodejno podnaslavljanje za gluhe in naglušne ter rezervna sestava Slovenske vojske za IKT-strokovnjake, ki bi priskočili na pomoč ob kibernetskih napadih.

Delovna skupina za izobraževanje, ki jo vodi generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik, je med drugim predlagala uvedbo digitalnega bona za vseživljenjsko izobraževanje pri tistih, ki bodo v javnem razpisu zagotovili najboljše vsebine. V prvi fazi bodo na vrsti upokojenci.

Predsednik slovenske digitalne koalicije Igor Zorko, vodja delovne skupine zdravstvo, je med ukrepi predstavil tudi predlog uvedbe e-oskrbe, oddaljene digitalne oskrbe bolnikov na domu. V prvem bi uvedli storitev za "5000 najbolj ogroženih starostnikov, invalidov in kroničnih bolnikov, ki bi dobili učinkovito in preizkušeno institucionalno oskrbo na domu."

Predstavništvo Slovenije v San Franciscu

Idejo razvojno gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini je predstavila Barbara Domicelj iz Microsofta Slovenija, ki vodi delovno skupino za digitalno diplomacijo.

"Slovenija je na področju investicij precej neznana. Nimamo nekih dobrih praks in zgodovine, zato je zaupanje v visokotehnološka podjetja, ustanovljena v Sloveniji, majhno. Po zgledu Danske želimo vzpostaviti slovensko predstavništvo v San Franciscu, ki bo promoviralo Slovenijo kot atraktivno investicijsko destinacijo in odpiralo vrata slovenskim podjetjem v Silicijevi dolini in drugih tehnoloških središčih v Ameriki," je pojasnila vodja skupine za digitalno diplomacijo.

Posvetovalno telo predsednika vlade

Ob ustanovitvi strateškega sveta za digitalizacijo, ki je posvetovalno telo predsednika vlade Janeza Janše, je vlada poudarila, da je njegova naloga ta, da v roku petih mesecev pripravi okvirni predlog potrebnih sistemskih sprememb za pospešitev digitalizacije gospodarstva, javnega sektorja in državne uprave. Na svoji prvi seji na Brdu pri Kranju konec aprila so razpravljali o ciljih, časovnici in organizaciji dela, člani so predstavili tudi nekatere vsebinske predloge. "Do 15. septembra pričakujemo predlog digitalizacije države, torej da boste povedali, kaj je treba narediti na posamičnih področjih, brez zahajanja v probleme, koliko bo kaj stalo, kako se bo to naredilo, kdo bo kaj delal," je med drugim na seji sveta poudaril premier.

Sorodna novica Andrijanič za mobilno aplikacijo z vsemi storitvami javne uprave

Strateški svet je predloge za pospešitev digitalizacije zbiral tudi prek e-poštnega naslova digitalizacija@gov.si. Od začetka maja je prejel več kot 50 predlogov in pobud, ki jih bo upošteval pri svojem nadaljnjem delu, so napovedali člani sveta in dodali, da je njihov nadaljnji cilj ta, da do sredine septembra oblikujejo drugi sveženj konkretnih predlogov za sistemske spremembe na področju digitalizacije.

Na začetku junija je iz sveta izstopila doktorica elektrotehnike Emilija Stojmenova Duh, kot razlog pa je navedla, da je spoznala, da gre pri svetu za digitalizacijo bolj za marketinško kuliso kot za strateško, vključujoče in transparentno načrtovanje digitalizacije.

V pogovoru za Svet24 je poudarila, da je problem sveta tudi njegova sestava, saj "večina njegovih članov izhaja iz različnih tehnoloških podjetij, potem pa hitro prideš do tega, da ima nekdo osebni interes, ker digitalizacijo pri nas že od zmeraj gledamo skozi prizmo teh podjetij, namesto da bi gledali skozi prizmo razvoja družbe".