Na seznamu t. i. organizatorjev manevrske strukture narodne zaščite je 291 imen, ki lahko vsako leto za posebne osamosvojitvene zasluge prejmejo 1.100 evrov bruto. Foto: Reuters
Na seznamu t. i. organizatorjev manevrske strukture narodne zaščite je 291 imen, ki lahko vsako leto za posebne osamosvojitvene zasluge prejmejo 1.100 evrov bruto. Foto: Reuters
Osamosvojitev še vedno buri duhove

Ob kopici veteranskih organizacij pa obstaja še poseben "elitni" seznam tistih, ki naj bi bili še posebej zaslužni za osamosvojitev in ki so upravičeni do posebnega dodatka 1.100 evrov letno.

Na seznamu t. i. organizatorjev manevrske strukture narodne zaščite je 291 imen, ki lahko vsako leto za posebne osamosvojitvene zasluge prejmejo 1.100 evrov bruto. Upravičenci so razdeljeni na zelene in modre, na vojaške osebe in pripadnike tedanje milice. Seznam je tako rekoč tajen in ga očitno nihče ne nadzira. Uradna pojasnila so skopa. Z ministrstva za obrambo, kjer prosimo, ali nam lahko posredujejo spisek, nas napotijo na ministrstvo za delo. Tam seznama nimajo, organizatorje manevrske strukture vodijo skupaj z drugimi veteranskimi upravičenci. Če bi dodatek izplačevali vsem, ki so na seznamu organizatorjev manevrske strukture, bi skupen znesek znašal več kot 300.000 evrov na leto.

"Mi tega seznama uradno ne moremo dobiti, na ministrstvih dobimo odgovor, da zato ne, ker gre za varovanje osebnih dodatkov in ker nismo stranka v postopku," pravi sekretar Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič.

Na spisku zaslužnih tudi takrat 12-letni Toni Krkovič
Na spisku med drugimi najdemo Milana Kučana, pokojnega Franceta Bučarja, Janeza Janšo, Igorja Bavčarja, večino komandirjev takratne milice in skoraj vse člane družine Krkovič - Antona Krkoviča in oba njegova brata. Med najbolj zaslužnimi za osamosvojitev je tudi Krkovičev sin, ki je imel takrat 12 let. Zakaj?

"Absolutno, saj je z mano, z mojim yugom 45 prepotoval 12.000 kilometrov in uporabljal sem ga zato, da sem dajal videz normalnega potovanja," je za oddajo Preverjeno povedal upokojeni brigadir Anton Krkovič.

Vojni veteran, kriminalist v pokoju Julij Leupušček Krkovičevo pojasnilo označuje za nelogično: "To je pač bolj izgovor, ki je nelogičen in v nasprotju z dejstvi. Manevrska struktura je delovala od junija do oktobra 1990, približno leto dni pred agresijo. Promet na slovenskih cestah je takrat urejala in nadzirala slovenska milica, potovanja po slovenskih cestah so bila varna."

Seznam upravičencev je sestavljal Krkovič
Da je seznam sestavljal sam in njegovi najožji sodelavci ter da ga je potrdil parlament, nam je Krkovič povedal v telefonskem pogovoru. Trdi, da njegov sin denarja ne dobiva. O dodatku pa je za Preverjeno povedal: "Lahko, da je tistih 500 ali pa 100 evrov, ne vem, koliko dobimo. Zanemarljivo." "Samo to prikazati kot privilegij, pa bom vedno znova trdil, da bi bilo pa perverzno," poseben dodatek opravičuje Krkovič.

V Zvezi veteranov Slovenije so ogorčeni, saj pravijo, da ne vedo niti tega, po kakšnih merilih so se osebe znašle na seznamu, niti kakšna dokazila so za to predložili. Vojni veteran Drago Kosmač je prepričan, da so si posamezniki prek teh seznamov poskušali izboljšati položaj.

Leupušček: Komandirji so sedeli v pisarnah
"Policisti smo prepričani, da je ta seznam neupravičen. Ti ljudje, ki so na njem, so takrat zgolj opravljali svojo službo, nobenih drugih dejavnosti niso imeli. S policije so na tem seznamu vsi takratni komandirji in vodja policijskih specialcev, naj povedo, kaj so delali, ker mi ne vemo. To je bilo pred agresijo, ko ni bilo nobene nevarnosti. Tisti, ki pa smo se leta 1991 izpostavljali in tvegali, pa nismo na nobenem seznamu," je razočaran Leupušček.

Tudi Kučan ne ve
Na spisku so tudi taki, ki sploh ne vedo, da so med upravičenci, med njimi zdravnica Miriam Terpin iz Nove Gorice. Ogorčena pravi, da iz tega naslova nikoli ni prejela niti centa. "Vse, kar sem naredila takrat, je dolžnost lojalnega državljana. Na dno svoje zdravniške torbe sem, preoblečena v zdravniško haljo, da ne bi bilo sumljiva, skrila zaupno pismo, ki mi ga je dal Krkovič, in ga odpeljala Janši v Grosuplje."

"Kako se je gospa znašla na seznamu, ni jasno. V tistem obdobju je ni bilo nikjer, da bi lahko dobila status organizatorja manevrske strukture. Je pa res, da sta v tistem obdobju prijateljevala s Krkovičem," se spominja Kosmač.

Ker je na seznamu, smo za pojasnila vprašali tudi nekdanjega predsednika države: "Ne vem za ta seznam, ne vem, kdo ga je sestavljal, niti po kakšnih merilih, dodatka, ki ga omenjate, nisem nikoli prejel," je za TV Slovenija povedal Milan Kučan.

Terpinova in Kučan sta očitno med tistimi, ki niso bili obveščeni, da imajo pravico do posebnega dodatka. Na ministrstvu za delo dodajajo, da morajo upravičenci vsako leto vložiti zahtevo in dokazila, da izpolnjujejo pogoje za izplačilo dodatka. In medtem ko nekateri prejemajo posebne dodatke, se morajo drugi veterani osamosvojitve zadovoljiti zgolj z dodatkom za zdravstveno zavarovanje.

Osamosvojitev še vedno buri duhove