Slovenski pravniki so mnenja, da je sporazum Drnovšek - Račan pravno dejstvo in bi imel vpliv na odločanje o meji med državama. Foto: RTV SLO
Slovenski pravniki so mnenja, da je sporazum Drnovšek - Račan pravno dejstvo in bi imel vpliv na odločanje o meji med državama. Foto: RTV SLO

S tem argumentom so slovenski pravni strokovnjaki v oddaji Vroči stol zavrnili mnenje hrvaškega pravnega strokovnjaka Davorina Rudolfa, ki je začuden nad slovenskim vztrajanjem pri upoštevanju tega načela. Rudolf je dejal, da načelni dogovor premierjev prvič po 16 letih odpira vrata za rešitev spornega vprašanja, Matej Lahovnik (Zares) pa je Rudolfa spomnil na dogovor Drnovšek - Račan, s katerim sta državi prvič uredili vprašanje meje.

Kako naj verjamemo Sanaderju?
Marko Pavliha (SD) je dejal, da prav zaradi propada sporazuma Drnovšek - Račan v Sloveniji vlada dvom o zaupanju v hrvaške namene. Slovenski pravniki so tudi poudarili, da ima sporazum Drnovšek - Račan, čeprav ni v veljavi, nekatere pravne učinke in je kot tak pravno dejstvo.

V oddaji so sodelovali hrvaški strokovnjak za pomorsko pravo Davorin Rudolf in predstavniki slovenskega političnega in pravnega vrha, Katarina Kresal (LDS), Janez Podobnik (SLS), Marko Pavliha (SD), Matej Lahovnik (Zares) ter pravnika Patrick Vlačič in Daniel Starman.

Rešitev vprašanja meje je v interesu Slovenije
Rudolf je kritiziral vztrajanje pri načelu pravičnosti in dejal, da je nepotrebno, saj je zlato pravilo razmejevanja, da mora biti razsodba pravična za oba. Hrvaška podpira arbitražo pred mednarodnim sodiščem v Haagu, ker je nepristransko in ima izkušnje s tovrstnim razsojanjem.

Matej Lahovnik (Zares) je povedal, da je vprašanje morske meje življenjskega pomena za Slovenijo, nazadnje zaradi Luke Koper, da pa ne verjame, da je tako pomembno za Hrvaško, in zato meni, da gre za političen prestiž. Lahovnik je tako Rudolfa opozoril, da je interes za rešitev tega vprašanja v resnici veliko večji v Sloveniji kot na Hrvaškem.