3. decembra zaznamujemo mednarodni dan invalidov. Foto: BoBo
3. decembra zaznamujemo mednarodni dan invalidov. Foto: BoBo

Ob mednarodnem dnevu invalidov so se zvrstila opozorila, da je epidemija covida-19 še poslabšala položaj invalidov v Sloveniji. Razkrile so se pomanjkljivosti v podpornih sistemih kot tudi v sistemu zdravstvenega in socialnega varstva.

Na to so že v sredo v poslanici opozorili tudi v Svetu za invalide RS, kjer so poudarili, da mora tudi zato Slovenija nadaljevati po zastavljeni poti Konvencije o pravicah invalidov in usmerjati svoje delovanje v še bolj vključujočo, dostopnejšo in trajnostno razvojno družbo. Zavzeli so se tudi za močnejšo vlogo sveta za invalide pri uresničevanju in implementaciji konvencije.

Mednarodni dan invalidov so s posebno slovesnostjo v predsedniški palači zaznamovali tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Igor Zorčič in predsednik vlade Janez Janša. Trije predsedniki namreč tradicionalno priredijo sprejem za predstavnike invalidskih organizacij. A letos to ni bilo mogoče, zato so predstavniki in člani invalidskih organizacij slovesnost spremljali v neposrednem prenosu.

V njem jih je nagovoril predsednik Pahor, ki je poudaril, da je pri sprejemanju ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19 posebno pozornost treba nameniti ranljivim skupinam. Invalidi so namreč pogosto osamljeni, s še večjimi težavami, kot so jih imeli doslej. Nizke invalidnine in posledična revščina, težka zaposljivost ob vse večjem odpuščanju, številne zdravstvene težave in nerazumevanje njihovih težav, vodijo k povečevanju psiholoških stisk, je opozoril.

V času covida-19 so se težave invalidov še povečale

Invalidi med epidemijo dodatno diskriminirani

Da je trenutna epidemija covida-19 položaj invalidov še dodatno poslabšala, so se strinjali tudi udeleženci spletne konference, ki jo je ob mednarodnem dnevu invalidov pripravil Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS.)

Sprejemanje sočloveka, ne glede na njegove osebne okoliščine, je odraz zrelosti družbe.

Po besedah predsednika NSIOS-a Boruta Severja se je v času epidemije covida-19 povečala diskriminacija invalidov na mnogih področjih, invalidi pa se v tem času spoprijemajo z večjimi težavami kot drugi. Razkrila je namreč velike pomanjkljivosti v podpornih sistemih kot tudi v sistemu zdravstvenega in socialnega varstva, je opozoril Sever.

Opozoril je tudi, da ostajajo nekatere ključne zaveze iz konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov še vedno neuresničene, denimo dostopnost fizičnega okolja, prevoza in informacij ter komunikacij, enakost in nediskriminacija ter sodelovanje v političnem in javnem življenju. Te težave so po njegovih besedah predvsem odraz premalo aktivne vloge države.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je zagotovil, da pristojni zato v tem času niso pozabili na področje invalidskega varstva in so pripravili ukrepe, kot so razni solidarnostni dodatki, ter ukrepe na področju zaposlovanja in zdravstvenega varstva. Po sekretarjevih besedah prav tako že pripravljajo spremembo zakona o osebni asistenci. Pripravljajo pa tudi reformo na področju invalidskega zavarovanja v dogovoru z organizacijo OECD.

Epidemija je nesorazmerno prizadela invalide, predvsem zaradi fizičnih, odnosnih in institucionalnih ovir, ki so postale še izrazitejše, ob mednarodnem dnevu invalidov poudarjajo pri NSIOS-ju. Foto: BoBo
Epidemija je nesorazmerno prizadela invalide, predvsem zaradi fizičnih, odnosnih in institucionalnih ovir, ki so postale še izrazitejše, ob mednarodnem dnevu invalidov poudarjajo pri NSIOS-ju. Foto: BoBo

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v svoji poslanici poudaril, da je v teh časih treba najprej poskrbeti za tiste, ki potrebujejo veliko podpore, med temi pa so tudi invalidi.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob mednarodnem dnevu invalidov opozarja, da je na področju enake obravnave invalidov mogoče storiti še veliko. Posebej aktualno vprašanje ostaja dostopnost do informacij za slepe in slabovidne ter za gluhe in naglušne. To je nujno posebej med epidemijo covida-19, ko je hiter dostop do aktualnih informacij izjemno pomemben. Poudaril je tudi skrb za obveščanje ljudi z nižjimi intelektualnimi zmožnostmi z lažjimi besedili.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pa je na podlagi pobude oškodovanca opravil oceno diskriminatornosti pravne ureditve usklajevanja invalidnin za telesne okvare. Ugotovil je, da je na področju načina usklajevanja vrednosti invalidnin z inflacijo pravna praznina, kar po mnenju zagovornika povzroča diskriminacijo.

Mariborski policisti bodo nadzirali parkiranje na prostorih za invalide

Policisti Policijske uprave Maribor bodo danes med rednim delom pogosteje nadzirali parkiranje na parkirnih prostorih za invalide. Kot so opozorili na mariborski policijski upravi, vozniki motornih vozil namreč pogosto zlorabljajo posebej označene parkirne prostore za invalide, tako da na teh prostorih parkirajo svoja vozila, ki niso označena s predpisanimi parkirnimi kartami.

Ob današnjem dnevu so vsem invalidom, njihovim bližnjim in invalidskim organizacijam čestitali v Svetu invalidov Mestne občine Maribor. Pri tem so se zavzeli, da si bodo še naprej prizadevali za izvajanje ukrepov, s katerimi bodo vodstvo občine in širšo javnost spodbujali k odpravljanju neenakosti ter za bolj enakovredno in enakopravno vključevanje invalidov.

Novo spletno mesto, namenjeno promociji invalidov

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je ob letošnjem dnevu vzpostavil tudi posebno spletno mesto, namenjeno promociji pozitivne podobe invalidov in predstavitvi dela invalidskih organizacij, državljane pa so nagovorili tudi predsednik države, vlade, državnega zbora in NSIOS-ja.

Spletna stran www.zinvalidi.si se bo sproti nadgrajevala. Na njej bodo slovenske invalidske organizacije v različnih formatih predstavile svoje programe in njihove uporabnike ter povzele svoje prednostne naloge glede na obveznosti iz Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov. Nacionalni svet invalidskih organizacij je objavil tudi poslanico, v kateri so povzeli izzive nacionalnega sveta, invalidskih organizacij in celotnega invalidskega gibanja v Evropi.