Foto:
Foto:

Tajska vlada je zanikala, da je želela prikriti izbruh epidemije ptičje gripe.

Tajska je potrdila dva primera okužbe s ptičjo gripo, ki razsaja v Aziji. Sum bolezni so potrdili pri dveh otrocih, šestletnem in sedemletnem dečku. Tajska vlada je zanikala, da so izbruh epidemije skušali prikriti. Sum je obstajal že nekaj tednov, šele sedaj pa so ga laboratorijski rezultati potrdili. Vlada je sicer za smrt več deset tisoč perjadi od novembra lani okrivila piščančjo kolero.

Tajska piščančja industrija je četrta po velikosti na svetu, izvaža pa letno za 1,3 milijarde dolarjev mesa. Je druga največja uzvoznica v države EU-ja, ki je v petek prepovedala uvoz piščančjega mesa. To tudi pomeni, da bo trajalo več mesecev, preden bo EU uvoz tega mesa spet dovolila. Edina zaščita je po mnenju evropskih strokovnjakov zakol živali na vseh prizadetih farmah. Tajska je doslej zaklala okoli 7 milijonov živali, epidemijo pa naj bi izkoreninili v mesecu dni.

V Vietnamu doslej šest žrtev
V Vietnamu je virus prisoten že v 24 pokrajinah, v mestu Ho Ši Min pa so prepovedali prodajo perutnine. Z izbruhom epidemij virusa ptičje gripe se soočajo Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Kambodža in Tajska. Vse bolj jasno je, da se virus širi, ugotavljajo strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije. Razen v enem primeru so bili vsi umrli otroci. Strokovnjaki zaenkrat tega še ne znajo pojasniti.

Zaskrbljenost pred morebitno mutacijo virusa
Čeprav po doslej znanih podatkih prenos okužbe z virusom ptičje gripe s človeka na človeka ni možen, pa je WHO zaskrbljen, da bi lahko s križanjem virusa ptičje gripe in človeške influence nastal agresiven virus, ki bi se med ljudmi lahko širil kapljično - kot običajen virus gripe - in bi lahko povzročil smrtonosno epidemijo po vsem svetu. Do takega križanja bi morebiti lahko prišlo, če bi se kateri izmed obolelih s ptičjo gripo okužil še z virusom človeške gripe. A doslej WHO tovrstnega primera še ni zasledila