Stranka SDS se po javnomnenjskih anketah še vedno drži na vrhu. Foto: BoBo
Stranka SDS se po javnomnenjskih anketah še vedno drži na vrhu. Foto: BoBo
Borut Pahor
Predsednik republike ostaja najbolj priljubljen politik v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Anketa, ki jo je za televizijo POP TV izvedla agencija Mediana, je pokazala, da stranko SDS podpira 11,4 odstotka vprašanih, na drugem mestu je SMC z 9,4 odstotka glasov, na tretjem pa ZL, za katerega bi volilo 7,3 odstotka vprašanih. Na četrtem mestu se je znašel DeSUS s 4,9 odstotka glasov, temu pa sledijo NSi s 4,8 odstotka, SD s 3,8 odstotka in SLS z 2,8 odstotka. Podpora drugim strankam, med njimi tudi ZaAB-u, znaša okoli odstotek ali še manj.

V javnomnenjski raziskavi, ki jo je Episcenter izvedel za Planet Siol.net in Planet TV, pa sta stranki SMC in SDS popolnoma izenačeni, saj ju podpira 19,6 odstotka vprašanih. Sledi jima ZL s 15,6 odstotka glasov, stranko SD bi volilo 12,7 odstotka vprašanih, NSi bi dobil 8,7 odstotka, DeSUS pa podpira 7,8 odstotka vprašanih. SLS podpira 3,1 odstotka vprašanih, ZaAB pa 1,4 odstotka vprašanih.

Vlado Mira Cerarja po Medianini raziskavi podpira 26,6 odstotka, ne podpira je 56 odstotkov anketiranih, neodločenih pa je 17,4 odstotka sodelujočih v raziskavi. Episcenter je izmeril, da vlado podpira 49 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa ji 51 odstotkov anketirancev.

Na vrhu priljubljenosti Borut Pahor in Violeta Bulc
Najbolj priljubljen politik ostaja Borut Pahor, sledi pa mu evropska komisarka Violeta Bulc. Mediana je na tretje mesto uvrstila predsednika SD-ja Dejana Židana, na četrto premierja Mira Cerarja, peti je finančni minister Dušan Mramor, šesti vodja ZL-ja Luka Mesec, sedmi pa evropski poslanec Lojze Peterle. Zunanji minister Karel Erjavec je enajsti, proti koncu lestvice je ljubljanski župan Zoran Janković prehitel prvaka SDS-a Janeza Janšo, zadnje mesto na lestvici pa je zasedla predsednica ZaAB-a Alenka Bratušek.

Po Episcentrovi anketi se je na tretje mesto uvrstila evropska poslanka Tanja Fajon, sledijo pa ji premier Miro Cerar, Dejan Židan in Dušan Mramor. Na lestvici najbolj priljubljenih 10 so se znašli še predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik državnega zbora Milan Brglez in poslanka ZL-ja Violeta Tomič.

V telefonsko raziskavo agencije Episcenter, ki je potekala med 13. in 22. julijem, je bilo vključenih 1.006 polnoletnih anketirancev, Mediana pa je v anketo vključila 722 anketirancev.