Anketa Episcenter kaže, da je zrasla tako podpora SMC-ju kot vladi in premierju. Foto: BoBo
Anketa Episcenter kaže, da je zrasla tako podpora SMC-ju kot vladi in premierju. Foto: BoBo

Po anketi Episcentra SMC podpira 23,4 odstotka vprašanih, medtem ko SDS podpira 19,6 odstotka. SD-ju in ZL-ju je podpora padla. Prvo stranko podpira 13 odstotkov, kar je dobre štiri odstotne točke manj kot januarja, ZL pa podpira 10,8 odstotka vprašanih oziroma dve odstotni točki manj kot prejšnji mesec.

Na petem mestu je NSi s 7,9 odstotka podpore, DeSUS pa bi se po zadnji meritvi Episcentra komaj prebil v parlament. Podprlo bi ga namreč 4,1 odstotka vprašanih. ZaAB poslancev v DZ-ju ne bi imel, pred parlamentarnimi vrati pa bi ostal tudi SLS. Medtem ko SLS podpira 3,1 odstotka vprašanih, pa ima ZaAB le 0,3-odstotno podporo.

Odgovori opredeljenih anketirancev in anketirank kažejo, da bi bilo na volitvah izvoljenih 27 poslancev SMC-ja, 22 poslancev SDS-a, 14 poslancev SD-ja in 12 poslancev ZL-ja. NSi bi osvojil devet mandatov, DeSUS pa bi se moral posloviti kar od šestih poslanskih sedežev.

Episcenter je raziskavo opravil med 6. in 18. februarjem 2015 na vzorcu 1001 anketiranca. Anketa je bila opravljena za Planet Siol.net in Planet TV.


Podpora vladi rahlo narasla

Podpora vladi je tri mesece padala, prejšnji mesec pa se je rahlo dvignila. Tokrat se je stanje še izboljšalo. Zdaj vlado podpira nekaj več kot polovica vprašanih, ne podpira pa je 46,5 odstotka vprašanih.

Pahor najbolj priljubljen
Najbolj priljubljeni politik je še vedno predsednik države Borut Pahor, ki uživa 77-odstotno podporo vprašanih. Za njim sta evropska komisarka Violeta Bulc z 69-odstotno podporo in evropska poslanka Tanja Fajon, ki je priljubljena pri 67 odstotkih vprašanih.

Sledijo premier Cerar (64 odstotkov), kmetijski minister in predsednik SD-ja Dejan Židan (59), evropski poslanec Lojze Peterle (48), poslanka ZL-ja Violeta Tomić (47), finančni minister Dušan Mramor (47), predsednik DZ-ja Milan Brglez (46) ter zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec (46).

Mediana: SMC, SDS, ZL, SD
Anketa, ki jo je za Pop TV izvedla Mediana, kaže podobno sliko. Na volitvah bi največ podpore dobila stranka SMC (20,1 odstotka), na drugo mesto pa bi se uvrstil SDS (13,5 odstotka). Na tretje mesto bi se uvrstil ZL s 6,4 odstotka, na četrto pa SD s 5,8 odstotka glasov. Sledili bi DeSUS s 4,8 odstotka podpore, NSi s štirimi odstotki in SLS z 2,6 odstotka glasov.

Sodeč po anketi Mediane je podpora vladi 33,6-odstotna, ne podpira pa je 53,7 odstotka.

Anketo je Mediana opravila na vzorcu 704 oseb.

Najbolj priljubljena političarka je Violeta Bulc, na drugem mestu pa Borut Pahor. Sledijo Dejan Židan, Miro Cerar, Dušan Mramor, Violeta Tomić in nekdanji evropski komisar Janez Potočnik. Na osmem mestu lestvice priljubljenosti je poslanec ZL-ja Luka Mesec, sledita Milan Brglez in predsednica NSi-ja Ljudmila Novak.