Izhodišča novele zakona o zdravstveni dejavnosti med drugim predvidevajo, da bi zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih ob nekaterih pogojih po novem lahko dodatno delali le v drugih javnih zdravstvenih zavodih. Foto: BoBo
Izhodišča novele zakona o zdravstveni dejavnosti med drugim predvidevajo, da bi zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih ob nekaterih pogojih po novem lahko dodatno delali le v drugih javnih zdravstvenih zavodih. Foto: BoBo

Nagrajevanje zaposlenih bi po njegovem lahko potekalo na različne načine. Lahko bi merili število opravljenih storitev ali pa število opravljenih nadur.

Sorodna novica Zakon o zdravstveni dejavnosti bo ločil javno in zasebno zdravstvo

Počasi bi bil tudi čas, da bi začeli meriti kakovost, je dejal predsednik strateškega sveta Erik Brecelj, ki deluje pri predsedniku vlade. Sam je na primer predlagal, da bi zavodi, ki so po v anketah izraženem zadovoljstvu bolnikov v zgornji četrtini, prejeli nagrado Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v višini enega odstotka. Zavodom z najslabšimi ocenami pa bi ZZZS plačal za en odstotek manj denarja. "Mi ne moremo recimo nagrajevati medicinskih sester, zasebniki jih pa lahko. Treba je pogledati, zakaj je to mogoče," je poudaril.

Smer, ki je začrtana v izhodiščih za pripravo novele, strateški svet po Brecljevih besedah sicer podpira. "En red je treba uvesti, ne more biti tako, da vsak dela, kar hoče," je poudaril.

Glede razmejitve javnega in zasebnega zdravstva je dejal, da bo verjetno kdo nezadovoljen – predvsem tisti, ki so doslej zelo dobro služili z izvajanjem samoplačniških storitev. "Je pa treba biti realen, slovensko zasebno zdravstvo je številčno slabo razvito," je zatrdil in dodal, da vsi slovenski zdravniki iz javnih ustanov niti ne bi mogli prestopiti v zasebni sektor.

Na vprašanje, ali bi se lahko ob uveljavitvi razmejitve zgodilo, da bi del zdravnikov denimo odšel iz javne bolnišnice, nato pa ji storitve ponujal po pogodbi, je Brecelj odgovoril, da je treba uvesti pravila igre.

"Saj se lahko vsi zmenimo, da bomo dali odpoved v javnem zdravstvu in izsiljevali potem bolnišnice, da nam dajo podjemne pogodbe, ki so bistveno boljše plačane, kot je pač plača po zakonu. To lahko naredimo vsi zdravniki (...), ampak se je treba zavedati, da ima ta malha denarja svoje omejitve. Če se bomo vsi tako obnašali, bo denarja zelo hitro zmanjkalo za zdravljenje, na koncu pa tudi za naše plače," je opozoril.

Kot je pojasnil, zadnje različice zakona še ni videl, bi pa moral po njegovem mnenju zakon regulirati tudi to področje.

Nujnost opravljanja dežurne službe

Erik Brecelj podpira smer, ki je začrtana v izhodiščih novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: BoBo
Erik Brecelj podpira smer, ki je začrtana v izhodiščih novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: BoBo

Zakon bo po besedah Erika Breclja sicer poudarjal tudi, da so vsi zdravniki, razen nekaterih izjem, dolžni opravljati dežurno službo. Kot je dejal, zakonodaja to obvezo sicer že predvideva, a ta v praksi v polnosti nikoli ni zaživela. Tako so zdravniki, ki delajo na urgencah, izjemno obremenjeni, nekaterim pa dežurstev ni treba opravljati, je opozoril. "Zdaj so grde stvari za tiste v javnem zdravstvu, lepše pa za koga drugega, zraven pa še dobički in zaslužki," je dejal.

Kaj prinašajo izhodišča novele zakona o zdravstveni dejavnosti?

Izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jih je neuradno pridobila tudi STA, med drugim predvidevajo, da bi zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih ob nekaterih pogojih po novem lahko dodatno delali le v drugih javnih zdravstvenih zavodih, torej denimo v drugih bolnišnicah ali zdravstvenih domovih. Ne bi pa smeli dodatno delati pri koncesionarjih in tako imenovanih čistih zasebnikih.

Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti je trenutno v postopku koalicijskega usklajevanja, so sporočili iz Levice. Na izhodišča za pripravo predloga novele, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje, so v tej stranki podali nekaj pripomb. Med drugim predlagajo točko, ki govori o večji vlogi ministrstva pri koordiniranju razpisovanja koncesij na primarni ravni. V Gibanju Svoboda in SD pa na vprašanja STA glede njihovih pripomb na izhodišča niso odgovorili.

Brecelj: Študijski program na Primorskem je potreben, ampak ...

Brecelj je sicer komentiral tudi namero o izvajanju študija medicine na Primorskem. Strateški svet o tem še ni razpravljal. Glede na pomanjkanje zdravnikov pa sam meni, da bi bil študijski program na Primorskem sicer potreben, a je kritičen do odsotnosti konkretnih podatkov o potrebah po zdravnikih. "Medicina je veda, ki temelji na dokazih, pri organizaciji zdravstva pa se bolj ali manj obnašamo na pamet," je bil kritičen.

Ocenjuje, da izvajanje kliničnih vaj v primeru novega študija ne bi bilo problematično, saj da jih študenti radi opravljajo v bolnišnicah na sekundarni ravni zdravstva. Bi pa lahko prišlo do težav pri izvajanju predmetov, kot sta fiziologija in anatomija, saj je strokovnjakov za ta področja v Sloveniji zelo malo, je še povedal.