Petkovi kolesarji so poganjali pedala že 72. petek zapored. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Petkovi kolesarji so poganjali pedala že 72. petek zapored. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Protest se je začel kot običajno s kroženjem petkovih kolesarjev po Trgu republike pred parlamentom, med katerim so s številnimi transparenti izražali nezadovoljstvo z vlado. Med drugim so sporočali vladi: "Ne boste nas utišali!" Na drugem transparentu je pisalo: "'Za narodov blagor' farso režira princ zla." Pa tudi: "Ali vladavina prava ali pa janšizem, pardon, neonacizem, Evropa, odloči se!", "Narod smo kultura, ne pa sovraštvo" in "Stop fašizmu".

Še preden so se začeli nagovori, so Kombinatke zapele protestniško pesem Bella Ciao. Nato pa je vidnejši predstavnik petkovih kolesarjev Jaša Jenull nagovoril množico. "Vztrajamo že 72 tednov. Bravo, Ljubljana, bravo, Slovenija! Protestirajo tudi drugi kraji. Smrt fašizmu, svobodo vsem!" je dejal in poudaril protestniško dejavnost v Izoli.

Protestniki opozarjali na krepitev nacizma in fašizma v Sloveniji

Nato je za mikrofon prijel Izolan Igor Winkler, ki je dejal, da se je združenje antifašistov in Zveze borcev Koper odločilo bojkotirati današnjo uradno proslavo v Marezigah ob 100. obletnici prvega množičnega upora Istranov proti fašističnemu nasilju, saj bo na njej "puhlice trosil" predsednik Borut Pahor. "Še vedno je močno prisoten spomin na sramotno izdajo Boruta Pahorja, ki se je lani poklonil izmišljenim italijanskim žrtvam na Bazovici pri Trstu. Vsem opozorilom navkljub je s svojim izdajalskim dejanjem onečastil 25 let primorskega boja proti fašizmu. Še več, iz rabljev je naredil žrtve, takoj po tem dogodku je italijanska desnica označila Slovence za genociden narod," je dejal Winkler. Fašizem po njegovih besedah spet dviga glavo, zato je treba jasno sporočilo: "Smrt fašizmu, svobodo narodu".

Jenull je nadaljeval z besedami, da "če rečemo 'Janez je fašist', vsi vemo, za katerega Janeza gre. Tudi vsi policisti tukaj". Množica je nato skandirala "Janez je fašist", nato pa še "ulice so naše" in jih kot po navadi odšli "zavzet". Protestniška kolona se je tako počasi začela pomikati s Trga republike proti Bleiweisovi cesti.

V podporo STA-ju

Protestniška kolona je po Bleiweisovi nadaljevala do križišča s Celovško in naprej do stavbe Slovenske tiskovne agencije, pred katero so STA-ju z glasnim zvončkljanjem izrekli podporo. Po poti je iz zvočnikov odmeval glas motorne žage in ostali klasičen protestniški repertoar od raperja Zlatka, do pesmi Danes je petek skupine Ultimat, do Puntarske Iztoka mlakarja. Petkovi kolesarji so po poti med drugim peli partizanske pesmi. Med pohodom so številni mimovozeči avtomobili hupali v podporo, nekateri so celo odprli okna in pomahali ter vzkliknili – "bravo". Protestniki so se avtomobilistom zahvaljevali s ploskanjem.

Pred STA-jem je Jenull poudaril, da ta petek kamer TV Slovenija in POP TV-ja ni, kar je po njegovih besedah dovolj zgovorno, da se bitka za medije ne odvija le na STA-ju, pač pa tudi na RTV Slovenija in z novimi lastniki tudi na POP TV-ju. Govor je nadaljevala medijska strokovnjakinja in profesorica Sandra Bašič Hrvatin rekoč, da podrejeni mediji poročajo samo še o tem, kar si želi 'edini'. Po nagovoru so protestniki pred STA-jem skandirali "Smrt fašizmu", nato pa so odšli naprej na Metelkovo ulico pred ministrstvo za kulturo, ki je z neonacisti povezanemu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelilo status organizacije v javnem interesu.

Protestniki so se nagnetli pred ministrstvo za kulturo, Jenull pa jih je vprašal, čigavo je ministrstvo za kulturo, na kar so protestniki vzkliknili: "Naše!" "S tem mislimo od vseh ljudi v Sloveniji, ki smo proti fašizmu, proti neonacizmu in proti janšizmu, ki uničuje to državo po malem že 30 let, zelo intenzivno pa zadnje leto in pol," je dejal Jenull.

Pred ministrstvom za kulturo je zbrane nagovoril novinar Erik Valenčič, ki že leta preučuje slovenske skrajne desničarje. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Pred ministrstvom za kulturo je zbrane nagovoril novinar Erik Valenčič, ki že leta preučuje slovenske skrajne desničarje. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Valenčič: Povezava SDS-a z neonacisti je Žan Mahnič

Protestnikom se je tokrat na petkovem protestu pridružil tudi novinar Erik Valenčič, ki se že leta ukvarja s preučevanjem desničarskega ekstremizma v Sloveniji, v govoru pred ministrstvom za kulturo pa je razkril povezave med stranko SDS in neonacističnimi skupinami v Sloveniji. Glavna zveza med SDS-om in neonacisti je državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, je dejal.

Po nagovoru Valenčiča se je Jenull zahvalil vsem protestnikom za udeležbo in napovedal, da se bodo vračali "vse petke, dokler bo treba". Protestniki so se nato kanili mirno raziti, a policisti so jih nekaj popisali, zaradi česar je prišlo do vroče krvi. Mlajši protestnik se je namreč s policisti zapletel v konflikt, zaradi česar so ga aretirali in odpeljali, protestniki pa so to poskušali neuspešno preprečiti. Zato je ob koncu protesta prišlo tudi do nekaj prerivanja med protestniki in policijo, ki so se, ko je policija protestnika odpeljala, potem razšli.

Mlajši protestnik zaradi katerega je prišlo do konflikta in prerivanja s policijo. Policisti so ga odpeljali. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Mlajši protestnik zaradi katerega je prišlo do konflikta in prerivanja s policijo. Policisti so ga odpeljali. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Sorodna novica Jenull: Je sprejemljivo, da imajo v Sloveniji neonacisti društvo v javnem interesu?
Žan Mahnič je vmesni člen med SDS-om in neonacisti, je dejal Erik Valenčič. Foto: BoBo
Žan Mahnič je vmesni člen med SDS-om in neonacisti, je dejal Erik Valenčič. Foto: BoBo

Protestniki: V družbi se razrašča fašizem

"Fašizmu, neonacizmu in janšizmu se moramo zoperstaviti na vseh nadmorskih višinah! Vse več nas je, ki to razumemo, in vse več se nas združuje v tem boju. Se vidimo 3. septembra na Vseslovenskem protifašističnem shodu. Povej naprej! Smrt fašizmu, svoboda vsem!" so na družbenih omrežjih v napovedi že 72. petkovega protivladnega protesta zapisali v Protestni ljudski skupščini.

Po mnenju protestniškega gibanja se namreč v družbi krepita fašizem in neonacizem, o čemer priča dejstvo, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot vodi Urban Purgar, ki je hkrati vodja samooklicanih s slovenskimi neonacističnimi skupinami povezanih rumenih jopičev, temu društvu pa je ministrstvo za kulturo pod vodstvom ministra iz vrst SDS-a Vaska Simonitija podelilo status organizacije v javnem interesu. Purgar se med drugim predstavlja tudi kot odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA), ki jo je ustanovitelj Aleš Ernecl označil za "fašistični medij". Purgar je na Twitterju med drugim zapisal, da je bil Hitler heroj, nacisti pa junaki. Ko se je usul plaz ogorčenja v javnosti, je nato dejal, da je le provociral.

"Minister za kulturo, minister za notranje zadeve in predsednik vlade očitno podpirajo, da predsednik organizacije v javnem interesu izraža tovrstna stališča," poudarjajo petkovi kolesarji. Vlada jih ne bo nikoli utišala, tako da bodo glasni spet in spet, so še dodali.

Urban Purgar na protivladnem petkovem protestu kot novinar Nacionalne tiskovne agencije. V skladu z izjavo ministra Aleša Hojsa o
Urban Purgar na protivladnem petkovem protestu kot novinar Nacionalne tiskovne agencije. V skladu z izjavo ministra Aleša Hojsa o "biserih in svinjah" se je na Twitterju poimenoval Biser Urba. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Pravna mreža za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot

Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je 17. avgusta 2021 na Vrhovno državno tožilstvo RS vložila prijavo, na podlagi katere zahteva sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Gre za postopek, v katerem tožilstvo pri Upravnem sodišču RS vloži tožbo za prepoved delovanja društva. Sodišče torej odloči o izbrisu društva in ne zgolj odvzemu statusa delovanja v javnem interesu, so sporočili iz pravne mreže.

Društvo in njegove interese zastopa predsednik društva Urban Purgar, iz čigar izjav jasno izhaja, da je njegov interes spodbujanje narodne in rasne in druge neenakopravnosti, kar je nemogoče ločiti od interesov samega društva. Društvo zastopa tudi na družabnih omrežjih na Twitterju, kjer ima poleg svojega imena zapisano tudi, da je predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, navajajo v pravni mreži.

Sorodna novica 'Petkov kolesar' Jenull policiji prijavil grožnjo 'rumenega jopiča' Purgarja

Kršenje Zakona o društvih in slovenske ustave

V PMVD-ju poudarjajo, da predsednik društva Purgar na svojem Twitter računu redno spodbuja rasno, versko neenakopravnost in razpihuje sovraštvo, kar predstavlja kršitev 3. člena Zakona o društvih in kršitev 14. člena Ustave RS.

V pravni mreži kot primer navajajo, da je Purgar o izbrisanih zapisal: “Na ladjo pa izbrisati jih še enkrat, tokrat z domačimi izdajalci vred”. O skupnosti LGBT piše, da niso vredne življenja, ter poobjavlja tvite, ki pozivajo k popolni prepovedi izražanja o temah, povezanih z vprašanji skupnosti LGBT.

V sporočilih med vrsticami namiguje, da je pripravljen ubijati. Med drugim je grozil, da bo posameznike ("levičarje") "izbrisal".

Novembra lani se je Purgar vprašal, če bi mu slovenski narod zameril, če bi posnemal Breivika in postrelil protestnike na Prešernovem trgu, opozarjajo v pravni mreži. O predsednici stranke SD pa je zapisal: “Tanja Fajon psica, ki jo je potrebno likvidirati”.

Predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urban Purgar z iztegnjeno desnico med obiskom Kočevskega roga. Foto: Twitter, zajem zaslona
Predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urban Purgar z iztegnjeno desnico med obiskom Kočevskega roga. Foto: Twitter, zajem zaslona

"Hitler je heroj"

V zapisu “Hitler je heroj” in tudi “Nacisti so junaki” Purgar poveličuje nacistični režim in Hitlerja kot simbol nacizma; tvit je bil objavljen dne 1. 8. 2021, dober mesec po tem, ko je 24. 6. 2021 društvo pridobilo status nevladne organizacije v javnem interesu; na nesprejemljivost tvita pa je opozoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se na konkretna ravnanja posameznikov odziva le v izjemnih primerih. V tem primeru je dal jasno vedeti, da je treba sleherno tako izjavo obsoditi ter da morajo biti pristojne državne ustanove pozorne ter presoditi ustreznost statusa, dodeljenega organizaciji, so zapisali v pravni mreži.

Spletni strani Spletno oko je Purgar grozil s fotografijo, v kateri ima v rokah pištolo, v medijih je objavil svojo fotografijo, kako salutira z iztegnjeno desnico, na svojem Instagram profilu pa zapisal: "Začel se je zadnji boj Slovencev z ostanki komunistične drhali za obstoj Slovenskega naroda" in: "Golazen, 'hotl' ste vojno, dobili ste jo."

Purgar je zapisal tudi: "Treniram 11-krat tedensko z ekipo za ta končni obračun. 'Dost mamo' degenerirane levičarske politike in njenih predstavnikov.”

"Iz povedanega izhaja, da je namen oz. dejavnost društva v nasprotju z zakonom in Ustavo RS. PMVD je kot mreža pravnikov in odvetnikov postopek sprožila, ker ocenjuje, da je sodna presoja ustavnega in zakonitega delovanja omenjenega društva izjemnega pomena za obstoj demokratične in svobodne družbe," so še zapisali v pravni mreži.