V DeSUS-u opozarjajo, da predlog novele zakona o SDH-ju ni koalicijsko usklajen. Foto: BoBo
V DeSUS-u opozarjajo, da predlog novele zakona o SDH-ju ni koalicijsko usklajen. Foto: BoBo

Vlada naj bi predlog zakona sprejela še ta teden. Novi zakon bo sicer nadomestil pred letom dni sprejeti veljavni zakon o SDH-ju, ki pa ni v praksi nikoli zaživel. Klasifikacija naložb, ki bi opredelila metode prodaje in ciljne deleže, ki jih želi država ohraniti, ni bila nikoli sprejeta, zato je bila ukinjena Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, pooblastila za upravljanje naložb države pa so bila prenesena na Slovensko odškodninsko družbo (Sod).

Kot je razvidno iz osnutka, objavljenega na spletnih straneh vlade, se bo Sod preoblikoval v novo družbo, to je SDH, h kateremu se bodo pripojili tudi Kapitalska družba (Kad), Družba za svetovanje in upravljanje (DSU) in Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP).

Naložbe bodo razdeljene v tri razrede: strateške, kjer namerava država obdržati najmanj 50-odstotni lastniški delež, pomembne, ki bi ostale v vsaj 25-odstotni lasti države, ter portfeljske, pri katerih država sledi izključno gospodarskim ciljem, SDH pa bo lahko z njimi prosto razpolagal.

DeSUS želi zagotovila
Stranka DeSUS od novega zakona predvsem želi zagotovila, da bo šel del kupnin res za stabilizacijo pokojninske blagajne. V stranki sicer ugotavljajo, da predlog ni koalicijsko usklajen, zato je predsednik stranke Karl Erjavec napovedal dodatna usklajevanja.

O premoženju Kada je določeno, da družba ostaja samostojna pravna oseba, a v 100-odstotni lasti SDH-ja. Njegovo premoženje se bo lahko uporabilo le za namene iz pokojninskega zakona, dobiček pa ne bo smel biti razdeljen delničarjem. Kad bo moral vsako leto Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) nakazati 50 milijonov evrov za usklajevanje pokojnin.

SDH bo prodajal neodvisno od DZ-ja
Namen zakona naj bi bil preprečevanje nasprotja interesov, izkrivljanja konkurence na trgih in neenakopravne obravnave gospodarskih družb z ločitvijo funkcije države kot lastnice kapitalskih naložb od njenih drugih funkcij. Kot je zapisano v osnutku zakona, SDH z naložbami v svojem upravljanju samostojno razpolaga, njegovi organi pa niso vezani na navodila državnih organov ali koga drugega.

Nekatere omejitve bodo začasno vseeno obstajale. Tako bo uprava SDH-ja do uveljavitve strategije, ki jo bo pripravila vlada, sprejel pa DZ, za razpolaganje s premoženjem v vrednosti nad 20 milijonov evrov oz. nad 25-odstotnim lastniškim deležem potrebovala soglasje DZ-ja. Z zakonom se bo prav tako določilo, kateri so primerni načini prodaje premoženja države.

Na čelu holdinga uprava, izbrana na mednarodnem razpisu
Holding bo vodila tričlanska uprava, izbrana na mednarodnem razpisu, ki jo bo nadziral petčlanski nadzorni svet. Tega bo imenoval DZ na predlog vlade. V holdingu bosta tudi ekonomsko-socialni strokovni odbor kot posvetovalno telo uprave ter pooblaščenec za skladnost poslovanja in integriteto.

SDH bo prevzel tudi delnice Zavarovalnice Triglav, ki jih ima zdaj v lasti ZPIZ, ne bo pa razpolagal z naložbami države v mednarodnih finančnih institucijah in energetskih družbah ter tistimi, ki bodo prenesene na t. i. slabo banko.