SDS je zmotil načrtovani obisk Erjavca v Rusiji. Foto: BoBo
SDS je zmotil načrtovani obisk Erjavca v Rusiji. Foto: BoBo
Jožef Jerovšek (SDS) poziva Erjavca k zadržanosti v pogovorih z Rusijo glede Južnega toka. Foto: BoBo

Erjavec se bo srečal z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom, ki z Erjavcem vodi medvladno komisijo za gospodarsko sodelovanje, poleg tega pa tudi z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim naj bi govorila še o krizi v Ukrajini. "Moram reči, da smo po nedeljskih volitvah vsi veliki optimisti in pričakujemo, da bosta ukrajinska in ruska stran začeli intenzivnejši dialog, kako rešiti krizo v Ukrajini," je dejal Erjavec, pri čemer je mislil na ukrajinske predsedniške volitve, na katerih je zmagal Petro Porošenko.

Govorili bodo tudi o plinovodu Južni tok, je napovedal Erjavec. Južni tok naj bi namreč tekel tudi čez Slovenijo. Evropska komisija je decembra lani ocenila, da dvostranski sporazumi šestih članic unije z Rusijo niso v skladu z evropsko energetsko zakonodajo, in pozvala k pogajanjem o prilagoditvi sporazumov. Članice so nato komisijo pooblastile, da se v njihovem imenu pogaja z rusko vlado o teh sporazumih. Poleg Slovenije so dvostranske sporazume z Rusijo o Južnem toku sklenile še Bolgarija, Madžarska, Grčija, Hrvaška in Avstrija ter Srbija.

Kot je dejal minister Erjavec, ima Slovenija svojo zunanjo politiko in bi bilo zato "čudno, če bi iz Bruslja prepovedali pogovore o Južnem toku".

SDS: Očitno gre za poseben obisk
V poslanski skupini SDS-a po besedah poslanca Jožefa Jerovška menijo, da gre očitno za poseben obisk, ki ni bil vnaprej načrtovan, in za obisk v državi, ki je trenutno posredno vpeta v oborožene spopade v Ukrajini. Jerovšek je ponovil stališče stranke, da bi moral o vidikih in okoliščinah ter namenih obiska spregovoriti zunanjepolitični odbor DZ-ja. Zato je SDS sklic nujne seje OZP-ja zahteval v sredo.

Jerovšek je na tiskovni konferenci spomnil, da se je Erjavec ob izbruhu krize na Krimu ponujal kot posrednik med Ukrajino, EU-jem in Rusijo, zato njegovo stranko zanima, ali gre morda pri tem obisku za enostranski poskus nadaljevanja te pobude. V SDS-u bi radi vedeli tudi, ali je ta dejavnost usklajena z zvezo Nato, EU-jem in pristojnimi institucijami v EU-ju. Zanima jih še, ali gre morda tudi za razgovore glede interesa Rusije glede Telekoma.

"Zadržanost glede Južnega toka"
EU želi zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije, je poudaril Jerovšek, pri čemer je dodal, da se priporoča zadržanost tudi glede plinovoda Južni tok, dokler se ne doseže skladnost z zakonodajo EU-ja. Jerovšek je menil, da bi se slovenska diplomacija morala uskladiti z Avstrijo, ki je nedavno podpisala sporazum o kraku Južnega toka skozi Avstrijo.

Erjavec: Opozicija želi ideološki spopad
Erjavec je v odzivu dejal, da je zelo začuden, ker se v SDS-u z njegovim obiskom ne strinjajo, ker gre za reden obisk, za pripravo 11. zasedanja medvladne slovensko-ruske komisije za gospodarsko sodelovanje, ki bo jeseni v Sloveniji. V Moskvi se namerava sestati tudi z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s katerim se bo pogovarjal tudi o krizi v Ukrajini in Južnem toku.

Poudaril je, da obisk ni presenečenje, saj je na seji OZP-ja 14. maja povedal, da bo šel na obisk v Moskvo, če ne bo težav zaradi morebitnih sankcij EU-ja proti Rusiji zaradi ukrajinske krize. Minister je zato ocenil, da "opozicija želi ideološki spopad". Erjavec je izrazil prepričanje, da opozicija podpira gospodarsko sodelovanje z Rusijo. Pojasnil je, da z Rusijo sodelujejo številna slovenska podjetja, kot so Riko, Krka in Iskratel. "Blagovna menjava znaša 1,7 milijarde evrov, imamo tudi projekt Južni tok," je dejal.