Zunanji minister Karl Erjavec in hrvaški zunanji minister Miro Kovač sta po srečanju potrdila, da državi ostajata pri različnih stališčih glede odprtih vprašanj. Foto: BoBo
Zunanji minister Karl Erjavec in hrvaški zunanji minister Miro Kovač sta po srečanju potrdila, da državi ostajata pri različnih stališčih glede odprtih vprašanj. Foto: BoBo

"Odprta vprašanja ostajajo odprta," je po srečanju z Mirom Kovačem dejal Karl Erjavec in dodal, da Slovenija vztraja pri spoštovanju arbitražnega sporazuma in od Hrvaške pričakuje enako. Kovač pa je ponovil, da je Hrvaška odstopila od sporazuma. Pričakuje pa, da bosta državi dvostransko poiskali rešitev.

Erjavec: Dogovor iščemo že četrt stoletja
Erjavec o takšni rešitvi ne razmišlja, temveč pričakuje, da bo arbitražno sodišče končalo svoje delo in izdalo končno odločitev. Obenem je opozoril, da državi že 25 let iščeta dvostransko rešitev, a je ne najdeta, zato meni, da so tovrstni poskusi že vnaprej obsojeni na propad. Svetle prihodnosti pa ne vidi tudi za rešitev najtežjih vprašanj, je še dejal Erjavec in spomnil na memorandum Mokrice, ki si ga državi zdaj razlagata drugače.

Kovač ni želel odgovarjati na vprašanje, s čim je Slovenija kompromitirala arbitražni postopek in kakšna je bila vloga hrvaških obveščevalcev pri prisluhih slovenskemu arbitru in agentki. Dejal je le, da so dokumentacijo o tem, kako je bil postopek kompromitiran že predali arbitražnemu sodišču.

Kljub vsemu ostajamo prijatelji
Kljub temu je Kovač prepričan, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski državi in da je mejni spor le en vidik sicer bogatih odnosov med državama. Oba ministra sta tako poudarila dobro sodelovanje med državama v gospodarstvu, turizmu in kulturi, pohvalila pa sta tudi sodelovanje pri reševanju begunske krize.

Kovača je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, srečal pa se je tudi s predsednikom opozicijskega SDS-a Janezom Janšo. V okviru delovnega obiska so načrtovani tudi sestanki s hrvaškimi gospodarstveniki in predstavniki hrvaške skupnosti v Sloveniji.