Vprašanje obtožnega predloga zoper ministra Erjavca v tem trenutku - dokler zanj velja domneva nedolžnosti - pravne, temveč politične narave. Z ministrom za okolje bo Pahor o tem govoril v petek v Köbenhavnu. Foto: MMC RTV SLO
Vprašanje obtožnega predloga zoper ministra Erjavca v tem trenutku - dokler zanj velja domneva nedolžnosti - pravne, temveč politične narave. Z ministrom za okolje bo Pahor o tem govoril v petek v Köbenhavnu. Foto: MMC RTV SLO

Zelo sem vesel, da premier Pahor prihaja na to konferenco, ker, če se bo slučajno čez dve leti ugotovilo, da sva se slabo pogajala in da je šlo preveč izpustov CO2 v zrak, se nama lahko zgodi, da čez dve, tri leti faševa kakšen obtožni predlog zaradi nevestnega dela v službi, ker nisva bila uspešna v podnebnih pogajanjih.

Minister Karl Erjavec
Karl Erjavec
Erjavec bo večji del petka preživel bo premierju Pahorju, s katerim se bosta pogovorila o nastalem položaju. Foto: MMC RTV SLO
Ustavna obtožba vse bliže
Pahor jutri z Erjavcem

"Letos smo že slišali napovedi, da bodo padale delnice in vlade," je na konferenci za novinarje po vladni seji uvodoma dejal premier Borut Pahor. In dodal, da je Slovenija najtežje krizne trenutke - ki jih, kot trdi, ni ustvarila sama - pustila za seboj. Poudarek je zdaj na izhodni strategiji, katere cilj je od 1- do 1,5-odstotna gospodarska rast v prihodnjem letu, je dejal. "To je odgovor predsedniku največje opozicijske stranke," pravi Pahor v odzivu na napoved o morebitnih javnih pomladnih zborovanjih zaradi gospodarskih razmer, odnosov s Hrvaško ter primera Ertl, ki naj bi predstavljal "kapljo čez rob".

"Ob krizi smo prav tako uspeli rešiti eno najtežjih zunanjepolitičnih vprašanj," dodaja in kaže na predlog arbitražnega sporazuma s Hrvaško. "Za to oceno trdno stojim." Dodaja, da ima opozicija pravico do izražanja mnenj in zborovanj, sam pa si pridržuje pravico do njihovega komentiranja. "In menim, da so neupravičene," pravi o Janševih kritikah. Ob tem se je obregnil tudi v poročanje medijev v primeru slovenske pridobitve sedeža Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer). "Koliko besed je bilo napisanih o tem, da smo ga dobili? Malo. Koliko bi jih bilo, če ga ne bi?"
Erjavec med pravom in politiko
Premier je v zvezi z obtožnim predlogom zoper člana njegove vlade Karla Erjavca dejal, da dokumenta ni videl, je pa z njegovo vsebino približno seznanjen. Vprašanje, ki se mu ob tem zastavlja, ni vezano na pravne vidike, saj v Sloveniji do pravnomočne obsodbe velja domneva nedolžnosti. Zastavlja se mu vprašanje politične narave: "Ali lahko uživam zaupanje ministra v svoji vladi, dokler je ta v kazenskem postopku?" Premier dodaja, da bo o tem z ministrom za okolje in prostor govoril v petek ob robu okolijske konference v Köbenhavnu, kamor je odšel takoj po vladni seji.

"Če bi imel osebno presumpcijo krivde, Erjavca kot nekdanjega obrambnega ministra niti ne bi povabil za člana vlade," je poudaril. Ob tem je dodal, da ni imel nobenih razlogov, "da bi dvomil o njegovi izjavi, da ni nič tako narobe, da bi moral zaradi tega odgovarjati in spraviti v zadrego koalicijsko vlado in mene kot predsednika vlade".

Okoljiskega ministra smo poklicali v Köbenhavn. Pravi, da pogovor pričakuje, ponavlja, da je nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana in poudarja, da gre za daljšo politično gonjo zoper njega, ki pa na prejšnjih parlamentarnih volitvah ni obrodila sadov, saj je, kot pravi, "DeSUS dosegel najboljši rezultat do zdaj".

Ministra za pravosodje in notranje zadeve, Aleš Zalar in Katarina Kresal sta bila predvčerajšnjim s komentarji sicer skopa. "Znano pa je, da za vsakega obdolženca v kazenskem postopku veljajo enaka pravila, ne glede na to, ali je politik ali pa je državljan, ki se s politiko ne ukvarja, in tako je tudi v tem primeru," pravi prvi. Kresalova pa je v oceni vpliva zadnjih dogodkov na delo koalicije dodala, da je "jasno, da se moramo najprej pogovoriti znotraj koalicije in oceniti, kaj to pomeni za naše nadaljnje delo".

Erjavec je za MMC dejal, da se mu zdi "nenavadno", da prav omenjena ministra komentirata primer, saj gre, kot pravi, za neodvisno delo tožilcev.
"Zelo plastičen bom," je minister Erjavec najavil dodatno pojasnilo svojih besed, tokrat za STA. "Zelo sem vesel, da premier Pahor prihaja na to konferenco, ker, če se bo slučajno čez dve leti ugotovilo, da sva se slabo pogajala in da je šlo preveč izpustov CO2 v zrak, se nama lahko zgodi, da čez dve, tri leti faševa kakšen obtožni predlog zaradi nevestnega dela v službi, ker nisva bila uspešna v podnebnih pogajanjih," je ponazoril.
"To je tudi precedenčen primer v Sloveniji in prav zanimivo bo, kako bo sodišče obravnavalo ta primer," je še menil minister Erjavec in dodal, da ne ve, če bi lahko rekli, da ministri hodijo v službo, temveč po njegovem opravljajo funkcijo in odgovarjajo parlamentu.

Zalokar Oražem: Erjavec mora kot prvi v hierarhiji prevzeti odgovornost
Sicer pa so se glede Erjavčeve obtožbe oglasili tudi v Zaresu. Cvetka Zalokar Oražem je namreč dejala, da bi moral nekdanji minister za obrambo kot prvi v hierarhiji prevzeti odgovornost, da je "vse skupaj pokril in zaščitil". Po njenih besedah naj bi ga sicer tudi v poslanski skupini Zaresa opozarjali na to, da so njegovi sodelavci in podrejeni delovali na nenavadne načine in da je bil razpis slabo pripravljen.

O primeru Ertlovega odlikovanja
"Predsednik se je odločil, kot se je odločil," meni premier o primeru Ertlovega odlikovanja in dodaja, da ima kot neposredno voljen funkcionar do tega pravico. "Ideološka trenja so najdražja, državi pa prinesejo najmanj," je predhodno, v okviru besed o ekonomski krizi, dejal Pahor. "Akcija Sever je bila akcija, ki je branila dotedanje dosežke slovenske politične pomladi," zato je treba nanjo gledati kot dejanje, ki je bilo sproženo v zapletenih političnih okoliščinah. "Zaradi odločitve predsednika republike Slovenija ni izgubila na ugledu. Drugi doma ali v tujini lahko mislijo drugače." In dodaja, da "vlada ne bo storila nič, kar bi rehabilitiralo dogodke v prejšnjem režimu".

Zelo sem vesel, da premier Pahor prihaja na to konferenco, ker, če se bo slučajno čez dve leti ugotovilo, da sva se slabo pogajala in da je šlo preveč izpustov CO2 v zrak, se nama lahko zgodi, da čez dve, tri leti faševa kakšen obtožni predlog zaradi nevestnega dela v službi, ker nisva bila uspešna v podnebnih pogajanjih.

Minister Karl Erjavec
Ustavna obtožba vse bliže
Pahor jutri z Erjavcem