Izid referenduma kaže, da vlada nima podpore, zato bi morala vlada podporo preveriti v parlamentu, meni Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Izid referenduma kaže, da vlada nima podpore, zato bi morala vlada podporo preveriti v parlamentu, meni Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Mi se ministru Svetliku odpovedujemo.

Karl Erjavec
Za predsednika Zaresa Gregorja Golobiča ideje o tem, da se gre po zaupnico, služijo samopromociji. Foto: MMC RTV SLO

Teater smo videli pri Janezu Janši, ko je leto pred volitvami šel po tako izpiljeno, teatralično, cirkusantsko zaupnico, ki ni služila ničemur. Ali ima to Erjavec v glavi? Morda.

Gregor Golobič
Dušan Kumer
Če Erjavec predlaga odstop ministra Svetlika, naj se najprej on umakne iz koalicije, je pred sestankom na vladi dejal vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer. Foto: MMC RTV SLO
Odmev izzidov referenduma
Erjavec: Izid je omajal ugled vlade

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je na sestanku predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin predlagal, naj gre premier Borut Pahor v DZ po zaupnico, vendar njegov odziv ni naletel na odobravanje drugih predstavnikov koalicije.

"Oni so proti. Mislim, da bi bilo koristno, da bi videli, kakšno zaupanje ima vlada še v DZ-ju. Ne glede na to ocenjujem, da bo po pokojninskem referendumu, za katerega pričakujem, da bo padel, treba verjetno takrat razmisliti o tej pobudi," je po sestanku dejal Erjavec.

Pojasnil je, da je predsedniku vlade zelo jasno povedal, da minister za delo Ivan Svetlik ni minister DeSUS-a, čeprav prihaja iz njihove kvote. Kot pravi, je bil Svetlik Pahorjeva izbira, "tako da se mu odpovedujejo".

Svetlik: Erjavec izrablja priložnost za lastno promocijo
"Erjavec je karierni politik, ki brez obzira izrabi vsako priložnost za lastno promocijo," pa se je na te pozive odzval minister Svetlik. Predsednik DeSUS-a po njegovem mnenju želi tudi iz neuspeha referenduma o malem delu, ki ga je sicer zelo medlo podprl, kovati korist zase. Ob tem pa se mu zdi, da verjetno stranka že pripravlja na kampanjo proti pokojninskemu zakonu, ki mu ne nasprotuje iz vsebinskih razlogov, pač pa zato, ker mu vlada ni mogla ugoditi pri zahtevi, da bi upokojenci v varčevalnem programu sodelovali manj kot drugi prebivalci.

Svetlik je dodal še, da Erjavca ne ogroža, le strokovnih presoj ne želi podrejati njegovim političnim načrtom. "Simptomatično je tudi, da govori o sklepu stranke, še preden se je na to temo sestal njen izvršilni odbor."

Premier naj zamenja tudi katerega od ministrov
Erjavec je sicer še pred sestankom dejal, da bi moral Pahor poleg iskanja zaupnice morda predlagati tudi zamenjavo katerega od ministrov. Prvak DeSUS-a si namreč ne predstavlja, da bi se lahko Svetlik ob ponovnem odprtju vprašanja pokojninske reforme uspešno pogajal s sindikati. Kako bi glasoval ob iskanju zaupnice, Erjavec ni želel razkriti, je pa pojasnil, da bo DeSUS-ova odločitev odvisna tudi od tega, kakšne spremembe v vladi bi predlagal premier.

Na vprašanje, ali DeSUS še podpira vlado, je odgovoril, da morajo počakati še kakšen mesec, nato bodo pa videli, kako bo s pokojninsko reformo. Ob tem pričakujejo, da bo na referendumu gladko zavrnjena. "Potem pa se bomo morali odločiti, kako naprej, mislim, da če vlada ne bo izpeljala te reforme, potem stopica na mestu, to pa nima nobenega smisla," je poudaril.

Premier je v odzivu na Erjavčev poziv dejal, da naj prvak DeSUS-a, če meni, da ima boljšega kandidata, tega predlaga državnemu zboru. Ministra Ivana Svetlika pa bo skušal prepričati, da ne odstopi, je svojo podporo ministru potrdil premier.

"Če bo Pahor vztrajal pri reformah, bo doživel še en hladen tuš"
Če bi se Pahor odločil, da mora DeSUS iz koalicije, Erjavec napoveduje, da bodo v stranki to odločitev spoštovali. Premier se namreč lahko "vsak trenutek" odloči, da pot nadaljuje brez DeSUS-a in z manjšinsko vlado. "Ampak glede na podporo, ki jo ima, je vlada že tako ali tako manjšinska," je dejal Erjavec še pred sestankom.

Erjavcu bi se Pahorjev odhod po zaupnico zdel "umestna politična poteza", da sploh vidi, kakšno podporo ima znotraj koalicije, sploh če Pahor še vedno meni, da je pokojninska reforma dobra in namerava pri njej vztrajati. Glasovanje poslancev DeSUS-a glede zaupnice vlade je zelo odvisno od tega, kako bi se dogovorili glede pokojninske reforme, je še pojasnil Erjavec.

Če bo namreč Pahor vztrajal pri teh reformah, bo doživel maja ali junija še eno hladno prho, je dejal predsednik DeSUS-a. In če bo rezultat na naslednjih referendumih enak, kot je bil v nedeljo, je po Erjavčevih besedah vprašanje, ali je smiselno vztrajati še eno leto. Na vprašanje, kaj bo DeSUS storil, če Pahor ne gre po zaupnico v državni zbor, je Erjavec odgovoril, da bo potem "prišlo do totalnega kolapsa".

Golobič: Janša je šel po teatralično, cirkusantsko zaupnico
Za predsednika Zaresa Gregorja Golobiča ideje o tem, da se gre po zaupnico, služijo samopromociji. Po njegovem prepričanju bi moral Erjavec povedati, ali bodo podprli zaupnico vladi ali ne. In če jo bodo podprli, potem je ta poziv za Golobiča "teater". "Teater smo videli pri Janezu Janši, ko je leto pred volitvami šel po tako izpiljeno, teatralično, cirkusantsko zaupnico, ki ni služila ničemur. Ali ima to Erjavec v glavi? Morda," je še dodal Golobič.

Če pa ima Erjavec namen glasovati proti zaupnici vladi, potem bi bilo po Golobičevih besedah korektno, da kot koalicijski partner svoje ministre "potegne iz vlade" in da izstopijo iz koalicije. Predčasne volitve za Golobiča niso rešitev, je pa opozoril, da so spremembe potrebne, saj že zdaj "ta država živi na kredit".

"Če Erjavec predlaga odstop Svetlika, naj se najprej on umakne iz koalicije"
Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic pa je dejal, da je glasovanje o zaupnici ena od političnih možnosti, vendar je treba počakati, da se to predlaga. Prepričan je, da "bo tisti, ki mu bo to predlagano, znal odločiti". Če Erjavec predlaga odstop ministra Svetlika, naj se najprej on umakne iz koalicije, je pred sestankom na vladi dejal vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer.

Opozicija govori o odstopu vlade
"Slovenija danes pričakuje, da bo vlada pravilno razumela sporočilo in bo sprejela odgovornost za napačne odločitve," je kot odziv na izid referendumskega glasovanja in dogajanje v koaliciji dejal Zvonko Černač iz SDS-a. Tudi predsednik SLS-a Radovan Žerjav je prepričan, da bi vlada in koalicija morali sami oceniti, ali ima smisel tako nadaljevati naprej in se mučiti in utrujati.

A kljub temu predčasnih volitev ni pričakovati, saj to pomeni, da se morajo poslanci v parlamentu sami razpustiti, odložiti svoje mandate in nato ponovno iti v volilni boj. Zato je predsednik SNS-a Zmago Jelinčič za TV Slovenija dejal, da po njegovem mnenju predčasne volitve niso rešitev, "zagotovo pa bi moral odstopiti Svetlik, ta je tisti, ki je dobro idejo slabo izpeljal".

Mi se ministru Svetliku odpovedujemo.

Karl Erjavec

Teater smo videli pri Janezu Janši, ko je leto pred volitvami šel po tako izpiljeno, teatralično, cirkusantsko zaupnico, ki ni služila ničemur. Ali ima to Erjavec v glavi? Morda.

Gregor Golobič
Odmev izzidov referenduma
Erjavec: Izid je omajal ugled vlade