Karl Erjavec je na sobotnem kongresu prejel 80 glasov, Aleksandra Pivec pa 143. Foto: BoBo
Karl Erjavec je na sobotnem kongresu prejel 80 glasov, Aleksandra Pivec pa 143. Foto: BoBo
Erjavec se umika iz javnega življenja

Kot so v DeSUS-u pojasnili za STA, danes še ni pričakovati kakšnih pogovorov nove predsednice Aleksandre Pivec z njenim predhodnikom Karlom Erjavcem, ki je napovedal slovo iz javnega življenja, ali s premierjem Marjanom Šarcem, ki bo ostal brez enega ministra.

Potrdili so, da bodo Erjavca povabili na sestanek, predvidevajo tudi, da bi se v prihodnjem tednu Pivčeva lahko srečala s Šarcem. Ta bo sicer nekaj dni odsoten, saj se bo mudil na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu.

Glede na strankarska pravila se bodo morali v naslednjih tednih konstituirati še novoizvoljeni organi DeSUS-a, pričakovati je, da bo predsednik sveta nekdo, ki si ga bo izbrala Pivčeva, svojega človeka pa bo najverjetneje postavila tudi na mesto generalnega sekretarja stranke. Konstituiranje organov je pomembno zato, ker ti soodločajo ali potrjujejo tudi ministrske kandidature za resorje iz kvote DeSUS-a.

Karl Erjavec je napovedal odstop kot obrambni minister in popoln umik iz javnega življenja. Foto: BoBo
Karl Erjavec je napovedal odstop kot obrambni minister in popoln umik iz javnega življenja. Foto: BoBo

Novega ministra bo težko potrditi

V kabinetu predsednika vlade še niso komentirali napovedanega odstopa Erjavca z mesta ministra za obrambo, tudi v koaliciji so pri odzivih večinoma precej zadržani, kaže pa, da jih vendarle lahko skrbi, kako bodo zagotovili potrebno absolutno večino za izvolitev novega ministra. Erjavčev odhod iz vlade Šarcu tako ne more biti najbolj po volji.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han verjame, da bodo lahko z novo predsednico DeSUS-a dobro sodelovali, se pa zaveda, da so pred njimi zahtevni časi in da bo "novega ministra absolutno težko spraviti skozi parlament". Ob tem je opozoril na stanje v poslanski skupini DeSUS-a, kjer so nekateri podpirali Erjavca. "Odvisno je od poslancev DeSUS-a, odvisno je od komunikacije med Pivčevo in Šarcem. Mislim, da je treba počakati nekaj dni, da se glave ohladijo, da se nova ekipa usede in pove, kako naprej," je dejal za STA.

Menjava obrambnega ministra bi utegnila vplivati tudi na kadrovanje v vojski. Načelnica generalštaba Alenka Ermenc, ki je vodenje vojske prevzela v Erjavčevem mandatu, danes ob robu obeležitve svetovnega dneva spomina na žrtve holokavsta političnega dogajanja ni želela komentirati.

Ima vlada 43 ali 42 glasov?

In če je spraviti skozi parlament enega ministra ob manjšinski vladi, ki ima le 43 ali celo 42 glasov, težko, pa je po Hanovi oceni v trenutni kondiciji koalicije spraviti skozi širšo rekonstrukcijo vlade "misija nemogoče". Zato meni, da bodo v DeSUS-u preprosto morali najti novega obrambnega ministra. Računica 43 ali 42 leti predvsem na poslanca DeSUS-a Roberta Polnarja, ki je v minulih tednih glasoval drugače kot koalicija, na sobotnem kongresu stranke pa ga sploh ni bilo videti.

V SMC-ju, ki trenutno vodi ministrstvo za delo, so navedli, da o menjavi resorjev ne razmišljajo. "Vsi naši ministri opravljajo svoje delo na način, da korektno izpolnjujejo tako naš program kot koalicijski sporazum," so navedli v pojasnilu. So pa tudi oni prepričani, da bo imenovanje novega ministra potekalo v luči tega, da je "manjšinska vlada vsakodnevni izziv in realnost, hkrati pa je politika umetnost možnega".

Premierju Marjanu Šarcu odhod Erjavca ne more biti najbolj povšeči. Spraviti novega ministra skozi parlament ne bo enostavno. Foto: BoBo
Premierju Marjanu Šarcu odhod Erjavca ne more biti najbolj povšeči. Spraviti novega ministra skozi parlament ne bo enostavno. Foto: BoBo

V SAB-u so navedli, da je o menjavi vladnih resorjev v tem trenutku še preuranjeno govoriti, "o tem odločata predsednik vlade in koalicija". "Za nas je pomembno, da z DeSUS-om kot podobno mislečo stranko dobro sodelujemo," je izpostavila predsednica stranke Alenka Bratušek. Dodala je, da je zanje bistveno, da dokončajo mandat te vlade in nadaljujejo z gradnjo 2. tira in 3. razvojne osi ter skupaj z DeSUS-om naredijo še kakšen korak za izboljšanje položaja upokojencev. "Na tem področju si z njihove strani želimo še močnejše podpore," so navedli v SAB-u.

Bratuškova je pozdravila tudi dejstvo, da je slovenski politični prostor dobil še eno žensko predsednico stranke. "Prav ženska energija pomembno prispeva k drugačnemu pristopu v politiki," je prepričana.

Janša: Usodno sodelovanje z Jankovićem

Han je sicer danes ugotavljal, da je Erjavec močno zaznamoval politični prostor, zdaj, ko je na tleh, pa mu vsi privoščijo ta poraz, čeprav je naredil tudi marsikaj dobrega. Obenem pa se mu zdi, da je kongres požel preveč pozornosti.

Prvak SDS-a Janez Janša pa je na Twitterju ocenil, da je Erjavčevo usodo in skoraj tudi usodo DeSUS-a zapečatilo Erjavčevo sodelovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami.

DeSUS je sicer še ena v vrsti strank, ki so v zadnjih letih zamenjale svoje voditelje. Pred njimi se je to zgodilo v koalicijski SMC, kjer je Mira Cerarja, katerega ime je stranka nosila v začetku, zamenjal Zdravko Počivalšek. Še pred tem je odmevala menjava na čelu NSi-ja, ki jo zdaj vodi Matej Tonin.

Prišel je čas, da se posvetim drugim stvarem v življenju. Stranko DeSUS pa sem vedno vodil s srčnostjo in neizmerno voljo, da bi nekaj naredil za upokojence. Upam, da bodo to prepoznali tudi tisti, ki tega niso opazili, oziroma tega niso želeli opaziti.

Karl Erjavec

V SMC-ju so ob tem zapisali, da je menjava na položajih normalen proces in se morajo vsi, ki opravljajo izpostavljene funkcije v politiki, zavedati, da so prejeli zaupanje za določen čas. "Karl Erjavec je kot predsednik parlamentarne stranke 15 let pomembno sooblikoval slovenski politični prostor, včeraj pa je stranka DeSUS dobila novo vodstvo," so bili kratki.

Erjavec se umika iz javnega življenja

Erjavčeva napoved, da bo odstopil kot obrambni minister, odpira vprašanje sprememb v vladi. S predsednikom vlade se bo še pogovoril o datumu odstopa. Ne želi namreč, da bi njegov odstop povzročil nevšečnosti vladi. Danes je Erjavec za STA dejal, da se ne umika le iz aktivne politike, ampak tudi iz javnega življenja, bo pa ostal član stranke.

"Po odločitvi kongresa, da ne bom več vodil stranke DeSUS, ne vidim več razloga, da bi bil še naprej minister oziroma član vlade," je pojasnil v pisni izjavi. Kot je nadaljeval, je bil kot predsednik stranke dolžan biti v vladi, tudi takrat, ko je imel poslanski mandat, če je želel kaj doseči za upokojence, saj je to mogoče samo, če si član vlade. "Zdaj te potrebe, da bi bil še naprej član vlade, ni več," je navedel in dodal, da se zato tudi umika iz aktivne politike.

"Prišel je čas, da se posvetim drugim stvarem v življenju. Stranko DeSUS pa sem vedno vodil s srčnostjo in neizmerno voljo, da bi nekaj naredil za upokojence. Upam, da bodo to prepoznali tudi tisti, ki tega niso opazili oziroma tega niso želeli opaziti," je še zapisal Erjavec.

"To je simbolična menjava, da lahko vodstvo prevzame nova generacija," je po izvolitvi za predsednico DeSUS-a dejala Aleksandra Pivec. Na fotografiji z novo podpredsednico stranke Anito Manfreda. Foto: BoBo

Poslanska skupina bo o nadaljnjih korakih odločala v torek

Eno izmed vprašanj, ki se odpira po menjavi na čelu DeSUS-a, je prihodnost poslanske skupine. Trije od petih poslancev DeSUS-a so podprli Erjavca, zato se je odprlo vprašanje, ali lahko zmaga Pivčeve v poslansko skupino vnese nemir ali razkol. Analitik Andraž Zorko iz Valicona je za STA ocenil, da razvoj dogodkov ostaja nepredvidljiv. A je v bistvu zmaga Pivčeve tako očitna, da sklepa, da nihče od poslancev ne bo deloval proti njej.

Tako kažejo tudi izjave poslancev. "To je demokracija, zmaga tisti, ki dobi več glasov. Za poslansko skupino to ne bi smelo nič pomeniti, mi smo izvoljeni od ljudi. Danes je nov dan," je po kongresu navedel vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Ivan Hršak, ki je bil tudi naklonjen Erjavcu, je priznal, da je rezultat presenečenje, ki ga nihče ni pričakoval. Zagotovil pa je, da bodo v poslanski skupini enotni in bodo delali v dobro DeSUS-a in Slovenije. "DeSUS je demokratična stranka, spoštujemo odločitev kongresa," je dodal.

Poslanec Branko Simonovič, ki se pred kongresom o podpori posameznemu kandidatu ni izrekel, verjame, da bodo enotno delali naprej, in da bodo rešitev našli tudi s poslancem Robertom Polnarjem, ki je že večkrat ob pomembnih glasovanjih glasoval drugače kot drugi poslanci DeSUS-a, na kongresu pa ga sploh ni bilo. Obenem meni, da bo Erjavec vztrajal pri odstopu s funkcije ministra, čeprav po njegovi oceni to za stranko ni dobro.

Sorodna novica Aleksandra Pivec je nova predsednica DeSUS-a, Erjavec odstopa

Poslanca Jurija Lepa je presenetila Erjavčeva napoved odstopa. V poslanski skupini pa po navedbah poslanca niso razmišljali, da bi se razšli, vsaj štirje bodo kot do zdaj delali enotno. "Z vsakim moraš delati, prav je, da se je nekaj spremenilo. Vsaka sprememba prinese nekaj novega, novo energijo, novo moč," je dejal Lep, ki se pred kongresom o podpori ni opredelil.

Presenetila ga je tudi velika prednost Pivčeve pred Erjavcem, ob čemer Lep ocenjuje, da je dozdajšnji predsednik s svojimi nastopi na kongresu izgubil nekaj simpatizerjev.

Nekdanji poslanec DeSUS-a in aktualni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Uroš Prikl v stranki ne pričakuje bistvenih sprememb, pričakuje pa, da bodo trdno stali na programskih izhodiščih in jih bodo to s trdno voljo in sodelovanjem poskušali tudi izvesti. Erjavčeve odločitve za odstop z ministrske funkcije Prikl ni želel komentirati.

Po poročanju Radia Slovenija bo poslanska skupina o nadaljnjih korakih odločala v torek. Glede sanacije razdeljenosti v DeSUS-u Pivčeva meni, da ljudje v stranki z 29-letno tradicijo ne bodo izstopili le zato, ker se je zamenjalo vodstvo.

Sorodna novica Prepričljiv poraz Erjavca je presenečenje

Zmaga Pivčeve trenutno prinaša manj negotovosti za stabilnost vlade

Navdušeni nad zmago Pivčeve so njeni podporniki, med njimi nekdanji minister in nekdanji podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar, ki nezadovoljstva z Erjavcem že dolgo ni skrival. Po kongresu je ocenil, da je Erjavčeva napoved odstopa ena njegovih boljših potez v zadnjem času. Meni tudi, da bi se Erjavec težko obdržal na ministrskem mestu.

Gantar je še prepričan, da bodo v DeSUS-u delali z novo energijo in dobili nove člane, saj so jim ljudje ves čas trdili, da jih DeSUS ne zanima, dokler je predsednik Erjavec. Po njegovi oceni bo stranka po zmagi Pivčeve bistveno bolj napredovala, zmaga pa je pomembna tudi za delo na državni ravni, meni Gantar, ki je bil izvoljen za člana izvršnega odbora.

Zmaga Pivčeve trenutno prinaša manj negotovosti za stabilnost vladne koalicije, kot če bi zmagal Erjavec. Ta je predsedniku vlade Marjanu Šarcu v vročem predkongresnem boju očital vmešavanje v kongres DeSUS-a. Številni so ocenili, da premier tiho podpira Pivčevo, sicer ministrico za kmetijstvo.

Šarec namreč za zdaj zaradi očitkov v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT proti njej ni ukrepal, medtem ko je bil ostrejši do ravnanja obrambnega ministra ob predčasni vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka. V dneh pred kongresom je napovedal, da se bo z ministrom o tem temeljito pogovoril.

Morebitna Šarčeva želja za zamenjavo ministra bi lahko imela tako v primeru zmage Erjavca na kongresu širše politične posledice. Razplet kongresa, vključno z ministrovo napovedjo odstopa z mesta ministra, pa je tok dogodkov popolnoma spremenil.

Desus bo vodila Aleksandra Pivec

Pivčeva čaka na pogovor z Erjavcem

Pivčeva je sicer pojasnila, da se želi z Erjavcem še pogovoriti. Če z odstopom misli resno, pa bodo po njenih navedbah tudi s predsednikom vlade govorili o tem, ali bo DeSUS tudi v prihodnje vodil ministrstvo za obrambo, ali pa bi morda prevzeli kakšno drugo. V volilnem nagovoru je sicer že omenila, da bi se DeSUS moral v prihodnosti bolj posvetiti področjem, ki zadevajo njihov program, in tudi prevzeti vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pivčeva je napovedala, da se bo zavzela za čimprejšnji pogovor s Šarcem, v ponedeljek bo z njim stopila v stik. Če bi zamenjali resorje, bi to lahko prineslo nekakšno rekonstrukcijo vlade. Pričakovati je, da se bodo do tega v prihodnjih dneh opredelili tudi koalicijski partnerji.

Pivčevo je na sobotnem kongresu DeSUS-a podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Novi predsednici je takoj po izvolitvi čestital za zmago, obenem pa tudi napovedal, da bo odstopil z mesta obrambnega ministra.