Zastaral naj bi del zadeve, v okviru katere naj bi policisti preiskovali tudi nekdanjega ministra za obrambo Karla Erjavca. Foto: RTV SLO
Zastaral naj bi del zadeve, v okviru katere naj bi policisti preiskovali tudi nekdanjega ministra za obrambo Karla Erjavca. Foto: RTV SLO

Nenazadnje vidimo, da posel s patriami tudi pod to vlado poteka povsem normalno, saj so bila vozila prevzeta.

Karl Erjavec trdi, da je ves postopek v zvezi z osemkolesniki tekel v skladu s predpisi.
Policija
Po podatkih Denvnika je policija okoli roka zastaranja tožilstvu poslala poročilo, a ni znano, ali je v njem zapisala, da se predkazenski postopek končuje zaradi zastaranja ali zato, ker jim sumov kaznivih dejanj ni uspelo potrditi. Foto: MMC RTV SLO

Zastaranje dela zadeve Patria je najslabša rešitev, je zatrdil nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec, ki naj bi bil preiskovan v zastaranih postopkih.

Erjavec, zdaj minister za okolje, namreč zatrjuje, da bi si sam želel v pravnem postopku dokazati, da je pri nakupu osemkolesnikov ravnal v skladu s predpisi, da je bila izbrana najboljša ponudba in da je šlo za "politično usmerjeno zadevo". Prav zato je prepričan, "da ni zlorabil nobenih službenih pooblastil ali prekoračil uradnega položaja".

Erjavec: Suma kaznivega dejanja ne bi bilo mogoče dokazati
Suma kaznivega dejanja tako po njegovih besedah ni mogoče dokazati, saj to ni bilo storjeno. Tudi na zaslišanju je razbral, da "bi bilo iz tega postopka težko ugotoviti, da je bilo kar koli kaznivega". Z njim sta bili opravljeni dve zaslišanji, ki sta trajali več kot pet ur in policija je bila pri tem korektna, je dodal.

Tako se je Erjavec odzval na poročanje časnika Dnevnik, da je del sumov kaznivih dejanj v zadevi Patria zastaral in da zaradi zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter nevestnega dela pri nakupu oklepnikov tako ne bo odgovarjal nihče. V okviru omenjenih dejanj naj bi, kot omenjeno, policisti preiskovali tudi nekdanjega ministra za obrambo. Policija tega sicer ni mogla potrditi, ker je za to pristojno tožilstvo, a to zaradi interesa preiskave zadeve ne želi komentirati.

Zastaranje nastopilo po treh letih - junija
Zastaranje dela zadeve Patria je sicer nastopilo junija 2009, dejanja, za katere so obstajali sumi, pa so se zgodila jeseni 2006, ko je obrambno ministrstvo uradno sprejelo odločitev, da bo oklepnike 8 x 8 za Slovensko vojsko dobavila finska Patria, in ne Sistemska tehnika.

Ker je za nevestno delo v službi in zlorabo uradnega položaja zagrožena kazen do enega leta zapora, zastaralni rok znaša tri leta, ta čas pa se je iztekel junija letos.

Komisija kršitve ugotovila že leta 2008
Do letošnjega junija je sicer komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je Mors pod vodstvom Erjavca neenakopravno obravnaval oba ponudnika, prav tako je leta 2008 presodila, da obstaja bistvena razlika med ceno, ki sta jo ponudnika navedla na podlagi naročnikovega povabila k oddaji ponudb, in ceno v sklenjeni pogodbi z izbranim ponudnikom. Komisija je iz navedenih ugotovitev prišla do sklepa, da osebe na ministrstvu ravnajo v nasprotju z načelom enakopravnosti ponudnikov in kršijo dolžno ravnanje ter omogočajo drugemu neupravičeno korist. To naj bi ustrezalo zdaj zastaranim sumom kaznivih dejanj.

Po podatkih Dnevnika je policija okoli roka zastaranja tožilstvu poslala poročilo, a ni znano, ali je v njem zapisala, da se predkazenski postopek končuje zaradi zastaranja ali zato, ker jim sumov kaznivih dejanj ni uspelo potrditi. Če je pregon zastaral, potem nikakor ne zdrži odgovor tožilstva, da teh podatkov ne smejo razkriti zaradi interesa preiskave, saj preiskave zaradi zastaranja ni več, opozarjajo v časopisu.

Sumi hujših kaznivih dejanj ostajajo v preiskavi
Pojasnimo še, da v preiskavi vendarle še naprej ostajajo sumi težjih korupcijskih kaznivih dejanj.

Nenazadnje vidimo, da posel s patriami tudi pod to vlado poteka povsem normalno, saj so bila vozila prevzeta.

Karl Erjavec trdi, da je ves postopek v zvezi z osemkolesniki tekel v skladu s predpisi.