Karl Erjavec ne pomni, da bi se v zadnjih 20 letih nekdo tako spravil na kakšno stranko. Foto: BoBo
Karl Erjavec ne pomni, da bi se v zadnjih 20 letih nekdo tako spravil na kakšno stranko. Foto: BoBo
Upokojenci
Interesi upokojencev morajo biti zaščiteni, mei prvi mož DeSUS-a. Foto: BoBo
Janez Janša
Predsednika vlade v novih rezih DeSUS ne želi več podpreti. Foto: BoBo

Erjavec je na novinarski konferenci, sicer namenjeni odzivu stranke na nekatere medijske zapise, komentiral tudi aktualne vladne projekte in vlogo opozicije. Med drugim je poudaril, da tudi fiskalno pravilo lahko pomaga pri reševanju težav, v katerih se je znašla država. Če zlato pravilo prinaša nižje obresti, Erjavec ne vidi razloga, da ga ne bi podprli.

Predsednik DeSUS-a je govoril tudi o napovedi premierja Janeza Janše o zmanjšanju mase plač, v javnem sektorju. "Povsem jasno je, da DeSUS kot tipična socialna stranka ne more več podpreti takšnih ukrepov," je napovedal. Vendar ne nasprotuje racionalizaciji in večji učinkovitosti javnega sektorja. Napovedal je tudi krčenje števila zaposlenih na zunanjem ministrstvu.

Obenem pa se Erjavec zavzema za ukrepe za večanje prihodkov. Po njegovih besedah je treba "poskrbeti, da bodo obremenjeni zlasti tisti, ki ne čutijo krize", novih prihodkov pa ne bo, če ne bo tujih vlaganj.

Reforma da, a mora biti pravična
Osnutka pokojninske reforme, o katerem je spregovoril minister za delo Andrej Vizjak, Erjavec še ni videl, zato ga tudi ni komentiral, a se zaveda, da je potrebna, hkrati pa mora biti tudi pravična. Erjavec je ob tej priložnosti ponovil, da pa ne vidijo smisla v sodelovanju v koaliciji, če v okviru možnosti, ki jih ima država, ne bodo mogli zaščititi upokojencev.

Za torek je še napovedal, da bodo na sedežu stranke imeli sestanek s člani delovnih skupin, ki so bile ustanovljene po sestanku vseh parlamentarnih strank. Na njem bodo analizirali dozdajšnje delo teh skupin in dokončno izoblikovali stališča do odprtih vprašanj.
Takega napada Erjavec ne pomni
Sicer pa je Erjavec pojasnil, da so v stranki zaradi zapisa v Dnevniku, ki je bil videti kot resno zakonsko besedilo s prepovedjo stranke DeSUS, prejeli veliko zaskrbljenih klicev, in poudaril, da gre za neresnično pisanje ter absurdne obtožbe.

V Dnevnikovem objektivu, prilogi časnika Dnevnik, je bila v soboto namreč objavljena kozerija v obliki zakona o prepovedi delovanja stranke DeSUS. Takšnega napada po besedah Erjavca v DeSUS-u še niso doživeli, prav tako se v vseh 20 letih samostojne države ne spominja "takšnega načina obračunavanja s stranko". Moti ga tudi, da "sta bili zlorabljeni imeni predsednika republike in predsednika parlamenta", zato pričakuje njun odziv.

Obenem so v besedilu po njegovih besedah zelo grobe obtožbe na račun DeSUS-a, ki pa so "absurdne in povsem neutemeljene". Izpostavil je, da namena in ciljev uredništva Dnevnika ne razume.

Zahtevajo javno opravičilo
Zato se je stranka že obrnila na uredništvo časnika, od katerega želijo izvedeti tudi ime avtorja besedila. Pritožbo pa bodo naslovili tudi na obe novinarski organizaciji. Ob besedilu je sicer zapisano, da gre za kozerijo, vendar pa ga po besedah Erjavca glede na pomen besede ne bi mogli obravnavati tako.

Janez Ujčič, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pa je poudaril, da gre za poskus rušenja demokratično izvoljene stranke. Opozoril je tudi na posledice, ki jo zaradi objave nosi stranka. "Zahtevamo odgovornost za tako pisanje in tudi javno opravičilo," je še dodal.