Karl Erjavec je bil med izbruhom afere Patria minister za obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec je bil med izbruhom afere Patria minister za obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Dve ovadbi v zadevi Patria
Erjavec: Ravnal sem v skladu s predpisi

Kot smo neuradno izvedeli, sta obtožena nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec. Kot je Erjavec povedal novinarju TV Slovenija Mateju Hlebšu, z ovadbo še ni seznanjen, označil pa jo je za politični konstrukt.

Odzivi so previdni. Najkonkretnejši je prvi mož protikorupcijske komisije, Drago Kos: "Pomemben podatek je, da so tožilci vložili obtožni predlog, kar pomeni, da so preskočili fazo policijske kazenske ovadbe in sodne preiskave, in to pomeni seveda, da imajo v rokah - po njihovi oceni - dokaj trdne argumente za to, da se lahko začne tudi sojenje v tej zadevi," je dejal za Odmeve.

Ministra za pravosodje in notranje zadeve, Aleš Zalar in Katarina Kresal sta s komentarji skopa. "Znano pa je, da za vsakega obdolženca v kazenskem postopku veljajo enaka pravila, ne glede na to, ali je politik ali pa je državljan, ki se s politiko ne ukvarja, in tako je tudi v tem primeru," pravi prvi. Kresalova pa v oceni vpliva zadnjih dogodkov na delo koalicije dodaja, da je "jasno, da se moramo najprej pogovoriti znotraj koalicije in oceniti, kaj to pomeni za naše nadaljnje delo."

Podobno je v državnem zobru. Cveta Zalokar Oražem (Zares): "Tožilci bodo morali težji del posla šele opraviti, to pa je raziskati, ali so bile v Sloveniji prejete podkupnine in ali je bila v Sloveniji korupcija." Vinko Gorenak (SDS) pa trdi, da se "danes vidi, da se je zgodba začela globoko v predvolilnem času 2008 in da danes po letu in toliko mesecev smo na neki točki, ki se ji reče, da ni še nič."

V zvezi z obtožnim predlogom zoper Erjavca pa je dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat za STA izjavil, da če bi bilo kaznivo dejanje nevestnega dela v službi nekdanjemu ministru za obrambo in trenutnemu ministru za okolje dokazano in bi bil pravnomočno obsojen, bi moralo v vsakem primeru priti do njegove razrešitve, o čemer pa seveda mora odločati predsednik vlade.
Predlog vezan na pogodbo o patriah
V skupini za pregon organiziranega kriminala so za MMC potrdili, da je bil v delno zaključenem predkazenskem postopku vložen obtožni predlog zoper dve osebi zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 262. členu Kazenskega zakonika. Pojasnili so nam še, da je obtožni predlog vložen v povezavi s podpisano pogodbo za nakup oklepnih vozil 8 x 8.

Na desni strani je pripeta avdioizjava ministra za okolje in prostor Karla Erjavca (dolžina 1:27).


Kot so s tožilstva še sporočili, je predkazenski postopek končan le delno. Državno tožilstvo in policija delo nadaljujeta.

Ali informacija drži, smo preverili tudi pri Slovenski vojski, a so nam dejali, da te informacije nimajo. Tudi na ministrstvu za obrambo o zadevi v torek popoldne uradno še niso bili obveščeni, zato je za zdaj ne morejo komentirati.

Uradna oseba, ki vedoma krši zakone ali druge predpise, opušča dolžno nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, pa zares nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.
262. člen KZ-ja, ki je bil v veljavi do sredine leta 2008 (KZ-UPB1)

Dve ovadbi v zadevi Patria
Erjavec: Ravnal sem v skladu s predpisi