Obrambni minister je pred Cviklovo komisijo zatrdil, da je izbral za državo najugodnejšo ponudbo. Foto: EPA
Obrambni minister je pred Cviklovo komisijo zatrdil, da je izbral za državo najugodnejšo ponudbo. Foto: EPA
Zaslišan minister Erjavec

Prav tako naj ne bi obstajala sum klientelizma in korupcije, saj je bila po Erjavčevih besedah izbira najboljšega ponudnika izvedena strokovno, poudaril pa je tudi, da natančno ve, kakšno pogodbo je podpisal, in da zaradi tega mirno spi. Dodal je tudi, da si kot minister nikoli ne bi privoščil podpisati pogodbe, ki ne bi bila v interesu države.

Odločili so trije dejavniki
Pri izboru so bili za ministra odločilni trije dejavniki: tehnične zmogljivosti vozila, njihova cena in gospodarske koristi, ki jih lahko prinese nakup, pri vsem pa naj bi bila najboljša ravno ponudba podjetja Patria.

Dodal je še, da so mu nekateri svetovali, naj raje izbere Sistemsko tehniko, če noče imeti težav, a se je vseeno odločil za najboljšo ponudbo. Tudi pogodba, ki jo je ministrstvo podpisalo z Rotisom, je bila po Erjavčevih besedah napisana profesionalno in v dobro države, saj sta v njej tudi možnost, da se pogodba kadar koli prekine, in možnost, da ministrstvo uveljavlja odškodnino.

Predsednika komisije je tudi zanimalo, ali so bili cilji pri opremi vojske pri objavi razpisa leta 2006 enaki kot danes, kar pa je minister zanikal, saj naj bi se spreminjali na dve leti. Erjavec je tudi poudaril, da če kdor koli misli, da je bilo z obravnavanim poslom kaj narobe, naj sproži ustrezne postopke pred pristojnimi organi.

Seja potekala tudi za zaprtimi vrati
Del več kot štiriurnega zaslišanja je potekal tudi za zaprtimi vrati, saj so člani komisije presodili, da nekateri obravnavani podatki niso primerni za javnosti. Po koncu zaprtega dela seje pa je komisija sprejela sklep, da naj ministrstvo prouči možnost umika oznake interno z nekaterih delov dokumentacije.

Sok zapustil komisijo
Po seji komisije pa je iz nje izstopil poslanec Alojz Sok (NSi), ki je dejal, da ravnanje predsednika Milana M. Cvikla presega vse meje demokratičnosti, zato delovanje v komisiji ni več mogoče. Kot je dejal, je Cvikl do prič žaljiv, trije člani komisije pa lahko sprejmejo kateri koli sklep, ki se jim zahoče. To naj bi se pokazalo tudi v sredo, ko je bilo predlagano zaslišanje štirih dodatnih prič, med njimi Janeza Janše.

Zaslišan minister Erjavec